Poliţiştii au auzit focuri de armă când au ajuns la scena atacului în masă de marţi, a declarat Roberto Eid Forest, şeful poliţiei din Orebro. În cursul percheziţiei clădirii, prezumtivul atacator a fost găsit mort, a precizat şeful poliţiei.
Eid Forest nu a putut confirma relatările din media potrivit cărora suspectul s-a sinucis. De asemenea, nu toate cele 11 victime au fost identificate deocamdată, potrivit responsabilului poliţiei locale.
Poliţia nu a comunicat numărul exact al răniţilor sau gravitatea stării în care se află, dar autorităţile regionale au indicat marţi că şase persoane au fost spitalizate cu răni cauzate de gloanţe.
„Motivul atacului nu este cunoscut încă, dar totul sugerează că făptuitorul a acţionat singur, fără nicio motivaţie ideologică", a insistat poliţia, care a mai atras atenţia că pe reţelele sociale s-au răspândit "poveşti eronate" cu privire la atac.
Prim-ministrul Ulf Kristersson a declarat marţi că este vorba de cel mai grav atac armat în masă din istoria Suediei, numind-o "o zi dureroasă", în timp ce regele Carl al XVI-lea Gustav a transmis condoleanţe, precizează Reuters.
Suedia se confruntă cu un val de atacuri armate şi atacuri cu bombă cauzate de o problemă endemică a criminalităţii bandelor, care a făcut ca această ţară cu zece milioane de locuitori să înregistreze de departe cea mai mare rată pe cap de locuitor a violenţei cu arme din UE în ultimii ani.
Cu toate acestea, atacurile soldate cu victime în şcoli sunt rare.
Zece persoane au fost ucise în şapte incidente de violenţă mortală în şcoli între 2010 şi 2022, conform Consiliului Naţional pentru Prevenirea Criminalităţii din Suedia.