„Nu ne este frică! Noi nu iertăm”. Cel puţin de 45 de persoane au fost reţinute în timpul omagierii lui Aleksei Navalnîi

„Nu ne este frică! Noi nu iertăm”. Cel puţin de 45 de persoane au fost reţinute în timpul omagierii lui Aleksei Navalnîi
📅 2024-04-12

Cele mai multe arestări au avut loc nu la Moscova, ci în alte oraşe, unde oamenii au ieşit pentru a depune flori la monumentele victimelor represaliilor sovietice şi a aduce astfel un omagiu lui Aleksei Navalnîi, potrivit grupului independent de apărare a drepturilor omului OVD-Info, care monitorizează reprimarea manifestaţiilor în Rusia, conform AFP.

"În total, OVD-Info are cunoştinţă de 45 de reţineri" pe moment, a indicat această organizaţie neguvernamentală pe Telegram. Şase dintre aceste persoane au fost arestate la Moscova, alte arestări au avut loc în oraşe precum Novosibirsk, în Siberia, sau în regiunea Voronej.

Zeci de mii de ruşi s-au adunat vineri în Mariino, o suburbie din sud-estul Moscovei, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Aleksei Navalnîi, care a fost înmormântat vineri într-un cimitir situat în aceeaşi zonă îndepărtată de centrul Moscovei, într-o dovadă clară de sfidare faţă de cel pe care susţinătorii săi îl consideră responsabil de moartea sa în urmă cu două săptămâni în închisoare, preşedintele Vladimir Putin, potrivit EFE.

Cozile celor care au venit pentru a-şi lua rămas bun de la Navalnîi se întindeau pe mai mulţi kilometri, o scenă care nu s-a mai văzut în această ţară de mulţi ani. În aşteptarea unui număr mare de simpatizanţi, Biserica Icoana Maicii Domnului din Mariino a fost înconjurată de un dispozitiv de poliţie fără precedent, format din sute de poliţişti.

"Nu ne este frică! Noi nu iertăm! Nu războiului!", au scandat participanţii la funeralii, printre care unii au îndrăznit să strige "Putin, asasin!".

"Ruşii se trezesc din letargie", a declarat un pensionar pentru EFE, adăugând la urechea reporterului: "Chiar dacă am 74 de ani, dar dacă va fi nevoie, voi merge pe baricade!"

"Este un eveniment cu adevărat tragic pentru milioanele de ruşi care l-au susţinut. Şi nu doar în Rusia, ci în întreaga lume (...) Cu cât mai mulţi oameni îşi înving frica, cu atât mai multe şanse avem ca Rusia să fie paşnică şi liberă", a declarat pentru EFE în faţa bisericii din Mariino Boris Nadejdin, un politician care se opune războiului în Ucraina.

Nadejdin, care nu a fost lăsat să participe la alegerile prezidenţiale din martie, a adăugat: "Am avut un obiectiv comun, ca democraţia să triumfe şi ca Rusia să devină o ţară normală!".

Când clopotele au bătut, oamenii au ridicat garoafe roşii în sus în onoarea lui Navalnîi. Doar câteva sute de persoane au participat la slujba religioasă, dar zeci de mii de oameni s-au adunat la cimitirul Borisovo până seara târziu, la cererea expresă a mamei.

Mulţi nu şi-au putut stăpâni lacrimile. Alţii au înfipt la propriu flori şi lumânări în zăpadă. Nu au fost doar tineri, care nu cunosc alt preşedinte decât pe Vladimir Putin, ci au fost mulţi adulţi şi bătrâni "sătui" de actualul lider de la Kremlin, relatează jurnalistul de la EFE în capitala rusă.

Văduva, Iulia Navalnaia, nu şi-a imitat soţul - care a fost încarcerat în 2021 imediat ce a pus piciorul pe pământul rus într-un aeroport din Moscova - şi a preferat să asculte sfaturile înţelepte ale susţinătorilor lui Navalnîi. Ea nu s-a întors în Rusia pentru a participa la înmormântare şi nici cei doi copii ai cuplului.

Întreaga povară a căzut asupra mamei, Liudmila Navalnaia, de 67 de ani. Mai întâi a trebuit să se lupte timp de o săptămână cu autorităţile pentru a i se elibera cadavrul, iar vineri, împreună cu soţul ei, Anatoli, şi-a înmormântat fiul aşa cum se cuvine, creştineşte, în mijlocul celor pentru care Aleksei Navalnîi a luptat şi a murit, şi nu într-un cimitir dincolo de Cercul polar, cum o şantajau autorităţile.

Ambasadori occidentali, între care cel al SUA şi cei ai unor ţări din Uniunea Europeană, au venit la biserică pentru a-şi prezenta omagiile, dar Kremlinul a păstrat tăcerea şi a avertizat doar împotriva izbucnirii unor manifestaţii antiguvernamentale.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la București din cauza unei amenințări cu bombă

Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la București, vineri seara, din cauza unei amenințări cu bombă.

Cadavrele a patru femei au fost găsite pe o barcă în derivă, în largul coastei Spaniei, în apropiere de Cartagena

Serviciile de salvare au anunţat vineri că au localizat o ambarcaţiune aflată în derivă în apropierea coastei de sud-est a Spaniei, la bordul căreia se aflau patru cadavre de femei.

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa de discuri se luptă pentru compensarea artiştilor

Muzica lui Taylor Swift a revenit pe TikTok, în ciuda faptului că casa de discuri a cântăreţei Universal Music, şi aplicaţia chineză de videoclipuri scurte rămân în conflict.

Angelina Jolie, alături de fiica ei Vivienne, de 15 ani, la lansarea unui nou musical. FOTO+VIDEO

Fiica adolescentă a Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt și-a însoțit mama la lansarea unui nou musical pe Broadway, „The Outsiders”.

O fată de 14 ani a fost dată dispărută de familie în 2010. După aproape 14 ani, poliția a primit un apel neașteptat

O adolescentă de 14 ani din Texas a fost dată dispărută în 2010, după ce a plecat la școală și nu s-a mai întors acasă. Autoritățile au căutat-o în zadar timp de zece ani. În cele din urmă, au primit un apel care a elucidat misterul dispariției.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..