Membru al familiei pătrunjelului (Apiaceae), chimenul este originar din Europa și vestul Asiei și este cultivat încă din cele mai vechi timpuri. Chimenul are o aromă distinctă, asemănătoare cu anasonul, și un gust cald, ușor înțepător. Este folosit ca și condiment în preparate din carne, pâine, brânzeturi și în mâncăruri pe bază de legume, precum varza murată și salata coleslaw. Chimenul din Țările de Jos are, în mod tradițional, o reputație pentru calitatea sa superioară.
O plantă cu flori din familia Apiaceae, chimenul este originar din Europa, Africa de Nord și Asia. Rudele sale apropiate sunt morcovul, feniculul și chimionul. Ceea ce numim în mod obișnuit „semințe de chimen” este, de fapt, fructul plantei. Deși folosim cel mai des fructul mic, frunzele și rădăcinile sunt, de asemenea, comestibile și utilizate în numeroase rețete din întreaga lume.
Chimenul are o aromă și un gust foarte puternic. Aroma predominantă este cea de anason sau lemn dulce, cu accente de citrice și piper, care adaugă prospețime și căldură. Există, de asemenea, o notă dulce-amăruie care atenuează oarecum aroma de lemn dulce, împiedicând-o să domine toate celelalte gusturi.
Chimenul are o gamă largă de utilizări. Este des întâlnit în produse de patiserie precum covrigei sau sărățele, dar și în deserturi sau băuturi alcoolice. Varza murată, harissa, tocănițele, mâncărurile și preparatele din carne de vită sau porc sunt și ele accentuate de aroma chimenului. Mâncărurile care necesită fierbere îndelungată pot beneficia adesea de savoarea pe care o oferă o cantitate mică de chimen.
Rădăcina este adesea tratată ca alte legume-rădăcinoase (este asemănătoare cu păstârnacul), iar frunzele pot fi folosite ca verdețuri în supe, salate și tocănițe. În Orientul Mijlociu, multe prăjituri și produse de patiserie tradiționale au chimenul ca ingredient principal. Surprinzător, chimenul este folosit și în multe parfumuri, săpunuri și loțiuni.
Carum carvi, sau chimenul, este utilizat în mod tradițional pentru tratarea indigestiei, a pneumoniei și ca aperitiv și carminativ. Semințele de chimen sunt o sursă bogată de antioxidanți. Condimentul conține o cantitate semnificativă de luteină și zeaxantină, care sunt carotenoizi asociați cu reducerea radicalilor liberi periculoși. Acești radicali sunt molecule cu electroni nepereche ce „fură” electroni de la alte celule, contribuind astfel la apariția unui număr mare de boli.
Obținerea unei cantități adecvate din acești antioxidanți este legată de reducerea riscului de boli cardiovasculare, ateroscleroză (acumularea plăcii în artere) și hipertensiune arterială.
Chimenul este o sursă bogată de vitamine și minerale. Totuși, aceleași proprietăți care fac din chimen un ingredient atât de benefic pot crea și complicații pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale. Pentru moment, cercetările au identificat câteva beneficii potențiale ale consumului moderat de chimen:
Una dintre cele mai interesante proprietăți ale semințelor de chimen este capacitatea lor de a ajuta la reducerea inflamației cronice. Acest tip de inflamație este asociat cu un risc crescut pentru numeroase afecțiuni cronice, de la boli cardiovasculare până la demență și artrită. Reducerea inflamației poate scădea riscul acestor afecțiuni și nu numai.
Conform unor studii, semințele de chimen și uleiul de chimen ar putea ajuta la reducerea inflamației în mod sigur, fără efecte secundare neplăcute. Acest efect antiinflamator a fost studiat îndeaproape în legătură cu sindromul de colon iritabil și boala inflamatorie intestinală, dar s-au observat beneficii și în alte zone ale corpului, scrie Webmd.
Semințele de chimen sunt folosite de sute de ani pentru a reduce simptomele dispepsiei (indigestiei). Acum, studiile științifice încep să confirme această practică tradițională. Mai multe cercetări au arătat că uleiul de chimen poate reduce simptomele neplăcute ale tractului digestiv.
Atât semințele, cât și uleiul de chimen pot ameliora disconfortul intestinal, fie singure, fie în combinație cu uleiul de mentă. Se crede că acest efect este cauzat de capacitatea uleiului de chimen de a relaxa mușchii intestinali care provoacă crampe. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege cauza exactă a acestui efect benefic.
Unele studii sugerează că extractul de chimen ar putea ajuta la menținerea sau scăderea greutății corporale. Cercetarea a arătat că persoanele cu un IMC (Indice de Masă Corporală) ridicat au reușit să slăbească fără să își schimbe dieta sau nivelul de activitate fizică, consumând o doză mică de extract de chimen zilnic. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a identifica mecanismul din spatele acestui efect.
Deoarece chimenul este foarte puternic, este recomandat să consulți un medic înainte de a-l lua ca supliment alimentar. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare înainte de a adăuga o cantitate semnificativă de chimen în dietă:
Studiile au arătat că semințele de chimen pot reduce nivelul zahărului din sânge. Totuși, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin efectele asupra oamenilor. Drept urmare, persoanele cu diabet ar trebui să fie precaute atunci când consumă ulei, extract de chimen sau cantități mari de semințe.
Acest lucru este din cauza faptului că, în cantități mari, semințele de chimen pot reduce prea mult glicemia, ducând la hipoglicemie (nivel anormal de scăzut al zahărului în sânge). Persoanele cu diabet ar trebui să consulte medicul înainte de a utiliza ulei de chimen pentru controlul glicemiei.
Chimenul nu a fost suficient studiat pentru a se cunoaște efectele sale asupra femeilor însărcinate. Ca măsură de precauție, femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de semințe de chimen în cantități mari până când cercetările oferă mai multe informații.