CNA cere Comisiei Europene să demareze o anchetă asupra implicării rețelei TikTok în alegerile prezidențialele din România

CNA cere Comisiei Europene să demareze o anchetă asupra implicării rețelei TikTok în alegerile prezidențialele din Român
📅 2024-11-26

Ce a cerut, oficial, CNA Comisiei Europene:

1. Să inițieze o investigație oficială asupra conformității TikTok cu prevederile DSA, în special privind transparența algoritmilor și riscurile sistemice;
2. Să solicite TikTok să publice o evaluare detaliată a riscurilor democratice legate de activitatea sa în România;
3. Să impună măsuri corective și sancțiuni pentru încălcările identificate.
4. Să asigure publicarea unui raport privind transparența algoritmică, inclusiv în contextul conținutului electoral difuzat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din România 2024, primul tur.

Mesajul CNA vine la scurt timp după ce premierul Marcel Ciolacu a declarat că este ”un lucru evident” că rețeaua TikTok s-a implicat în alegerile prezidențiale din România.

Șeful Guvernului, fost candidat la alegerile prezidențiale, susține că ”banii folosiți în ceea ce s-a întâmplat sunt mult mai mulți decât cei prevăzuți în lege” și a subliniat faptul că ”sursa de finanțare a fost una externă”.

Comunicatul integral, transmis de Valentin Jucan, vicepreședinte al CNA:

”Conform raportului realizat de Expert Forum (EFOR)(Policy Brief nr. 190) candidatul independent Călin Georgescu a înregistrat o creștere semnificativă în preferințele electorale, de la 2% la 22%. Această evoluție a fost atribuită în mare parte unei campanii desfășurate pe TikTok, bazată pe:

• coordonarea unor conturi care au promovat activ conținut electoral, fără marcaje adecvate;
• amplificarea artificială a mesajelor prin algoritmi, utilizând hashtag-uri dedicate, precum #echilibrușiverticalitate, care au atras milioane de vizualizări.

Aceste acțiuni au ridicat suspiciuni de manipulare a opiniei publice printr-o utilizare inadecvată a platformei TikTok și lipsa transparenței în gestionarea conținutului politic.

- CUI NE ADRESĂM?

Ne adresăm Comisiei Europene????????, Direcția Generală pentru Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie (DG CONNECT)

- CARE ESTE TEMEIUL LEGAL?

Regulamentul (UE) 2022/2065 privind serviciile digitale (DIGITAL SERVICE ACT - DSA)

- CE A CONSTATAT CCNA- Consiliul Național al Audiovizualului

- Nerespectarea obligațiilor privind evaluarea riscurilor sistemice (Art. 34, DSA).

Conform Art. 34 din DSA, platformele online foarte mari (VLOP) trebuie să identifice, să analizeze și să evalueze riscurile sistemice care apar din:

- Proiectarea sau funcționarea serviciilor lor, inclusiv a sistemelor algoritmice.
- Utilizarea serviciilor lor.

Această obligație include evaluarea riscurilor precum:

- Impactul asupra proceselor democratice și al discursului civic.
- Algoritmii TikTok au amplificat conținut electoral favorabil unui singur candidat, generând un dezechilibru în competiția electorală și periclitând pluralismul politic.
- Nu au fost prezentate măsuri de evaluare sau atenuare a acestui risc.
- Amplificarea dezinformării și a conținutului nemarcat.
- Risc de manipulare prin algoritmi opaci (algoritmii TikTok prioritizează conținut emoțional, distorsionând dezbaterea publică).
- Raportul Expert Forum indică că multe materiale distribuite pe TikTok nu au fost marcate ca fiind de natură electorală, expunând utilizatorii la conținut al cărui scop sau origine nu sunt clare.
- Lipsa transparenței în publicitatea politică (Art. 26, DSA - Publicitatea pe platformele online)

Deși TikTok declară că nu permite publicitate politică plătită, analiza arată că platforma:

- a permis promovarea indirectă a mesajelor politice prin influenceri, fără etichetare adecvată;
- nu a asigurat transparența necesară pentru identificarea sponsorilor sau a surselor conținutului electoral.

Aceste practici contravin obligațiilor impuse de DSA privind transparența în publicitatea politică.

Lipsa transparenței algoritmilor (Art. 24, DSA - Obligaţiile de raportare în materie de transparenţă ale furnizorilor de platforme online)

Algoritmii TikTok nu oferă informații clare despre modul în care prioritizează și amplifică conținutul audiovizual.

Lipsa transparenței algoritmilor (Art. 24, DSA - Obligațiile de raportare în materie de transparență ale furnizorilor de platforme online)

Conform Art. 24 din DSA, furnizorii de platforme online foarte mari (VLOP) sunt obligați să furnizeze informații clare și detaliate cu privire la modul în care sistemele lor algoritmice funcționează, în special cele utilizate pentru recomandarea și amplificarea conținutului.

