Daphne Caruana Galizia, una dintre cele mai cunoscute jurnaliste din Malta, a fost ucisă într-un atentat cu explozibil plantat în maşină, în apropiere de casa ei, pe 16 octombrie 2017.
Omul de afaceri, în vârstă de 43 de ani, suspectat că a ordonat asasinatul, a fost arestat în urmă cu mai mult de cinci ani.
Doi dintre executorii crimei au fost condamnaţi pentru comiterea faptei la 40 de ani de închisoare, în timp ce un al treilea a primit o pedeapsă redusă de 15 ani în schimbul mărturiei.
Fenech a negat permanent orice implicare şi nu a fost stabilită o dată pentru procesul său.
Omul de afaceri va trebui să respecte mai multe condiţii stricte, în special predarea tuturor documentelor de călătorie şi de identitate, iar un poliţist va fi staţionat în afara casei sale, unde va locui permanent şi pe care nu o va putea părăsi între orele 17:00 şi 11:00.
Pe profilul său de Facebook, fiul ziaristei asasinate, Matthew, a afirmat că premierul şi ministrul justiţiei sunt responsabili pentru lentoarea procedurilor judiciare, acuzându-i că nu au făcut "nimic" pentru a remedia situaţia.
Fundaţia Daphne Caruana Galizia a deplâns la rândul său într-un comunicat că "statul maltez nu a reuşit să protejeze viaţa lui Daphne şi nici după moartea ei nu îi face dreptate".
„Aproape opt ani mai târziu, încă nu s-a făcut dreptate pentru uciderea lui Daphne. Bomba care a ucis-o pe Daphne a fost un avertisment: sistemul judiciar nu răspunde aşteptărilor victimelor crimei organizate", a denunţat Fundaţia.
Moartea jurnalistei şi anchetele ce au urmat au şocat Europa, ridicând întrebări cu privire la statul de drept din Malta, cea mai mică ţară a UE. Premierul Joseph Muscat a demisionat în ianuarie 2019, după ce media au dezvăluit că ar fi avut legături cu Yorgen Fenech.
Jurnalista, care a denunţat pe blogul său Running Commentary corupţia endemică din micul arhipelag mediteranean, a fost ucisă la doar câteva ore după ce a postat mesajul: "Peste tot sunt corupţi. Situaţia e disperată".