Justiția română respinge cererea Ucrainei de confiscare prin executare silită a proprietăților Rusiei din România. Motivare

Justiția română respinge cererea Ucrainei de confiscare prin executare silită a proprietăților Rusiei din România. Motiv
📅 2024-11-01

Justiția română a respins, cel puțin în primă fază, cererea Ucrainei de confiscare prin executare silită a proprietăților deținute de Rusia în România, scrie Profit. Într-o speță identică, justiția din Finlanda a luat o decizie opusă și a aprobat cererea Ucrainei.

Gigantul de stat al gazelor naturale din Ucraina, Naftogaz, alături de 5 subsidiare ale sale, a pierdut pe fond procesul în care urmărește punerea în executare și în România a unei hotărâri a Curții Internaționale de Arbitraj de la Haga din primăvara anului trecut, prin care Federația Rusă a fost obligată să îi plătească despăgubiri de 5 miliarde de dolari pentru exproprierea activelor gaziere din Crimeea, inclusiv a mai multor zăcăminte offshore din Marea Neagră, în urma anexării peninsulei de către Kremlin în urmă cu peste 10 ani, în martie 2014.

Naftogaz a obținut în decembrie 2023 recunoașterea în Marea Britanie a hotărârii arbitrale de la Haga și derulează demersuri similare în instanțe din Statele Unite și din ale țări ale lumii.

Ținta este executarea silită a proprietăților statului rus din respectivele jurisdicții, în contul despăgubirilor dictate de Curtea Internațională de Arbitraj în aprilie 2023.

Recent, ucrainenii au obținut o decizie judecătorească favorabilă din partea unui tribunal finlandez, care a dispus confiscarea unor active deținute de Rusia în Finlanda, evaluate la câteva zeci de milioane de dolari.

Într-o speță identică, Finlanda a aprobat executarea silită a bunurilor Rusiei

Autoritățile de la Helsinki au confirmat că vor executa această dispoziție judecătorească, provocând proteste din partea Moscovei, care a anunțat convocarea ambasadorului Finlandei la MAE rus.

Ambasada rusă în Finlanda a anunțat că a primit o listă cu circa 40 de proprietăți vizate de confiscare, dintre care jumătate ar fi proprietăți diplomatice.

Și în România, Ucraina a apelat la serviciile unui birou de executori judecătorești, care a deschis dosar de executare silită pe numele Federației Ruse, reprezentată în litigiu de Ministerul de Externe și de cel al Justiției de la Moscova.

Însă instanța românească de fond a respins cererea Ucrainei de executare silită a Federației Ruse cu argumentul că aceasta nu este permisă de prevederile unui alt tratat internațional la care România este parte, respectiv Convenția Națiunilor Unite cu privire la imunitățile de jurisdicție ale statelor și ale bunurilor acestora, adoptată la 2 decembrie 2004 la New York, semnată de statul român la New York la 15 septembrie 2005 și ratificată de România prin Legea nr. 438/2006.

Tribunalul București a dat dreptate Rusiei invocând o convenție ONU ratificată de România, dar care nu e în vigoare

Această Convenție, deși încheiată acum aproape 20 de ani, nu este nici acum în vigoare, nefiind încă ratificată de toate statele semnatare.

Chiar dacă această Convenție nu a intrat în vigoare, instanța constată că România a ratificat Convenția, astfel că sunt acceptate prevederile acestei Convenții ca fiind obligatorii în cauză. Totodată, Curtea Internațională de Justiție a recunoscut caracterul cutumiar al imunității de executare care rezultă din imunitățile de jurisdicție ale statelor (...). În România, cutuma internațională este obligatorie și se aplică în dreptul intern în temeiul art. 10 din Constituție care stabilește că România întreține și dezvoltă relații pașnice cu toate statele și, în acest cadru, relații de bună vecinătate, întemeiate pe principiile și pe celelalte norme general admise ale dreptului internațional”, se arată în motivarea deciziei de respingere a solicitării de executare silită a proprietăților din România ale Federației Ruse, formulată de Ucraina.

Naftogaz și subsidiarele sale au făcut deja apel. Nu este limpede ce active din România ale Federației Ruse ar urma să fie executate silit de Ucraina, în cazul în care va avea în cele din urmă câștig de cauză.

Rusia deține un portofoliu de clădiri în București, potrivit unei analize media. În privința participațiilor la societăți comerciale, ar putea fi confiscate doar cele deținute direct de instituții și structuri de stat rusești.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Peste 1.000 de roboți din 25 de țări se bat la București pentru titlul de campioni

În acest weekend are loc la București una dintre cele mai importante competiții de roboți din lume. Peste 1.000 de roboți din 25 de țări se întrec pentru titlul de campioni.  

Îl recunoști? Acum este un actor seducător din România! ”Eram chel atunci, nu aveam nici barbă, n-aveam dinți!”

Actorul a jucat, de curând, într-unul dintre cele mai vizionate seriale românești.  

Justiția română respinge cererea Ucrainei de confiscare prin executare silită a proprietăților Rusiei din România. Motivare

Instanța de fond de la Tribunalul București a respins cererea Ucrainei de confiscare prin executare silită a proprietăților pe care Rusia le are în România. Judecătorii români au invocat un tratat ONU. Decizia nu este însă definitivă.

Tranziția verde nu a ajuns încă și la românii din mediul rural. „S-au dat bani doar pentru panouri fotovoltaice”

Tranziția verde în mediul rural din România este încă la început, în ciuda faptului că aici locuiește jumătate din populația țării, iar riscul de sărăcie e de cinci ori mai mare decât la oraș.

Inundaţii dramatice în Spania. MAE: O persoană aflată pe lista românilor daţi dispăruţi a fost identificată ca fiind decedată

O persoană aflată pe lista cetăţenilor români daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania a fost identificată ca fiind decedată, anunţă MAE vineri dmneaţă.

Trump și Harris se luptă pentru voturile din statele-cheie. Ce arată sondajele pe ultima sută de metri a campaniei electorale

Peste Ocean, unde campania electorală se apropie de final, ambii candidați curtează comunitatea hispanică, în mod tradițional favorabilă democraților.  

Un bărbat din Harghita s-a apucat de treabă pe lângă casă, când a descoperit ceva uluitor în curtea pe care o știa de o viață

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a fost alertat după ce un bărbat din Tuşnad Sat, care efectua lucrări agricole în propria curte, a găsit un element de muniţie rămas neexplodat, ce părea a fi un proiectil.  

Româncă stabilită în SUA: „În perioada celor 4 ani în care a fost Trump la conducere, am trăit tot timpul cu anxietate”

De zece ani, prezența lui Donald Trump pe scena politică este una înfricoșătoare, crede o româncă stabilită în Statele Unite.  

Cancerul de col uterin, o boală infecțioasă care poate fi învinsă prin vaccinarea fetelor și băieților. Cum vezi dacă ai HPV

Cancerul de col uterin este o boală infecțioasă, spun medicii. Prevenția înseamnă vaccinare - atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Incendiu de vegetație de proporții în Mehedinți. Flăcările s-au extins pe mai bine de 130 de hectare. „E dezastru”

După ce în septembrie focul a făcut prăpăd în Mehedinți, un nou incendiu de vegetație i-a pus pe jar pe pompieri și localnici. De această dată, flăcările s-au extins pe mai bine de 130 de hectare și cu greu au reușit militarii să le potolească.  

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.