"Aș vrea să-i mulțumesc în mod special premierului Viktor Orban pentru sprijinul constant în ceea ce privește aderarea completă a României la Spațiul Schengen.
Felicit președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene pentru munca desfășurată în această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ținut în permanență în atenție subiectul Schengen.
Românii au simțit deja beneficiile intrării parțiale în Spațiul Schengen, având în vedere faptul că este ceva foarte palpabil, însă creșterea economică românească și ungurească va fi minimizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră, iar preluarea de către România a protecției granițelor parțiale ale Uniunii Europene va avea un impact pozitiv și asupra Ungariei.
Mă bucur că strategia decisă acum câteva luni, inclusiv împreună cu premierul Orban, a dat roade și reușim să ne bifăm astăzi obiectivele", a declarat Ciolacu.
Șeful Guvernului a explicat apoi cum a reușit să convingă Viena să nu se mai opună aderării totale a României la Spațiul Schengen: "Am avut acum câteva zile o discuție telefonică cu cancelarul Austriei, domnul Nehammer, în care i-am transmis că România își asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene. Am ajuns la un acord și la nivelul miniștrilor de Interne astăzi din cele patru state implicate care sunt prezenți la Budapesta și doresc să mulțumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere".
Apoi, Marcel Ciolacu a anunțat: "Având în vedere toate aceste lucruri concrete, după 13 ani, România va reuși o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025".