În acest timp, la PSD, după demisia lui Marcel Ciolacu, europarlamentarul Victor Negrescu a preluat comunicarea cu liderii din țară. Dacă formațiunile consacrate își caută busola, formațiuni noi unele intens promovate pe internet, își vor încerca șansa în alegerile parlamentare de duminică.
La nici 24 de ore de la anunțarea rezultatelor oficiale întreaga conducere a PNL a plecat acasă. Ilie Bolojan, actualul șef al Consiliului Județean Bihor, a fost ales aproape în unanimate pentru funcția de președinte interimar al partidului. Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a devenit prim-vicepreședinte, iar aceeași funcție au primit-o Ciprian Ciucu, edilul de la Sectorul 6, Dan Motreanu și Valeriu Iftimie.
Secretar general va fi președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea care îl înlocuiește pe Lucian Bode. De altfel, odată cu noua conducere au apărut și membri noi, de pildă, fostul director SRI Eduard Hellvig s-a reînscris în PNL.
Alături de noua echipă, Ilie Bolojan a anunțat un nou început pentru PNL.
Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL: „Românii au dat un vot de prostest împotriva lumii politice, iar PNL a învățat aceasă lecție”.
Emil Boc, prim vicepreședinte PNL: „Varianta Georgescu înseamnă izolaționism și suversanism. Asta înseamnă sărăcie, terminarea libertății de mișcare a românilor, înseamnă interdicția lor de a mai putea să meargă în străinătate. Nu vor mai avea acces la slujbe bine plătite. Izolaționismul aduce pericole pentru țara noastră de a intra într-o zonă gri, unde nu mai ai securitate, nu mai ai pace, nu mai ai liniște”.
În tabăra social-democraților situația rămâne incertă. Imediat după ce Marcel Ciolacu și-a depus demisia, o parte dintre responsabilitățile sale au fost preluate de europarlamentarul Victor Negrescu care va comunica, printre altele, cu liderii de filiale din țară. Deocamdată cam atât.
Mihai Tudose, prim vicepreședinte PSD: „Se va schimba întreaga conducere a PSD exact cu s-a întâmplat la PNL? Toate aceste discuții vor avea loc când se termină acest ciclu de alegeri. După data de 8 decembrie vom avea o analiză”.
Analiștii politici cred că aceste mișcări vor ajuta partidele să reziste în această perioadă, dar nu să își crească șansele pentru parlamentare.
Armand Goșu, analist politic: „PNL trebuie salvat de cineva, a venit o echipă din Ardeal care încearcă să adune ce se mai poate aduna din PNL și să realizeze un scor cât de cât decent”.
Marile partide sunt cu atât mai tensionate cu cât în preferințele electoratului apar opțiuni noi, unele conservatoare, naționaliste și suveraniste. POT sau Partidul Oamenilor Tineri, înființat de deputata Anamaria Gavrilă se promovează intens pe internet. Fondatoarea a intrat în Parlament în 2020, pe listele AUR, însă după un an a demisionat iar și-a creat propria formațiune politică.
Mesajele sale, intens răspândite pe rețelele de socializare, sunt asemenătoare cu cele ale lui Călin Georgescu.
Un alt partid care vrea să intre în parlament este SENS. Duce un alt fel de politică, prioritizează protejarea mediului, justiția și incluziunea socială. Luptă pentru reprezentarea comunităților vulnerabile. Partidul îl susține pe europarlamentarul Nicu Ștefănuță care a reușit să obțină încă un mandat la parlamentul european după ce a candidat ca independent.