Oamenii se tem că vor fi expulzați în țările de origine, așa că stau cu frică atunci când ies din casă. Și multe autorități locale se tem că s-ar putea crea haos, după ce mulți străini au început să nu-și mai trimită copiii la școală sau chiar să nu se mai ducă la muncă.
Două avioane militare americane, care transportau 538 de persoane expulzate din Statele Unite, au aterizat în acest weekend în Guatemala. Preşedintele Donald Trump a confirmat iniţierea operaţiunilor de expulzare a imigranţilor ilegali.
Donald Trump, președintele SUA: „Deportările merg de minune. ÎI dăm afară pe infractori, pe criminali. De ei scăpăm primii.”
Oficialii au estimat că ar fi între 11 şi 15 milioane de imigranţi ilegali pe teritoriul american.
Bill Ong Hing, profesor de drept: „Donald Trump vorbește de deportări în masă, de 10 - 12 milioane de oameni, dar pur și simplu nu există capacitatea logistică, resurse de a face asta. Nu sunt suficiente centre de detenție, judecători de imigrație.”
În comunitățile de străini a început să se instaleze panica. Oamenii vorbesc inclusiv despre mașini care îi vânează, îi iau pe sus și îi trimit forța din țară....
Kristina REX, corespondent WBZ-TV News: „Locuitori de aici din zona de Est din Boston mi-au povestit că au fost martori la ceea ce li s-a părut a fi un raid. Ei spun că mai mulți agenți au trecut de acest gard, au arestat un bărbat și l-au luat cu duba lor. Dar refuză să ne dea detalii la cameră, cel mai probabil din cauza fricii.”
Bill Ong Hing, profesor de drept: „Să bage frica în oameni face parte din agenda lor și se pare că funcționează.”
De teamă că vor fi săltați, oamenii încep să nu se mai prezinte la locul de muncă sau să își lase copiii la școală.
Elizabeth Sweet, directoarea unui ONG de sprijin pentru migranți: „Câțiva oameni din comunitățile cu care lucrăm îmi spun că trec prin adevărate momente de panică. Îmi fac griji că multe dintre familii se vor încuia în case sau vor fi extrem de precaute când vine vorba de ieșitul în public.”
Specialiştii încearcă să-i liniștească pe cei din astfel de comunități.
Jeff Harp, fost agent FBI: „Dacă nu vi se arată o legimație și să vi se spună clar de ce vă caută, să vă arate acte de identificare care să demonstreze că sunt agenți de la serviciul de imigrări, atunci, aici în Statele Unite, nu trebuie să te legitimezi”
În altă ordine de idei, în prima să deplasare internă de la preluarea mandatului, Donald Trump a vizitat California şi Carolina de nord, state devastate recent de incendii catastrofale şi uraganul Helene. Trump s-a dezlănţuit împotriva agenţiei federale care intervine după dezastre naturale: „O să semnez un ordin executiv care să inițieze reformarea din temelii a FEMA. Poate chiar desființăm FEMA. Sincer să fiu, cred că FEMA nu e deloc ce trebuie, s-a dovedit un dezastru.”
Noul lider de la Casa Albă a mers şi mai departe, condiţionând ajutorul federal pentru localnicii rămaşi fără case: „Am o condiție. Vreau ca statul California să aibă card de alegător. Acum californienii nu au voce, nici nu ştii cine votează acolo. Trebuie să-ţi dovedeşti cetăţenia”
Între timp, Departamentul de Interne al noii administraţii a anunţat schimbarea numelui Golfului Mexic în Golful Americii, iar vârful Denali din Alaska a revenit la denumirea de Muntele McKinley. Deşi Trump poate cere Serviciului Geologic al Statelor Unite să modifice nişte denumiri pe hărţile de uz intern, este puţin probabil că aceste schimbări să fie recunoscute la nivel internaţional.