Care sunt statele excluse de la Jocurile Olimpice de-a lungul timpului. Cum pot concura rușii la Paris

Care sunt statele excluse de la Jocurile Olimpice de-a lungul timpului. Cum pot concura rușii la Paris
📅 2024-09-08

Deși mișcarea olimpică își propune construirea unei lumi pașnice, de-a lungul istoriei sale, comitetul organizator s-a aflat în situația în care a decis să interzică participarea unor țări la această competiție. Prima dată când această măsură a fost folosită a fost după Primul Război Mondial, în cazul jocurilor organizate în 1920, în Belgia, atunci când Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria și Turcia din cauza rolului pe care l-au jucat în acest conflict, notează Al Jazeera.

Trebuie precizat și faptul că această sancțiune a fost menținută în cazul Germaniei și pentru ediția următoare, cea din 1924, care a fost organizată la Paris.

Germania a mai fost suspendată de la Jocurile Olimpice și în 1948, prima ediție organizată după cel de Al Doilea Război Mondial. Alături de germani, și japonezii nu au putut participa la această competiție din cauza rolului din acest conflict.

Africa de Sud a fost exclusă de la Jocurile Olimpice din 1964 până în 1992 din cauza segregării rasiale ca rezultat al regimului apartheid.

În 1972, Zimbabwe, cunoscută pe atunci sub numele de Rhodesia, a fost exclusă de la jocurile de la München din cauza presiunii internaționale și a protestelor împotriva politicilor de segregare rasială ale țării.

În 2000, Afganistanul a fost exclus de la jocurile de la Melbourne din cauza poziției talibanilor aflați la putere față de femei. La această ediție, atleții afgani vor concura sub steagul Republicii Islamice Afganistan, pe care talibanii au răsturnat-o în 2021.

Kuweitul a fost suspendat de Comitetul Internațional Olimpic în octombrie 2015 din cauza intervenției guvernului în comitetul olimpic al țării. Ca urmare, sportivii kuweitieni au participat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016 ca sportivi olimpici independenți, sub drapelul olimpic.

În timpul Jocurilor de iarnă de la Beijing din 2022, Coreea de Nord a fost primită din cauza deciziei sale de a se retrage de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, invocând probleme legate de COVID-19, care încălcau Carta Olimpică.

Situația Rusiei la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice

Rusia și Belarus sunt excluse de la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris din cauza implicării lor în războiul din Ucraina.

La Jocurile Olimpice din 2024, doar 15 sportivi din Rusia și 18 din Belarus vor concura în calitate de „atleți individuali neutri” sau AIN, conform celor mai recente cifre publicate de Comitetul Internațional Olimpic (CIO).

Asta înseamnă că steagurile, imnurile naționale și uniformele Rusiei și Belarusului nu vor fi permise la Jocurile de la Paris.

Cu toate acestea, trebuie precizat că în cazul Rusiei, situația a fost una complicată la ultimele ediții și asta din cauza scandalurilor de dopaj. Astfel, deși nu li s-a interzis complet participarea la Jocurile Olimpice din 2016, mulți sportivi ruși nu au putut concura la Rio din această cauză. Acest lucru a continuat și la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 și la Jocurile Olimpice de vară din 2020 de la Tokyo.

Ce se întâmplă cu atletele din Afganistan la Jocurile Olimpice de la Paris?

„Având în vedere că sportul feminin este suspendat în Afganistan, nu ne asumăm nicio răspundere pentru cele trei sportive selectate, care au trăit în exil", a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului olimpic, Atal Mashwani. "Aceste sportive nu ne aparţin", a adăugat el, care a menţionat, totuşi, că talibanii au contribuit la selecţia altor trei sportivi de sex masculin pe care i-au recunoscut drept reprezentanţi ai Afganistanului.

Participarea femeilor la orice activitate sportivă, şi în special la cele de elită, a fost interzisă în Afganistan după sosirea talibanilor în 2021, pe lângă interzicerea învăţământului superior feminin, printre alte restricţii privind libertatea femeilor afgane.

Acest lucru a paralizat participarea sportivelor afgane la competiţii de nivel înalt precum Jocurile Olimpice, provocând un val de critici atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Jocurile de la Paris sunt în buzunarul tău, de la ceremonia de deschidere până la ultima medalie!

Cu VOYO ai acces LIVE la canalele TVR și poți urmări Jocurile de la Paris de oriunde vrei tu, pe orice device!

Program disponibil prin retransmisia integrală și nealterată a canalelor TVR conform regulilor must-carry.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Nicole Kidman şi Vincent Lindon au câştigat cele mai importante premii pentru actori la Festivalul de film de la Veneţia

Nicole Kidman a câştigat sâmbătă premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Veneţia pentru rolul din drama erotică „Babygirl”, în timp ce francezul Vincent Lindon a fost desemnat cel mai bun actor în pelicula „Jouer avec le feu”.

Horoscop 8 septembrie 2024, cu Neti Sandu. O zi de sărbătoare cu interacțiuni plăcute

Horoscop 8 septembrie 2024, prezentat de Neti Sandu. Interacțiuni plăcute azi. O să fim plăcut surprinși de prezența unor oameni și o să visăm frumos, o să ne facem planuri care au acoperire în realitate.

Un bărbat a fost atacat de urs într-un parc naţional din Croația

Un urs a atacat un bărbat, pe care l-a muşcat de braţ, în Parc Naţional Lacurile Plitvice din Croaţia, a anunţat sâmbătă poliţia locală, relatează AFP.  

Beneficiile afinelor pentru sănătate - conțin antioxidanți puternici cu roluri multiple pentru organism

Afinele sunt considerate un aliment funcțional, datorită proprietăților unice pentru sănătate, validate de cercetările științifice.

„China modernă” asigură SUA că este „o oportunitate” şi „nu o ameninţare”. Beijingul și Washingtonul, din nou față în față

Viceministrul chinez al Comerţului, Wang Shouwen, a declarat sâmbătă la Tianjin, în cadrul unei întrevederi cu omologul său american, Marisa Lago, că o Chină modernă este o "oportunitate" economică şi "nu o ameninţare" pentru SUA.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..