Regiunea pro-rusă - aflată între Moldova și Ucraina - este grav afectată, încă de la începutul lunii ianuarie, de întreruperi de curent, dar şi de lipsa gazului rusesc.
Cei doi lideri au încercat să găsească soluții pentru rezolvarea crizei energetice provocate de Moscova.
Volodimir Zelenski: „Se poate spune că Rusia ține ostatică toată Transnistria, regiunea transnistreană a Moldovei. De asemenea, a provocat o creștere a prețurilor la energie electrică în cea mai mare parte a Moldovei și este evident pentru toată lumea. Este inadmisibil și trebuie să rezolvăm problema, care nu s-ar fi întâmplat dacă Moscova nu ar fi vrut să influențeze alegerile din Moldova.”
Președinta Maia Sandu a vorbit, la rândul ei, despre interferențele Moscovei în alegerile de la Chișinău. Totodată, s-a arătat extrem de recunoscătoare față de sprijinul oferit de liderul de la Kiev.
Maia Sandu, președinta Moldovei: „Ucraina este pregătită să furnizeze cărbune regiunii transnistrene a Moldovei. Oamenii de acolo au mare nevoie de această asistență, pentru că deja suferă pentru că nu au încălzire și nu au electricitate. Dar acum revine regimului de la Tiraspol să accepte această asistență, acest ajutor, și să se asigure că oamenii primesc încălzire și electricitate cât mai curând posibil.”
Cărbunele dat de Ucraina ar putea alimenta centrala de la Cuciurgan, din Transnistria, care furniza - înainte de tăierea gazului rusesc - 70% din energia electrică din Republica Moldova.
Maia Sandu, președinta Moldovei: „Aceasta este o strategie calculată. Rusia urmărește să creeze haos social și economic, să alimenteze tensiunile în Transnistria”.
De la 1 ianuarie, livrările de gaze ruseşti prin Ucraina, care aprovizionau în special Moldova - dar şi Transnistria - au încetat, după ce contractul Kievului cu Gazprom a expirat.
Republica Moldova se descurcă, în prezent, datorită importurilor de energie electrică şi gaze din România. Dar cei jumătate de milion de transnistreni n-au apă caldă, căldură și în mare parte nici curent electric.