Preşedintele SUA a semnat luni un decret prin care dispune guvernului său să suspende aplicarea legii timp de 75 de zile, pentru a încerca să găsească o soluţie.
El a mai sugerat de la Casa Albă ca entitatea care va cumpăra TikTok să "dea jumătate Statelor Unite" în schimbul unei „licenţe".
Legea în cauză, adoptată de Congres în 2024 şi intrată în vigoare duminică, impune companiei-mamă a platformei să o vândă sub sancţiunea de a fi interzisă pe teritoriul american.
Ea a făcut ca reţeaua socială să fie inaccesibilă pentru câteva ore în weekend.
Legea prevede amenzi foarte mari pentru furnizorii de internet şi magazinele de aplicaţii, până la 5.000 dolari pe utilizator pentru cele din urmă.
Sancţiunile ar urma să fie impuse de Departamentul de Justiţie, căruia Donald Trump i-a ordonat să nu intervină timp de două luni şi jumătate, timp pentru "a se consulta cu consilierii" (săi), potrivit textului decretului.
Măsura a fost suficientă pentru a linişti Oracle, compania americană care găzduieşte TikTok pe serverele sale computerizate, dar nu şi Apple şi Google, care au scos duminică reţeaua de socializare de pe platformele lor de descărcare a aplicaţiilor mobile.
Prin urmare, cei 170 de milioane de utilizatori care au deja TikTok în Statele Unite pot continua să o folosească, dar nu mai pot actualiza regulat platforma ca de obicei.
Donald Trump mai intenţionează să folosească acest termen pentru a evalua riscurile de securitate prezentate de TikTok şi acţionarul său chinez şi "să determine dacă măsurile deja luate de TikTok sunt suficiente".
Congresmenii americani au justificat adoptarea legii prin necesitatea de a împiedica autorităţile chineze să acceseze datele utilizatorilor americani ori să manipuleze opinia publică în Statele Unite.
Însă noul şef al statului, care a dorit şi el să interzică TikTok în timpul primului său mandat în numele securităţii naţionale, a minimizat de data aceasta riscurile prezentate de reţeaua socială.
"Sunt atât de multe produse care sunt fabricate în China şi singurul de care se plâng este TikTok", a declarat Donald Trump luni, referindu-se la congresmeni.
"Să fim sinceri, avem probleme mai decât să vedem China colectând informaţii despre copiii mici", utilizatori ai TikTok, a adăugat el.
Marţi, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, el a spus că va fi "deschis" ideii ca Elon Musk să achiziţioneze platforma "dacă doreşte".
Cel mai bogat om din lume a făcut campanie pentru candidatul republican şi i s-a încredinţat un rol consultativ pe lângă guvern pentru a face economii.
Săptămâna trecută, Bloomberg a raportat că guvernul chinez ar fi deschis unei preluări de către Elon Musk, un scenariu pe care TikTok l-a numit "pură ficţiune".
Donald Trump a propus ca ByteDance să acorde Statelor Unite 50% din capitalul TikTok în schimbul neaplicării legii.
Guvernul ar putea apoi atribui această participare unor interese americane private, potrivit noului preşedinte.
"S-ar putea să avem nevoie de acordul Chinei, dar sunt sigur că l-ar da", a spus Donald Trump. "TikTok are o valoare mare, dar dacă ei nu aprobă, nu va mai avea nicio valoare", a subliniat el.
Întrebat luni în cadrul unui briefing de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a indicat că "în materie de operaţiuni şi achiziţii, companiile ar urma să decidă în mod independent, în conformitate cu principiile pieţei".
Dacă China refuză să dea undă verde, "le vom impune taxe vamale", a avertizat preşedintele american.
Întrebat marţi dacă foloseşte aplicaţia pe telefonul său, care este interzisă pe dispozitivele guvernului american, Donald Trump a spus că nu o are, dar că o va descărca "imediat".