În cazul TikTok, algoritmii care prioritizează și amplifică conținutul audiovizual sunt opaci, iar utilizatorii și autoritățile nu au acces la informații despre factorii care determină afișarea acestuia. Lipsa transparenței generează riscuri semnificative, inclusiv:

- distorsionarea dezbaterilor publice, prin promovarea disproporționată a conținutului care poate influența emoțional publicul;
- Influențarea procesului electoral, prin amplificarea conținutului favorabil unui anumit actor politic, fără mecanisme de verificare sau echilibrare.

Această lipsă de transparență împiedică autoritățile de reglementare să evalueze dacă platforma respectă obligațiile impuse de legislația europeană, afectând în același timp încrederea utilizatorilor în procesul democratic.

Acțiunile TikTok au avut un impact semnificativ asupra alegerilor prezidențiale din România 2024, primul tur, contribuind la:

- crearea unui avantaj nedrept pentru un singur candidat;
- manipularea opiniei publice prin conținut nemarcat;
- exploatarea tinerilor utilizatori, care reprezintă o parte majoritară a publicului TikTok (8,9 milioane de utilizatori în România).

CE SOLICITĂM COMISIEI EUROPENE?

1. Să inițieze o investigație oficială asupra conformității TikTok cu prevederile DSA, în special privind transparența algoritmilor și riscurile sistemice;
2. Să solicite TikTok să publice o evaluare detaliată a riscurilor democratice legate de activitatea sa în România;
3. Să impună măsuri corective și sancțiuni pentru încălcările identificate.
4. Să asigure publicarea unui raport privind transparența algoritmică, inclusiv în contextul conținutului electoral difuzat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din România 2024, primul tur.”

CITIȚI ȘI: Călin Georgescu, creația unei misterioase grupări organizate cu sediul pe TikTok. S-a activat în ultimele 2 luni | DOCUMENT

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

(P) Cum să te bucuri de drumul cu autobuzul între Chișinău și destinațiile tale preferate

Călătoria cu autobuzul între Chișinău și diverse destinații din România sau Moldova poate fi o experiență plăcută și relaxantă, dacă te pregătești corespunzător.

CNA cere Comisiei Europene să demareze o anchetă asupra implicării rețelei TikTok în alegerile prezidențialele din România

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cere Comisiei Europene să inițieze o investigație asupra rețelei TikTok și a legăturilor cu campania electorală a lui Călin Georgescu, deoarece există ”suspiciuni de manipulare a opiniei publice.”

Cutremur cu magnitudinea 5,2, raportat marți. Unde a lovit seismul produs la mică adâncime

Un cutremur semnificativ, cu magnitudinea 5,2, a fost raportat, marți, în estul inusulei japoneze Honshu.

Fostul şef al SRI, Eduard Hellvig, s-a înscris în PNL: ”Este un moment complicat pentru întreaga democraţie”

Fostul şef al SRI Eduard Hellvig a anunţat, marți, că a semnat adeziunea la Partidul Naţional Liberal. 

Ciolacu: Nu plec din funcţia de prim-ministru până nu voi da o OUG ca să clarific inechităţile privind pensiile militare

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în zilele următoare, va avea discuţii cu miniştrii responsabili şi cu preşedintele interimar al PNL, în vederea elaborării unei ordonanţe de urgenţă care să îndrepte inechităţile în privinţa pensiilor militare.

Cel mai bătrân bărbat din lume a murit la 112 ani. Povestea celui care a fost născut în anul scufundării Titanicului

Britanicul John Tinniswood, care devenise în aprilie cel mai bătrân bărbat din lume, s-a stins din viaţă luni, în Anglia, la vârsta de 112 ani, au anunţat marţi familia sa şi Guinness World Records, informează AFP.

Polițiștii din Cluj au fost solicitați să meargă la o adresă din Tureni, iar când au ajuns au făcut o descoperire năucitoare

O femeie de 50 de ani a fost găsită moartă într-un imobil din localitatea Tureni, pe corp fiind constatate urme de violenţă, a informat, marţi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj.  

Șeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei susţine că Ucraina este un stat eşuat, iar R. Moldova merge pe aceeaşi cale

Ucraina, "un stat eşuat", s-a lăsat sedusă de integrarea europeană şi a devenit principala unealtă a SUA împotriva Rusiei, o cale pe care merge în prezent şi Republica Moldova. 

Fanii, șocati de transformarea lui Lizzo. Artista a slăbit considerabil și e de nerecunoscut. FOTO

Lizzo a fost desemnată „Artista anului” de către revista Time în anul 2019, iar în prezent are peste 11 milioane de fani pe Instagram și o avere de peste 40 de milioane de dolari.

Noul șef interimar al PNL, Ilie Bolojan, propune o nouă programă de guvernare. Care va fi strategia PNL

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că preia interimar șefia PNL după demisia lui Nicolae Ciucă.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.