Ucraina a lovit din nou teritoriul rus cu rachete americane ATACMS. Moscova a anunțat ce urmează să facă

Ucraina a lovit din nou teritoriul rus cu rachete americane ATACMS. Moscova a anunțat ce urmează să facă
📅 2024-11-26

Conform ministerului rus, atacurile ucrainene au ţintit poziţii ale sistemelor antiaeriene ruseşti pe 23 şi 25 noiembrie în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană ocupă o porţiune de teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansată la începutul lunii august. Trei din cele cinci rachete ATACMS lansate pe 23 noiembrie au fost doborâte, iar pe 25 noiembrie au fost doborâte şapte din opt rachete, aşadar unele şi-au atins ţinta, potrivit declaraţiei ministerului rus.

Doi militari ruşi au fost răniţi şi un radar a fost avariat în urma acestor atacuri, a mai precizat Ministerul rus al Apărării, care a adăugat că "monitorizează situaţia şi pregăteşte un răspuns".

În urma cererilor insistente ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele american aflat la final de mandat, Joe Biden, şi guvernul britanic au autorizat săptămâna trecută lovirea unor ţinte militare pe teritoriul rus cu rachete americane ATACMS şi britanice Storm Shadow, care au o rază de acţiune de 300 de kilometri şi sunt furnizate ca ajutor militar Ucrainei, un acord similar venind duminică şi din partea Franţei, care oferă Ucrainei rachete SCALP, versiunea franceză a rachetei britanice Storm Shadow.

După acordul venit de la Washington şi Londra au avut loc primele atacuri cu rachete de acest tip asupra unor ţinte militare în Rusia, care a răspuns prin oficializarea revizuirii doctrinei sale nucleare şi prin utilizarea în premieră a noii sale rachete hipersonice Oreşnik pentru a lovi o fabrică de armament în oraşul ucrainean Dnipro.

Însă atacurile cu rachete occidentale asupra teritoriului rus şi decizia Moscovei de a recurge la respectiva rachetă hipersonică nu schimbă, cel puţin deocamdată, echilibrul de forţe pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, unde trupele ruse continuă să înainteze, în timp ce Ucraina încearcă să păstreze teritoriul pe care-l controlează în regiunea rusă Kursk, unde a pierdut circa 40% din suprafaţa pe care a ocupat-o în august.

Potrivit mai multor experţi militari citaţi de agenţia EFE, pentru ca rachetele ATACMS şi Storm Shadow/SCALP să poată schimba cursul războiului este nevoie ca acestea să fie lansate într-un număr semnificativ şi de asemenea să poată depăşi antiaeriana rusă pentru a lovi logistica armatei ruse şi suficiente ţinte strategice, precum depozite de muniţie, sisteme antiaeriene, aerodromuri, centre de comandă, etc. Or, SUA, Regatul Unit şi Franţa dispun de un număr redus de astfel de rachete şi oricum nu pot oferi Ucrainei decât o parte din stocurile lor. În ce priveşte rachetele hipersonice ruseşti Oreşnik, Rusia dispune de un număr şi mai limitat, aceasta fiind o rachetă încă în stadiu experimental.

Putin amenință Kievul și Occidentul

Vladimir Putin a ameninţat Kievul şi Occidentul că Rusia va răspunde într-un mod "decisiv şi simetric" oricărei noi escaladări a conflictului, după ce avertizase deja că o decizie favorabilă solicitării Kievului de a lovi teritoriul rus cu rachete occidentale ar însemna implicarea directă a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina, el motivând că localizarea ţintelor prin satelit şi direcţionarea rachetelor către acestea nu pot fi realizate de armata ucraineană fără implicarea ţărilor care îi furnizează respectivele rachete.

Conform unor oficiali neidentificaţi citaţi de The New York Times, preşedintele Biden ar putea oferi Ucrainei arme nucleare înainte să-şi încheie mandatul pe 20 ianuarie. "Mai mulţi oficiali au sugerat chiar că Biden ar putea restitui Ucrainei arme nucleare care au aparţinut acesteia după destrămarea Uniunii Sovietice. Aceasta ar reprezenta o descurajare enormă şi imediată (faţă de Rusia n.red). Totuşi, un asemenea pas ar fi complicat şi ar avea implicaţii serioase", a scris ziarul american.

Întrebat despre această relatare, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a răspuns, marţi, presei: "Acestea sunt argumente absolut iresponsabile ale unor oameni care au o înţelegere greşită a realităţii şi care nu au nicio fărâmă de responsabilitate când fac asemenea declaraţii. Remarcăm de asemenea că toate aceste afirmaţii sunt anonime".

