Tarifele la transportul pe cablu au rămas aceleași din sezonul trecut. Prima zi de schi a adus zeci de turiști pe munte, în ciuda vremii potrivnice. Pe de altă parte, din cauza alegerilor de duminică, în multe locuri, rezervările făcute pentru 1 Decembrie au fost anulate.
Trei pârtii au, deocamdată, condiții bune de schi, toate în zona înaltă a Bucegilor. Ceața și vântul i-au încurcat pe primii turiști care le-au încercat, dar nimeni nu se plânge.
Schior: "E un început neașteptat de sezon, ținând cont de cât de puțin a nins. A fost foarte bine".
Reporter: "La ce trebuie să fii atent?".
Schior: "La viteză, că e ceață și nu poți să dozezi bine viteza".
Administratorii domeniului schiabil țin și ei tunurile de zăpadă pornite.
Maria Floriciu, domeniul schiabil Sinaia: "Avem aproximativ 6 kilometri schiabili în acest moment, dar sperăm că de la zi la zi condițiile se vor îmbunătăți".
Instructorii de schi au stabilit deja tarifele.
Mădălina Totan, monitor de schi: "Prețurile sunt în jur de 250 de lei pe oră la noi, la Sinaia, în golul alpin".
Iar o ciorbă caldă la bistroul de la Cota 2.000 costă între 25 și 35 de lei.
Reporter: "Ce merge după o tură pe pârtie?".
Schior: "Cârnatul și berea".
Prețul transportului pe cablu a rămas neschimbat. Skipass-ul pentru o zi costă 210 lei în zilele lucrătoare și 230 de lei în weekend.
Însă acest weekend a adus schimbări, din cauza alegerilor de duminică.
În Alba Iulia, orașul Marii Uniri, altădată plin de Ziua Națională, rezervările sunt mai puține față de anii trecuți. Prețul unei camere pornește de la 100 de euro pe noapte, cu mic dejun inclus.
Iulia Gus, director de marketing: "Anul acesta este un an atipic pentru rezervări, datorită alegerilor. Gradul de ocupare este mult mai mic. Este de aproximativ 50%. Mult mai puțin decât anii trecuți, când eram obișnuiți cu sejururi de 2, 3 chiar 4 zile pentru această perioadă".
Și pe litoral, situația este alta.
Oana Olteanu, reprezentanta unui hotel din Mamaia: "Rezervările sunt mai slabe decât anul trecut. Am mai vorbit cu turiștii și majoritatea spun că vor să stea să voteze. Anul trecut am avut aproximativ 50-60% din capacitatea hotelului cazată. Anul acesta, la momentul ăsta, avem cam 15-20% și telefoanele nu prea sună".
Cristian Barhalescu, președintele ANAT Sud-Est: "În această perioadă, 1 decembrie, românii au ales să stea acasă, marea majoritate. Este evident că toți românii își doresc să voteze".
Dacă la alegerile prezidențiale turiștii care și-au petrecut weekendul la mare sau la munte au putut să voteze pe listele suplimentare, de această dată, la alegerile parlamentare, oamenii sunt așteptați la urne doar în localitățile de domiciliu.
Pe litoral sunt deschise 80 de unități de cazare, majoritatea în Mamaia și Eforie Nord.