Barajul, care va fi situat pe cursul inferior ale râului Yarlung Zangpo, ar putea produce anual 300 de miliarde de kilowaţi-oră de electricitate, conform unei estimări furnizate de Power Construction Corporation din China în 2020.
Acesta ar tripla capacitatea proiectată de 88,2 miliarde kWh a Barajului Celor Trei Defileuri din centrul Chinei, în prezent cel mai mare din lume. Proiectul va juca un rol major în atingerea obiectivelor Chinei privind neutralitate emisiilor de carbon, va stimula industriile conexe precum ingineria şi va crea locuri de muncă în Tibet, a informat miercuri agenţia oficială de presă Xinhua.
O secţiune din Yarlung Zangpo are o cădere de 2.000 de metri pe o distanţă scurtă de 50 km, oferind un potenţial hidroenergetic imens, dar şi provocări unice de inginerie.
Cheltuielile pentru construirea barajului, inclusiv costurile de inginerie, vor eclipsa, de asemenea, Barajului Celor Trei Defileuri, care a costat 254,2 miliarde de yuani (34,83 miliarde de dolari). Aceasta a inclus relocarea a 1,4 milioane de persoane şi a costat de peste patru ori mai mult decât estimarea iniţială de 57 de miliarde de yuani.
Autorităţile chineze nu au indicat câţi locuitori urmează să fie strămutaţi în cazul proiectului din Tibet şi cum ar afecta ecosistemul local, unul dintre cele mai bogate şi mai diverse de pe platou. Însă, potrivit oficialilor chinezi, proiectele hidroenergetice din Tibet, despre care ei spun că deţine peste o treime din potenţialul hidroelectric al Chinei, nu ar avea un impact major asupra mediului sau asupra alimentării cu apă în aval.
Cu toate acestea, India şi Bangladesh şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la baraj, proiectul putând altera nu numai ecologia locală, ci şi debitul şi cursul râului în aval. Yarlung Zangpo devine râul Brahmaputra pe teritoriul statelor Arunachal Pradesh şi Assam din India şi ajunge în cele din urmă în Bangladesh.
China a început deja generarea de hidroenergie în partea superioară a râului Yarlung Zangpo, care curge în Tibet de la vest la est şi are în plan construirea mai multe proiecte în amonte.