Este un proiect inițiat de doi părinți care au făcut nenumărate drumuri la clinici din țară și străinătate pentru ca fiica lor - născută prea devreme, cu probleme mari de sănătate - să aibă o șansă la viață.
Au reușit să strângă peste 5 milioane de euro pentru ridicarea centrului, din sponsorizări și donații. Însă mai e nevoie de peste un milion, pentru finalizarea lucrărilor. În România, din 150.000 de bebeluși, 25.000 sunt născuți prematur.
Familia Onac din Alba Iulia are o fiică în vârstă de 15 ani, născută prematur, diagnosticată cu paralizie cerebrală infantilă.
După ce au umblat prin spitale din țară și străinătate, părinții au hotărât, la un an de la nașterea fetei, să deschidă un centru medical pentru copii născuți prea devreme. Așa cum este și Alina. Mama ei, Ionela, vine de la 300 de kilometri pentru terapia de care are nevoie fetița.
Ionela Coșoveanu, mama unei fetițe născute prematur: "Cred că aveam 7 luni, avea 2 kg când am ajuns cu ea acasă. Terapeuții foarte buni, fetița mea a început să meargă cu sprijin, a început un pic și pe echilibru, pune tălpițele jos, practic am scăpat de anumite operații. Este o nouă șansă pentru mai mulți copii, chiar noi avem nevoie de astfel de centre".
Și alți părinți își pun speranțele în centrul de la Alba Iulia.
Rodica Cazan, mama unui băiat născut prematur: "Foarte mulți copii care, din păcate, se nasc prematur și care au nevoie de mult, mult ajutor din prima clipă de când pășesc pe această lume".
Alina Manea, mama unei fetițe născute prematur: "Pe noi ne ajută foarte mult rezultatele, se văd, venim de un an și jumătate aproximativ, dar micile progrese pentru noi înseamnă foaret mult".
Cum numărul copiilor născuți prematur este tot mai mare, familia Onac a început, în urmă cu 4 ani, să construiască un campus medical dedicat acestor mici luptători, din donații și sponsorizări.
Centrul va avea inclusiv trei bazine cu apă, acoperite, și va oferi terapie asistată de animale și terapie prin joacă în natură - pentru care va amenaja un parc de 4.000 de metri pătrați.
"Aici avem dispozitive de educare, autoeducare a mersului la copilul prematur, sisteme de verticalizare, scaune de posturare tocmai de a recupera partea cognitivă în timp ce lucrăm și pe partea motorie".
Sebastian Onac, cofondator campus: ”În România, în acest moment, 2 din 10 copii se nasc prematur. Spitalele din România sunt dotate cu incubatoare tot mai performante, astfel că nou născuți prematur sunt salvați, dar ce facem după? Asta facem noi, construim un campus medical dedicat copilului născut prematur, pentru 2.000 de copii".
Aici, copii din întreaga țară, dar și din străinătate, vor putea beneficia de tratamente de lungă durată.
Diana Stoia Dudaș, medic de recuperare medicală: "Avem proceduri din sfera motricității, kinetoterapie, mecanoterapie, partea de hidroterapie, de balance și avem proceduri din sfera de psihomotricitate. Lucrăm pe parte de limbaj, logopedie, avem și terapia Medek".
Campusul este realizat în proporție de 80%, iar lucrările au costat peste 5 milioane de euro, exclusiv din donații și sponsorizări. Acum se lucrează la partea exterioară și la zona unde vor sta părinții cu cei mici, când vin la tratament. Pentru finalizarea lucrărilor mai este nevoie de 1,25 milioane de euro.