El a vorbit în spaniolă în acest discurs, la Palatul Apostolic, luni, cu ocaziia marcării a 40 de ani de la semnarea tratatului de pace între Chile şi Argentina.
Papa, care urmează să împlinească la 17 decembrie vârsta de 88 de ani, a evocat ”numeroasele conflicte armate în curs” şi ”rupturile dureroase” pe care le provoacă.
”Menţionez doar două eşecuri ale omenirii azi: Ucraina şi Palestina, unde oamenii suferă, unde aroganţa invadatorului prevalează asupra dialogului”, a declarat el.
Această frază nu apărea în discursul scris. Papa a denunţat din nou comerţul cu armament.
Jorge Bergoglio a criticat ”ipocrizia de a vorbi despre pace în timp ce faci război”.
”Dialogul trebuie să să fie sufletul comunităţii internaţionale”, a pledat el în faţa unor diplomaţi şi reprezentanţi religioşi.
Francisc se roagă cu regularitate pentru populaţia Fâşiei Gaza şi Ucrainei ”martitizate” şi pentru eliberarea ostaticilor israelieni reţinuţi de Hamas după atacul fără precedent al mişcării în sudul Israelyului la 7 octombrie 2023.
La 14 noiembrie, el a primit la vatican 16 foşti ostatici israelieni ai Hamas.
La sfârşitul lui septembrie, iezuitul argentinian a denunţat folosirea ”imorală” a forţei în Liban şi Fâşia Gaza şi a îndemnat Israelul la reţinere.
Însă este pentru prima oară când şeful Bisericii Catolice denunţă în mod public în aceşti termeni politica israeliană faţă de teritoriile palestiniene.
Vaticanul, contactat de AFP, a răspuns că nu vrea să comenteze, la fel ca Ambasada israelului la Sfântul Scaun.
Această declaraţie intervine la o săptămână după publicarea cărţii ”Speranţa nu dezamăgeşte niciodată. Pelerini către o lume mai bună”, în care Francisc cere ”să se studieze atent” dacă situaţia din Fâşia Gaza ”corespunde definiţiei tehnice” a genocidului.
Israelul respinge ferm această acuzaţie de genocid.
Sfântul Scaun recunoaşte din 2013 Palestina - cu care întreţine relaţii diplomatice - şi susţine soluţia cu două state în conflictul israeliano-palestinian.