Deşi prima utilizare de către Rusia a rachetei balistice cu rază intermediară de acţiune Oreshnik asupra Dnipro, joi, a captat atenţia globală, duminică Volodimir Zelenski a atras atenţia asupra nivelului crescut al atacurilor cu drone Shahed.
Cincizeci de drone au fost doborâte în noaptea de duminică spre luni, dintr-un total de 73, a declarat preşedintele ucrainean. În cursul săptămânii precedente, un total de 460 de drone de concepţie iraniană au fost lansate de Rusia în spaţiul aerian al Ucrainei, a adăugat el.
„Ucraina nu este un teren de testare pentru arme. Ucraina este un stat suveran şi independent. Dar Rusia îşi continuă eforturile de a ne ucide poporul, de a răspândi frica şi panica şi de a ne slăbi”, a precizat Zelenski într-un comunicat.
Ucraina afirmă că Rusia a înfiinţat două fabrici pentru a produce dronele Shahed 136 cu aripi delta distinctive, numite Geran-2 de Moscova, în Tatarstan, la aproximativ 800 de mile de graniţa cu Ucraina. Producţia se ridică la „sute pe săptămână”, a declarat o sursă guvernamentală din Kiev.
Dronele sunt adesea lansate în Ucraina de îndată ce sunt gata şi, deşi rămân mai uşor de doborât sau de neutralizat în comparaţie cu rachetele de mare viteză, ele blochează apărarea aeriană a ţării şi pot provoca pagube grave cu un focos de 50 kg atunci când îşi ating ţintele.
În octombrie, 2 023 de drone Shahed au fost lansate asupra Ucrainei, un record potrivit armatei de la Kiev. Cifrele de săptămâna trecută sugerează că rata atacurilor continuă să fie similară, atacurile asupra Kievului şi a marilor oraşe fiind aproape o caracteristică nocturnă, obosind populaţia civilă trezită de alertele de raid aerian.
Rusia modifică în permanenţă dronele pentru a încerca să le facă mai letale. La începutul acestei luni, armata ucraineană a postat un videoclip cu un focos termobaric, care creează un nor de foc de aproximativ 2 000C atunci când este detonat şi este considerat deosebit de letal dacă explodează în interiorul clădirilor.
De asemenea, surse militare ucrainene au declarat că sunt în curs de desfăşurare eforturi de implementare a inteligenţei artificiale pentru a încerca să creeze „roiuri de drone” prin care Shahed-urile comunică şi coordonează atacurile astfel încât să copleşească apărarea aeriană. Cu toate acestea, nu este clar cât de eficientă poate fi această tehnologie.