Un primar din Bistriţa-Năsăud și alte 3 persoane dădeau adeverinţe false de stabilire în comună şi bani în schimbul votului

Un primar din Bistriţa-Năsăud și alte 3 persoane dădeau adeverinţe false de stabilire în comună şi bani în schimbul votu
📅 2024-09-08

UPDATE:

Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, viceprimarul, secretarul şi un viitor consilier local au fost plasaţi sub control judiciar, după ce iniţial au fost reţinuţi în urma percheziţiilor efectuate de Direcţia Generală Anticorupţie într-un dosar vizând săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, fals, uz de fals, fals informatic şi coruperea alegătorilor.

Procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Adrian Briciu, a precizat vineri, pemtru AGERPRES, că toate persoanele audiate în această cauză au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

„Ieri, 25 iulie 2024, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa – Năsăud, cu sprijinul colegilor din cadrul Serviciilor Judeţene Anticorupţie Maramureş, Cluj, Sălaj şi Mureş, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa – Năsăud, au pus în aplicare 7 mandate de percheziţii domiciliare, dintre care unul la sediul unei primării şi 6 la persoane fizice. De asemenea, au fost puse în executare 5 mandate de aducere a unor persoane la sediul unităţii de parchet”, anunţă vineri DGA.

Activităţile au vizat strângerea unor probe cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, fals, uz de fals, fals informatic şi coruperea alegătorilor.

„În fapt, în perioada martie - iunie 2024, funcţionari din cadrul unei primării din judeţul Bistriţa Năsăud, au eliberat în fals mai multe adeverinţe pentru stabilirea domiciliului/reşedinţei pe raza comunei a unor persoane care în realitate nu deţineau proprietăţi în perimetrul respectiv, cu scopul de a vota un anumit candidat/partid la alegerile locale din data de 09.06.2024. În urma schimbării domiciliului şi a exercitării votului, fiecare persoană a primit suma de 700 de lei”, informează DGA.

Primarul localităţii, viceprimarul, secretarul primăriei şi un viitor consilier local.au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Totodată, faţă de un alt viitor consilier local, a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

În cursul zilei de vineri, cele 4 persoane reţinute vor fi audiate la unitatea de parchet, urmând ca procurorul să dispună cu privire la măsurile ulterioare. De asemenea, ofiţerii DGA – Bistriţa Năsăud pun în executare un mandat de aducere pentru încă o persoană, funcţionar în cadrul aceleiaşi primării, în vederea audierii la unitatea de parchet.

Surse apropiate anchetei afirmă că vizat este primarul PSD al comunei Sânmihaiu de Câmpie Ioan Mate, viceprimarul Dorin Nicula, secretarul primăriei Lucian Adin Dragomir Oltenaş şi un viitor consilier local. De asemenea, se pare că în cazul a aproximativ a 100 de persoane există dovezi privind implicarea în acest caz.

Referitor la această situaţie, Organizatia PSD Bistrita-Năsăud consideră că instituţiile statului competente sunt singurele care trebuie să analizeze orice suspiciune şi să analizeze dacă există încălcări ale legii.

„Am susţinut mereu că nimeni nu este mai presus de lege şi aşteptăm să vedem care sunt concluziile cercetărilor în curs. Până la soluţionarea situaţiei, persoanele în cauză beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”, a transmis filiala PSD Bistriţa-Năsăud.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Nicole Kidman şi Vincent Lindon au câştigat cele mai importante premii pentru actori la Festivalul de film de la Veneţia

Nicole Kidman a câştigat sâmbătă premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Veneţia pentru rolul din drama erotică „Babygirl”, în timp ce francezul Vincent Lindon a fost desemnat cel mai bun actor în pelicula „Jouer avec le feu”.

Horoscop 8 septembrie 2024, cu Neti Sandu. O zi de sărbătoare cu interacțiuni plăcute

Horoscop 8 septembrie 2024, prezentat de Neti Sandu. Interacțiuni plăcute azi. O să fim plăcut surprinși de prezența unor oameni și o să visăm frumos, o să ne facem planuri care au acoperire în realitate.

Un bărbat a fost atacat de urs într-un parc naţional din Croația

Un urs a atacat un bărbat, pe care l-a muşcat de braţ, în Parc Naţional Lacurile Plitvice din Croaţia, a anunţat sâmbătă poliţia locală, relatează AFP.  

Beneficiile afinelor pentru sănătate - conțin antioxidanți puternici cu roluri multiple pentru organism

Afinele sunt considerate un aliment funcțional, datorită proprietăților unice pentru sănătate, validate de cercetările științifice.

„China modernă” asigură SUA că este „o oportunitate” şi „nu o ameninţare”. Beijingul și Washingtonul, din nou față în față

Viceministrul chinez al Comerţului, Wang Shouwen, a declarat sâmbătă la Tianjin, în cadrul unei întrevederi cu omologul său american, Marisa Lago, că o Chină modernă este o "oportunitate" economică şi "nu o ameninţare" pentru SUA.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..