Mai devreme, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a declarat că dacă Occidentul furnizează Ucrainei arme nucleare, Rusia va considera acest transfer echivalent cu un atac nuclear asupra sa şi un temei pentru a răspunde cu atacuri nucleare.

Ucraina a moştenit de la fosta Uniune Sovietică arme nucleare, dar în urma semnării Memorandumului de la Budapesta, în anul 1994, a renunţat la acestea în schimbul unor garanţii de securitate din partea SUA, Regatului Unit şi Rusiei.

Întrebat despre riscul unei escaladări nucleare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că Occidentul trebuie "să-l asculte cu atenţie pe Putin" şi să citească noua doctrină nucleară revizuită a Rusiei, prin care aceasta a scăzut pragul utilizării armelor nucleare şi va considera de acum înainte că orice agresiune împotriva sa efectuată de un stat non-nuclear, dar sprijinit de un stat nuclear, un atac comun al acestora.

Astfel, noua doctrină va permite represalii nucleare inclusiv în cazul unor atacuri convenţionale masive cu rachete sau drone asupra teritoriului rus sau al aliatului său belarus efectuate de o ţară care nu deţine arme nucleare, dar care este susţinută de puteri nucleare. De asemenea, Rusia va considera orice atac efectuat asupra sa de un membru al unei alianţe militare drept un atac efectuat de întreaga alianţă.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Cutremur puternic înregistrat marți după-amiază. Ce magnitudine a avut și unde a lovit

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a fost înregistrat marți după-amiază, anunță Centrul Seismologic European-Mediteranean.

Ucraina a lovit din nou teritoriul rus cu rachete americane ATACMS. Moscova a anunțat ce urmează să facă

Ucraina a lovit Rusia cu rachete americane ATACMS de două ori în ultimele trei zile, iar Moscova pregăteşte represaliile, a transmis, marţi, Ministerul rus al Apărării, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

Teama că România ar putea aluneca în tabăra Moscovei, în creștere. Victoria lui Georgescu, o mare problemă pentru UE și NATO

POLITICO consideră că victoria „ultranaționalistului” Călin Georgescu stârnește teama că România ar putea aluneca în tabăra pro-moscovită, deși țara este considerată un aliat de încredere în UE și NATO.

Cristian Popa, CA BNR: creșterea dobânzilor, rezultatul „creșterii semnificative a incertitudinii politice” printre creditori

Au crescut dobânzile, inclusiv ROBOR, iar asta se datorează „creșterii semnificative a incertitudinii politice” în rândurile finanţatorilor internaţionali după rezultatul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, consideră Cristian Popa.

Trump este chemat să facă pace în Ucraina. Țara din Uniunea Europeană care vrea să găzduiască negocierile

Austria s-a oferit să găzduiască negocieri de pace vizând încetarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, informează dpa.  

(P) Cum să te bucuri de drumul cu autobuzul între Chișinău și destinațiile tale preferate

Călătoria cu autobuzul între Chișinău și diverse destinații din România sau Moldova poate fi o experiență plăcută și relaxantă, dacă te pregătești corespunzător.

CNA cere Comisiei Europene să demareze o anchetă asupra implicării rețelei TikTok în alegerile prezidențialele din România

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cere Comisiei Europene să inițieze o investigație asupra rețelei TikTok și a legăturilor cu campania electorală a lui Călin Georgescu, deoarece există ”suspiciuni de manipulare a opiniei publice.”

Cutremur cu magnitudinea 5,2, raportat marți. Unde a lovit seismul produs la mică adâncime

Un cutremur semnificativ, cu magnitudinea 5,2, a fost raportat, marți, în estul inusulei japoneze Honshu.

Fostul şef al SRI, Eduard Hellvig, s-a înscris în PNL: ”Este un moment complicat pentru întreaga democraţie”

Fostul şef al SRI Eduard Hellvig a anunţat, marți, că a semnat adeziunea la Partidul Naţional Liberal. 

Ciolacu: Nu plec din funcţia de prim-ministru până nu voi da o OUG ca să clarific inechităţile privind pensiile militare

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în zilele următoare, va avea discuţii cu miniştrii responsabili şi cu preşedintele interimar al PNL, în vederea elaborării unei ordonanţe de urgenţă care să îndrepte inechităţile în privinţa pensiilor militare.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.