“Pupăm și poala lui Putin, cântăm și imnul României, ca să supraviețuim”. Istoricul Armand Goșu, despre alegerile din Moldova

“Pupăm și poala lui Putin, cântăm și imnul României, ca să supraviețuim”. Istoricul Armand Goșu, despre alegerile din Mo
📅 2024-10-18

Într-un interviu pentru Știrile PROTV, realizat de Cristian Leonte, Armand Goșu s-a declarat convins că locuitorii Republicii Moldova vor vota pentru integrarea europeană.

El a apreciat că, în ciuda percepției publice, chiar și locuitorii din Transnistria și Găgăuzia – regiuni majoritar rusofone- își doresc acest lucru, dar evită să-l recunoască, pentru că fac “tot ce pot ca să supraviețuiască” în fața influenței Moscovei.

El a amintit, în context, că legăturile de afaceri ale celor două regiuni sunt mai degrabă cu Uniunea Europeană și cu România, decât cu Rusia.

Pe de altă parte, Goșu crede că balanța scrutinului va fi influențată de votul cetățenilor moldoveni din diaspora.

Cristian Leonte: În Republica Moldova rezultatul este așteptat în acest weekend, dar rezultatul este pe termen mult mai lung decât ne putem uita.

Armand Goșu: Miza e mare de tot!

Cristian Leonte: Va reuși Moldova să se îndrepte spre Occident cu toată puterea?

Armand Goșu: Oh, da! Sunt convins! Nu văd ce s-ar putea întâmpla. (…) Depinde foarte mult de felul în care se va mobiliza mai ales zona de diaspora. (…) Să vedem scorurile în Găgăuzia. Am fost acolo, am vorbit cu oamenii, n-o urmează pe Guțul (n.r. Evghenia Guțul, guvernatorul Găgăuziei, apropiată de Moscova). Unii mi s-au părut jenați de faptul că au fost manipulați și au votat-o pe Guțul.

În Transnistria - am fost și acolo - să știți că business-ul lor e cu Uniunea Europeană, cu România. Sunt mai interesați să vină la București, și săracii au trei-patru pașapoarte prin buzunare. "Păi, noi trebuie să supraviețuim.

Și-atunci, ca să supraviețuim, învățăm să pupăm și poala lui Putin, învățăm să cântăm și imnul României, și avem un buzunar așa: în dreapta avem pașaport românesc, moldovenesc, ucrainean, în stânga avem pașaport rusesc și transnistrean.

Sunt oameni care, cum să spun, aproape că le intră asta în ADN - "fac tot ce se poate ca să supraviețuiesc". De asta eu nu aș fi foarte critic cu ei, ci mai degrabă empatic, și m-ar interesa cum pot să-i ajut.” (…)

Istoricul Armand Goșu este expert în istoria politică a Rusiei. Din 2004, el predă, la Universitatea din București, istoria politică a Rusiei şi a URSS, istoria politicii externe şi a diplomaţiei sovietice, precum și evoluţiile din fostul spaţiu sovietic.

De altfel, Goșu are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998).

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Moment de sărbătoare pentru fanii BTS. J-Hope și-a încheiat stagiul militar în Coreea de Sud

J-Hope, unul dintre cei 7 membri ai celebrei formaţii BTS, și-a încheiat stagiul militar obligatoriu în Coreea de Sud. După ce a părăsit unitatea militară, artistul a intrat imediat pe o platformă online unde și-a salutat fanii, în direct.  

Cutremur puternic, cu magnitudinea 5,9, raportat vineri. Unde a fost resimțit

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,9, a fost raportat, vineri, în largul coastei de est a insulei Honshu, Japonia.

Scenariul teribil lansat de Rusia după asasinarea liderului Hamas. Cine are de suferit în ochii Kremlinului

Kremlinul a oferit prima reacție după ce Israelul l-a ucis pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, într-un atac lasnat în Fâșia Gaza.

Mobilizare de forțe în Brașov în urma unui apel la 112. Ce a făcut o copilă de 13 ani după o provocare văzută online

Aproape o sută de poliţişti de la diverse structuri din Braşov au fost mobilizaţi în urma unui apel la 112 în care o femeie reclama că a fost forţată de persoane necunoscute să urce într-un autovehicul. Alarma s-a dovedit a fi falsă.  

Anunț neașteptat al NATO în legătură cu soldații nord-coreeni care ar lupta alături de ruși în Ucraina: "Se poate schimba"

NATO nu poate confirma "în acest stadiu" desfăşurarea de către Coreea de Nord a unor trupe în Rusia, a afirmat, vineri, secretarul general al alianţei Mark Rutte, întrebat cu privire la informaţii în acest sens ale Coreei de Sud, transmite AFP.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.