Surse politice au precizat pentru Știrile Pro TV că aceste instituții ar putea să fie comasate de coaliția de guvernare după modelul unor țări vestice.
Astfel, se ia în calcul să fie comasate și mai multe instituții din subordinea Secretariatului General al Guvernului, în special cele care au același obiect de activitate.
În 2025, la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), aproape 60 % din cheltuieli merg către personal.
În ceea ce privește Consiliul Concurenței, din totalul cheltuielilor instituției, trei sferturi merg către personal. Președintele are un salariu de aproape 22.000 de lei brut, fără să ia și sporuri, în timp ce secretarul general ia 15.000 de lei, iar un inspector principal peste 9.000 de lei.
La multe dintre funcții se adaugă și sporuri de condiții de muncă vătămătoare, de informații clasificate, dar și indemnizații de mii de lei de hrană sau pentru doctorate, dar și vouchere de vacanță etc;
Cheltuieli de personal la Consiliul Concurenței reprezintă 75%: 68.987.000 de lei dintr-un buget total de 92.067.000 lei.
Nu în ultimul rând, potrivit surselor citate, noul Guvern Ciolacu 2 ia în calcul și o reorganizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), una din instituțiile cu cele mai mari salarii din România.
Președintele ASF, Nicu Marcu, are un salariu lunar, net, de 40.354 lei, și încasează în plus și o indemnizație de membru al Consiliului ASF de 18.379 lei, lunar.
Prim-vicepreședintele ASF Elena Dascălu are un salariu lunar, net, de 35.959 lei și încasează în plus și o indemnizație de membru al Consiliului ASF de 18.379 lei.
Alte salarii la ASF:
- Cristian Roșu, vicepreședinte: salariu de 31.564 lei, plus indemnizație de membru al Consiliului ASF de 18.379 lei
- Daniel Armeanu, vicepreședinte: salariu de 31.564 lei, plus indemnizație de membru al Consiliului ASF de 18.379 lei
- Gabriel Grădinescu, vicepreședinte: salariu de 31.564 lei, plus indemnizație de membru al Consiliului ASF de 18.379 lei
În plus față de salariul lunar, la ASF pot fi acordate și alte venituri, după cum urmează: primă de vacanță - 100% din salariul brut lunar și/sau indemnizația brută lunară din luna precedentă acordării, în limita prevederilor bugetare alocate cu această destinație.
De asemenea, ei pot primi și alte drepturi bănești de maximum 2 salarii brute lunare sau indemnizații brute lunare.
Membrii neexecutivi ai Consiliului A.S.F., Jozsef Birtalan, Ioan Gheorghe Țară, Aura Gabriela Socol și Ovidiu Răzvan Wlassopol, primesc o indemnizație netă lunară de membru al Consiliului A.S.F., în valoare de 18.379 lei.
Aceștia pot beneficia şi de alte venituri conform legii.
Pentru a face economii la buget, guvernul a decis ca în 2025 să înghețe salariile de la stat și pensiile, să elimine facilitățile fiscale de care beneficiau angajații din IT, agricultură și construcții.
Salariile a peste 1,3 milioane de bugetari vor rămâne în 2025 la nivelul lefurilor din noiembrie 2024.
Angajații la stat nu vor primi bonusuri ori premii, dar vor putea beneficia în continuare de vouchere de vacanță de 800 de lei, dar numai dacă plătesc și ei aceeași sumă, adică încă 800 de lei pentru un pachet turistic. Sporurile vor fi și acestea înghețate, iar orele suplimentare vor fi compensate cu timp liber, nu cu bani.