Tranziția verde nu a ajuns încă și la românii din mediul rural. „S-au dat bani doar pentru panouri fotovoltaice”

Tranziția verde nu a ajuns încă și la românii din mediul rural. „S-au dat bani doar pentru panouri fotovoltaice”
📅 2024-11-01

Deși sunt finanțate proiecte pentru instalarea de panouri fotovoltaice în zonele rurale, alte inițiative - cum ar fi eficientizarea energetică a clădirilor - rămân limitate, spune jurnalista Teodora Cimpoi, specializată în energie și climă, în cadrul unui interviu la Pro Verde.

“Neutralitatea climatică nu se oprește la porțile orașului”, avertizează ea, arătând că tranziția verde e o oportunitate pentru a combate decalajele structurale de la sate.

Tranziția verde sau Pactul verde european are ca scop atingerea neutralității climatice a UE până în 2050, stimularea economiei cu ajutorul tehnologiei verzi, asigurarea de activități durabile în industrie și transport și reducerea poluării.

Teodora Cimpoi: (...) „Până acum nu a existat o strategie astfel încât această tranziție verde să înglobeze și mediul rural, ignorându-se practic, într-un fel, faptul că jumătate din populația României și jumătate dintre gospodării se află în mediul rural.

Dacă, de exemplu, ne uităm la programele de eficientizare energetică a clădirilor, ca să dau un exemplu care îmi vine acum la îndemână, au existat până acum programe de reabilitare energetică a clădirilor de la oraș, dar nu au existat pentru sate.

Ce s-a făcut în ultimul timp foarte mult pentru mediul rural este faptul că s-au dat într-adevăr bani mulți pentru panouri fotovoltaice, dar cred că trebuie să mergem mult mai departe de aici.

Neutralitatea climatică nu se oprește la porțile orașului și cred că ar trebui să folosim această oportunitate care se cheamă tranziție verde pentru a rezolva niște decalaje structurale care există în acest moment în mediul rural.”

Școli “verzi”, profesori bine pregătiți și mobilitate electrică pentru elevii de la sate

Statisticile arată că zonele rurale din România sunt de cinci ori mai expuse riscului de sărăcie, șomaj și abandon școlar decât comunitățile urbane.

Tocmai de aceea, Comisia Europeană a elaborat o strategie pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural până în 2040, iar România va trebui să-și construiască un plan propriu care să includă școli “verzi” și să atragă profesori bine pregătiți, spune Teodora Cimpoi.

Un alt aspect esențial este mobilitatea electrică, soluție necesară pentru a reduce distanțele mari pe care copiii din mediul rural trebuie să le parcurgă pentru a ajunge la școală.

Exemple de bune practici: bioenergie și biogaz în comunități rurale

Un model de succes al tranziției verzi se găsește în comuna Ghelința, din județul Covasna, unde toate clădirile publice sunt încălzite folosind biomasă reziduală, cum ar fi crengi rezultate din toaletarea copacilor.

„În general, sunt soluții aplicate la scară mică, dar cu un impact semnificativ pentru comunitatea locală”, explică Cimpoi. Acest tip de bioenergie este utilizat și în alte județe, inclusiv Neamț și Brașov.

În comuna Cordun din Neamț a fost inaugurată recent cea mai mare instalație de biogaz din țară, oferind o soluție pentru gestionarea deșeurilor și transformarea lor în surse de energie.

Prima comunitate rurală de energie verde din România

Un alt exemplu relevant vine din comuna Buteni, județul Arad, unde primarul a mobilizat inclusiv tinerii, “care sunt digitalizați și se pricep la jocuri”, pentru a accesa Programul Casa Verde Fotovoltaice.

Teodora Cimpoi: „Mi s-a părut foarte, foarte drăguță povestea. O ador, pur și simplu, pentru că în mediul rural oamenii nu sunt digitalizați, și nu prea știu ei cum să aplice. Nu au calculatoare, mulți sunt poate bătrâni, nu au cunoștințe digitale, și atunci primarul a strâns un grup, a unit efectiv toată comunitatea în acest proiect, să aplice pentru Casa Verde.

