Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptăm
📅 2024-11-22

Chiar dacă eliminarea completă a plasticului din viața noastră nu e posibilă, putem face alegeri conștiente pentru a reduce dramatic această problemă, a declarat, la Pro Verde, Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste.

Printre soluții se numără produsele vândute la vrac, care elimină ambalajele de unică folosință și combat astfel supraconsumul și, indirect, efectele microplasticului.

Ana Maria Răducanu: “Plasticul este un material termosensibil. La fluctuațiile de temperatură, el elimină aceste microplastice. Orice recipient, că este de șampon sau că este sticla de apă sau că este recipentul în care mi-am ținut mâncarea, va scurge microplastic, și noi îl vom ingera sau îl vom pune pe piele. Și a cumpăra produse vrac sau a cumpăra produse în ambalaj care nu este din plastic ajută pas cu pas la scoaterea acestui produs din consumul nostru.”

“Consumăm fiecare dintre noi echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic. (…) Și deja se fac conexiuni între anumite afecțiuni și consumul de microplastic, cum ar fi accentuarea și accelerarea demenței și a Alzhaimer-ului - pentru că aparent se leagă de aceleași căi neuronale, - cauze de infertilitate crescută din cauza disfuncției hormonale, din cauza ftalaților și a tuturor chimicalelor din plastic, precum și forme de cancer și boli autoimune. Și cred că în următoarele decenii asta va fi din ce în ce mai evident.”, a spus ea.

„Consumăm 1,7 planete pe an”

Ana Maria Răducanu a subliniat că ritmul actual de consum depășește capacitatea planetei de a-și regenera resursele naturale.

„Consumăm în prezent 1,7 planete din capacitatea unei planete de a se regenera”, a explicat ea, arătând că, deși schimbările climatice sunt tot mai evidente, majoritatea consumatorilor nu sunt conștienți de resursele reale pe care le folosesc.

„Este dificil să ne dăm seama ce avem cu adevărat nevoie când suntem bombardați de false nevoi,” a spus ea.

Ciprian Stănescu: Simți că e în rândul consumatorilor un interes să consume mai puțin sau să consume mai atent?

Ana Maria Răducanu: Cred că este o deschidere, și începe să fie o conștientizare din ce în ce mai mare asupra acestei probleme. Nu doar asupra consumului, ci și a impactului nostru asupra mediului. Însă este (o deschidere) incipientă, și tăvălugul, ca să spun așa, al obiceiurilor de consum este foarte mare. Forța de inerție e foarte mare.”

Răducanu propune un model de sustenabilitate bazat pe ecosisteme locale și conectarea producătorilor cu consumatorii. „Este nevoie de nuclee locale, ecosisteme care să susțină întreaga populație și să genereze un model economic mai sănătos,” a explicat ea.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Un român, capul unui grup de criminalitate organizată specializat în transportul de migranţi pe teritoriul Bulgariei

Un român din Oradea este suspectat că a condus, timp doi ani, un grup de criminalitate organizată care transporta migranţi pe teritoriul Bulgariei.

Mark Rute, vizită la Donald Trump, acasă în Florida. Relația cu secretarul general al NATO

Mark Rutte, secretarul general al NATO, îl vizitează acasă pe Donald Trump, președintele ales al SUA. Ruta unui zbor guvernamental olandez a confirmat această informație.

Ce se întâmplă cu Kosovo după ce a pierdut meciul cu România la masa verde. Anunțul făcut de UEFA

Sferturile de finală şi confruntările din play-off-urile Ligii Naţiunilor s-au stabilit, vineri, în urma tragerii la sorţi care a avut loc la Nyon.  

(P) Cele mai bune alimente bogate în fier pentru creșterea nivelului de hemoglobină

Dacă ești preocupat de starea ta de sănătate, citește în continuare pentru a descoperi importanța hemoglobinei eritrocitare și a fierului pentru organism, precum și impactul pe care îl are anemia prin deficit de fier asupra sănătății!

Noua hartă a Ucrainei, întocmită la Moscova. Țara va fi împărțită în trei regiuni, iar România va avea partea ei | FOTO

Ministerul rus al Apărării ar fi întocmit un plan care prevede dezmembrarea și divizarea teritoriului ucrainean pentru a asigura un rezultat politic global pro-rus.

Când va intra România deplin în Schengen. Promisiunea pe care țara noastră a făcut-o Austriei

Premierul Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, la Budapesta, acolo unde s-a convenit ca România și Bulgaria să intre deplin în Schengen, că țara noastră și-a luat un angajament important în fața Austriei.

Opt șoferi din Constanța și-au găsit mașinile vandalizate. Făptașii sunt căutați de poliție

Mai multe mașini au fost vandalizate joi noapte, într-un cartier din centrul Constanței. Poliția îi caută pe făptași. Cel puțin unul a fost surprins în acțiune de camerele de supraveghere.  

Rafale de vânt puternice au provocat haos în România: Autostradă închisă, oameni răniți și mașini avariate

Vântul puternic creează probleme semnificative în centrul și vestul țării. Un tânăr de 22 de ani a fost rănit la Timișoara de un panou publicitar smuls de vânt, în timp ce încerca să îl mute din drum.

Ce este spațiul Schengen. Avantaje și beneficii pentru România, după ce va adera

Spațiul Schengen este o zonă de cooperare europeană în care au fost eliminate controalele la frontierele interne între statele membre.

(P) Cum să alegi un parfum feminin

Un parfum poate spune mai multe despre tine decât ți-ai imagina. Dar cum alegi mireasma perfectă care să îți pună în valoare feminitatea?

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.