Protest masiv al opoziției în capitala georgiană Tbilisi, după alegerile parlamentare de la sfârșitul săptămânii trecute.
Partidul aflat la guvernare a revendicat victoria, în timp ce opoziția acuză că alegerile au fost fraudate. Președinta țării, de orientare pro-europeană, a acuzat Rusia că a intervenit pentru a influența rezultatul scrutinului.
După apelul președintei țării, mii de georgieni pro-europeni s-au adunat în fața Parlamentului, pentru a contesta rezultatul alegerilor parlamentare. Oamenii au fost atât de mulți, încât au blocat bulevardul central din Tbilisi.
„Suntem aici pentru a ne proteja viitorul și voturile și vrem, totodată, să ne protejăm și viitorul european”.
„Oamenii sunt supărați pentru că este evident că alegerile au fost fraudate. Sper că se va schimba ceva pentru că toți acești oameni nu vor să se întoarcă în Rusia".
Emma Burrows, Associated Press:„Președinta lor, Salome Zourabichvili, le-a cerut să iasă în stradă după alegerile din weekend, despre care a spus că au fost fraudate. Ea a declarat pentru Associated Press că serviciile secrete ale Rusiei au fost implicate și a acuzat partidul Visul Georgian, aflat la putere, că lucrează îndeaproape cu Rusia".
De la Moscova, purtătorul de cuvânt al lui Putin a respins acuzațiile și a dat vina pe Uniunea Europeană.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: „Putem vedea cu ochiul liber încercările de interferență, dar nu din partea Rusiei. O mulțime de forțe din țări europene și diverse instituții europene au încercat să influențeze rezultatele acestui vot".
Observatorii occidentali care au urmărit scrutinul spun că partidul pro-rus de la guvernare a promovat pe toate căile propaganda și dezinformările furnizate de Rusia, dar și diverse teorii conspiraționiste. Au fost cazuri de voturi cumpărate sau voturi multiple, mai ales în zonele rurale. Iar funcționarii publici ar fi fost presați să voteze tot cu partidul de guvernământ.
Premierul maghiar Viktor Orban, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a fost printre puținii occidentali care au lăudat victoria pro-rușilor și a plecat în vizită la Tbilisi. În timp ce părăsea un hotel din capitala Georgiei a fost huiduit de protestatari.
Oficialii de la Bruxelles au anunțat deja că Orban nu reprezintă interesele Uniunii. În plus, au cerut verificarea procesului electoral.
Nabila Massrali, EU Commission spokeswoman: „Procesul de aderare a Georgiei la UE este suspendat, în acest moment, ca rezultat direct al măsurilor luate de guvernul georgian”.
În Georgia, opoziția a anunțat că nu recunoaște alegerile.
Elene Khoshtaria, Leader of Strong Georgia Coalition: „Suntem europeni. Dacă este nevoie să luptăm pentru un viitor european, dacă este nevoie să ieșim în stradă, să ne adunăm, să fim uniți, vom face totul”.
Formațiunea pro-rusă Visul Georgian a revendicat victoria cu 54 la sută din sufragii. Liderul ei, un om de afaceri cu o avere uriașă făcută în Rusia, a promis înaintea alegerilor că va interzice partidele din opoziție dacă va castiga.