A luat inclusiv copii de gimnaziu și de liceu care "sunt digitalizați, se pricep la jocuri", a zis primarul. Și a strâns inclusiv tineri din comună care au plecat la facultate în oraș. Și ei au fost implicați în acest proiect.

Practic, au făcut repetiții înainte să se deschidă programul de accesare a fondurilor europene. Au făcut repetiții, grup de whatsapp, s-au pus la punct.... Îmi place foarte mult povestea asta, pentru că arată cum s-a coagulat comunitatea locală în jurul unui obiectiv.

Și mai vor să folosească energia geotermală - studiază acum potențialul zonei, pentru că zoa de vest a României este foarte bogată în energie geotermală și asta este iarăși o resursă care va crește foarte mult.”

Cea mai mare provocare pentru a aduce satul românesc în tranziția verde europeană este lipsa de resurse umane, spune Cimpoi.

Deși există exemple de succes și finanțare europeană disponibilă, lipsa personalului calificat rămâne un obstacol major. „Avem nevoie de oameni calificați, capabili să implementeze și să susțină aceste proiecte pe termen lung”, spune ea.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Peste 1.000 de roboți din 25 de țări se bat la București pentru titlul de campioni

În acest weekend are loc la București una dintre cele mai importante competiții de roboți din lume. Peste 1.000 de roboți din 25 de țări se întrec pentru titlul de campioni.  

Îl recunoști? Acum este un actor seducător din România! ”Eram chel atunci, nu aveam nici barbă, n-aveam dinți!”

Actorul a jucat, de curând, într-unul dintre cele mai vizionate seriale românești.  

Justiția română respinge cererea Ucrainei de confiscare prin executare silită a proprietăților Rusiei din România. Motivare

Instanța de fond de la Tribunalul București a respins cererea Ucrainei de confiscare prin executare silită a proprietăților pe care Rusia le are în România. Judecătorii români au invocat un tratat ONU. Decizia nu este însă definitivă.

Tranziția verde nu a ajuns încă și la românii din mediul rural. „S-au dat bani doar pentru panouri fotovoltaice”

Tranziția verde în mediul rural din România este încă la început, în ciuda faptului că aici locuiește jumătate din populația țării, iar riscul de sărăcie e de cinci ori mai mare decât la oraș.

Inundaţii dramatice în Spania. MAE: O persoană aflată pe lista românilor daţi dispăruţi a fost identificată ca fiind decedată

O persoană aflată pe lista cetăţenilor români daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania a fost identificată ca fiind decedată, anunţă MAE vineri dmneaţă.

Trump și Harris se luptă pentru voturile din statele-cheie. Ce arată sondajele pe ultima sută de metri a campaniei electorale

Peste Ocean, unde campania electorală se apropie de final, ambii candidați curtează comunitatea hispanică, în mod tradițional favorabilă democraților.  

Un bărbat din Harghita s-a apucat de treabă pe lângă casă, când a descoperit ceva uluitor în curtea pe care o știa de o viață

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a fost alertat după ce un bărbat din Tuşnad Sat, care efectua lucrări agricole în propria curte, a găsit un element de muniţie rămas neexplodat, ce părea a fi un proiectil.  

Româncă stabilită în SUA: „În perioada celor 4 ani în care a fost Trump la conducere, am trăit tot timpul cu anxietate”

De zece ani, prezența lui Donald Trump pe scena politică este una înfricoșătoare, crede o româncă stabilită în Statele Unite.  

Cancerul de col uterin, o boală infecțioasă care poate fi învinsă prin vaccinarea fetelor și băieților. Cum vezi dacă ai HPV

Cancerul de col uterin este o boală infecțioasă, spun medicii. Prevenția înseamnă vaccinare - atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Incendiu de vegetație de proporții în Mehedinți. Flăcările s-au extins pe mai bine de 130 de hectare. „E dezastru”

După ce în septembrie focul a făcut prăpăd în Mehedinți, un nou incendiu de vegetație i-a pus pe jar pe pompieri și localnici. De această dată, flăcările s-au extins pe mai bine de 130 de hectare și cu greu au reușit militarii să le potolească.  

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.