Un dezertor rus dezvăluie secretele de război ale pazei unei baze nucleare

Un dezertor rus dezvăluie secretele de război ale pazei unei baze nucleare
📅 2024-11-26

”Înainte de asta, am avut doar exerciţii. Dar în ziua în care a început războiul, armele erau pe deplin pregătite”, spune fostul ofiţer din cadrul forţelor nucleare ruse. „Eram pregătiţi să lansăm forţele pe mare şi în aer şi, în teorie, să efectuăm un atac nuclear”. BBC a discutat cu Anton într-o locaţie secretă din afara Rusiei. Pentru propria sa protecţie, BBC nu va dezvălui unde. De asemenea, i-a schimbat numele şi nu îi arată chipul. Anton a fost ofiţer la o instalaţie ultrasecretă de arme nucleare din Rusia.

El a arătat documente care confirmă unitatea, gradul şi baza sa. BBC nu este în măsură să verifice în mod independent toate evenimentele pe care le-a descris, deşi acestea corespund declaraţiilor Rusiei de la acea vreme. La trei zile după ce trupele s-au revărsat peste graniţele Ucrainei, Vladimir Putin a anunţat că forţele de descurajare nucleară ale Rusiei au primit ordin să intre într-un „mod special de serviciu de luptă”.

Anton spune că alerta de luptă a fost instituită în prima zi a războiului şi susţine că unitatea sa a fost „închisă în bază”. „Tot ce aveam era televiziunea rusă de stat”, spune fostul ofiţer, ”nu prea ştiam ce înseamnă toate acestea. Îmi îndeplineam automat îndatoririle. Nu luptam în război, doar păzeam armele nucleare”. Starea de alertă a fost anulată, adaugă el, după două-trei săptămâni.

Mărturia lui Anton oferă o perspectivă asupra funcţionării interne ultrasecrete a forţelor nucleare din Rusia. Este extrem de rar ca membrii serviciului să vorbească cu jurnaliştii.

„Acolo există un proces de selecţie foarte strict. Toată lumea este un soldat profesionist - nu există recruţi”, explică el. „Există verificări constante şi teste cu detectorul de minciuni pentru toată lumea. Solda este mult mai mare, iar trupele nu sunt trimise la război. Sunt acolo fie pentru a respinge, fie pentru a executa un atac nuclear”. Fostul ofiţer spune că viaţa era strict controlată.

„Era responsabilitatea mea să mă asigur că soldaţii de sub comanda mea nu duc telefoane la baza nucleară”, explică el. „Este o societate închisă, nu există străini acolo. Dacă vrei ca părinţii tăi să te viziteze, trebuie să depui o cerere la serviciul de securitate FSB cu trei luni înainte.”

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Alegeri Parlamentare 2024. Ghidul alegătorului la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024

La alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, votul tău va decide componența Senatului și a Camerei Deputaților.

Joe Biden și Jill Biden vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. „Vom onora această promisiune”

Preşedintele american Joe Biden va asista la învestirea predecesorului şi succesorului său, Donald Trump, la 20 ianuarie, la Washington, a anunţat luni Casa Albă, relatează AFP.  

Coreea de Nord extinde uzina de fabricare a rachetei pe care Rusia o foloseşte în Ucraina

Coreea de Nord extinde un complex cheie de fabricare a armelor care asamblează un tip de rachetă cu rază scurtă de acţiune utilizată de Rusia în Ucraina, au concluzionat cercetătorii unui think-tank cu sediul în SUA, pe baza imaginilor din satelit.

Surse libaneze: Joe Biden şi Emmanuel Macron urmează să anunţe armistiţiul Israel-Hezbollah

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele francez Emmanuel Macron sunt aşteptaţi să anunţe iminent o încetare a focului în Liban între gruparea armată Hezbollah şi Israel, au declarat luni patru surse libaneze de rang înalt, citate de Reuters.  

Un dezertor rus dezvăluie secretele de război ale pazei unei baze nucleare

În ziua invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Anton spune că baza de arme nucleare la care servea a fost plasată în alertă de luptă maximă, relatează BBC.

David Popovici: „În sportul românesc e loc de mai bine, Guvernul se poate implica mult mai mult”

Înotătorul David Popovici, medalia cu aur şi bronz la JO de la Paris, a declarat, luni seara, la Gala 110 ani de Olimpism în România, că în sportul românesc e loc de mai bine, precizând că aşteaptă o implicare mult mai mare din partea Guvernului.

Un puternic stat din Europa, membru NATO, se pregătește pentru un război cu Rusia. S-a întocmit deja o listă de buncăre

Autorităţile germane au anunţat luni că sunt în curs de întocmire a unei liste de buncăre şi adăposturi în care populaţia s-ar putea refugia în cazul unui atac, relatează AFP.

Conducerea PNL a demisionat. Ilie Bolojan este președinte interimar. „Vom susține candidatura Elenei Lasconi”

Rezultatul dezastruos de la prezidențiale a dus la schimbări imediate în PNL. Conducerea partidului a demisiunat, iar preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan a fost validat, luni seară, în funcţia de preşedinte interimar al PNL.

Horoscop 26 noiembrie 2024, cu Neti Sandu. Vești bune, câștiguri neașteptate și or să vă parvină niște oferte

Horoscop 26 noiembrie 2024, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi a recuperărilor. O să ni se ofere prilejul să reparăm niște lucruri, să îndreptăm niște situații și să mergem mai departe cu toată încrederea.

Protest în București după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. „Nu votați un dictator”

Zeci de tineri s-au strâns în fața Teatrului Național din București pentru a protesta față de alegerea lui Călin Georgescu.   

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.