La conferința sa anuală de presă de luna trecută, Putin a vorbit despre sine mai mult ca oricând, afișând o atitudine serioasă. Cu buzele strânse într-o grimasă ”amară”, s-a descris astfel: „Fac mai puține glume acum și aproape că am încetat să râd.”
Acest Putin serios a vorbit despre război chiar și de Crăciunul ortodox, sărbătorit în ianuarie. Kremlinul a informat cetățenii ruși că Putin i-a cerut liderului Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Kirill, „să graveze inițialele sale” pe lanțurile crucilor purtate de soldați, scrie jurnalista Anna Nemțova.
Patriarhul Kirill și Putin au fost filmați împreună. Kirill a declarat: „Aici sunt cruci și alte icoane de piept, cu imaginea sfântului întocmai cu apostolii, Marele Cneaz Vladimir, fondatorul Rusiei noastre, al statului nostru, cel care a apărat Patria cu sabia în mână și care este acum un simbol al unității pământului rusesc. Dar, în plus, el este și patronul dumneavoastră ceresc.” Kirill a continuat: „Cred că acest lucru va fi de două ori mai înțeles și plăcut pentru toți soldații care vor primi aceste imagini,” înainte de a sfinți lanțurile.
Kremlinologii ruși au fost șocați. Inițialele președintelui pe crucile soldaților reprezintă o schimbare radicală. „Nici măcar nu ne-am fi putut imagina așa ceva înainte,” a declarat pentru Daily Beast Abbas Gallyamov, fost scriitor de discursuri pentru Putin. „Putin era mult mai rațional înainte; nu pretindea că are un statut sfânt.” Gallyamov a lucrat în administrația Kremlinului și în guvernul rus între 2008 și 2020.
Într-adevăr, Putin s-a schimbat: cu 13 ani în urmă, a refuzat să își folosească imaginea pe panourile publicitare pentru campania prezidențială din 2012.
Naționaliștii și ideologii ruși au cerut de mult timp cultul personalității lui Putin. În octombrie 2014, administratorul Kremlinului, Viaceslav Volodin, a formulat această linie politică: „Dacă există Putin, există Rusia; astăzi nu există Rusia, dacă nu există Putin.”
Uniunea Cazacilor din Rusia a instalat un monument al lui Putin, „țarul rus”, în Sankt Petersburg, imediat după anexarea Crimeei. Statuia de bronz îl prezintă pe Putin ca un împărat roman, cu torsul gol și o togă peste umeri. În 2020, Putin respingea cu modestie astfel de inițiative: „Nu este adevărat, altcineva ar putea fi numit țar. Eu lucrez zilnic, nu domnesc.” Totuși, în același an, Biserica Ortodoxă Rusă a permis oficial ca imaginea lui Putin să fie plasată pe un perete al Catedralei Forțelor Armate, recent construită.
„Cu cât propaganda și biserica i-au accentuat calitățile divine, cu atât mai mult a început el însuși să creadă în ele – așa că probabil și-a spus: ‘Chiar și Iisus Hristos nu a lăsat autografe, dar eu o voi face,’” a declarat analistul de propagandă rus, Ilya Șepelin, pentru Daily Beast. „Vedem cum administrația prezidențială organizează vizitele lui Putin în regiuni, unde fanii săi îi spun că toată lumea îl iubește. El nu vede altceva.”
Regimul politic din Rusia se schimbă pentru a integra un rol mai important pentru Biserica Ortodoxă. Preoții și birocrații vin cu inițiative noi. Preoții ortodocși sunt desemnați să lucreze în școli și universități. Recent, Mitropolitul Evgheni al Bisericii Ortodoxe Ruse a propus alocarea de preoți pentru colaborarea cu jurnaliștii în toate instituțiile media din regiunea Munților Ural.
Observatoarea Kremlinului, Olga Bîcikova, susține că această nouă orientare către calități divine în cazul lui Putin este dictată de dorința sa de a rămâne popular. „El trebuie să găsească noi puncte de sprijin, să facă promisiuni noi nu doar țării, ci și sieși,” a declarat Bîcikova pentru Daily Beast. „Atât Putin, cât și Trump sunt foarte asemănători. Ei transformă idei obscure în puncte populare. Dar din ce în ce mai mulți oameni vor considera eforturile lui Putin ridicole. Va deveni evident că este doar nebunia unui bătrân.”