O sută de zile până la alegerile europarlamentare din 2024. Care sunt marile partide și politicienii care sunt cap de listă

O sută de zile până la alegerile europarlamentare din 2024. Care sunt marile partide și politicienii care sunt cap de li
📅 2024-04-12

În Spania, ca şi în alte state membre, de altfel, alegerile pentru Parlamentul European se desfăşoară la 9 iunie.

Cap de listă al fiecărui partid este personalitatea pe care formaţiunea politică o nominalizează pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene şi pe care, teoretic, ar prelua-o dacă ar câştiga alegerile. În practică, şefii de stat şi de guvern vor fi cei care aleg liderul executivului comunitar, iar Parlamentul European nu poate decât să confirme sau să respingă respectiva alegere.

Încă din 2019, şefii de stat şi de guvern au sărit peste principiul capetelor de listă pentru a o nominaliza pe atunci necunoscuta Ursula von der Leyen în detrimentul candidatului Partidului Popular European, Manfred Weber, care câştigase alegerile.

Partidul Popular European

Lipsind doar o confirmare la congresul PPE din 7 martie de la Bucureşti, politiciana germană Ursula von der Leyen este singura candidată PPE care doreşte să deţină din nou preşedinţia Comisiei Europene şi care candidează pentru prima dată într-o campanie în care toate sondajele arată că partidul său va câştiga alegerile europarlamentare. Marea întrebare la care trebuie să răspundă popularii europeni este dacă vor menţine coaliţia de centru sau vor "vira" mai spre dreapta.

Partidul Socialiştilor Europeni

PES îşi începe campania pentru alegerile europene sâmbăta aceasta la Roma: îl va desemna pe luxemburghezul Nicolas Schmit pentru o campanie în care, de pe locul doi pe care îl situează toate sondajele, va încerca să propună o alternativă la blocul de dreapta din Parlamentul European. Ascensiunea formaţiunilor ultraconservatoare ar putea deschide uşa unei coaliţii europene fără grupuri progresiste.

Partide liberale europene

Dintre marile grupuri proeuropene, partidele liberale (sub diferite sigle în fiecare ţară din UE) vor fi ultimele care îşi vor lansa campania şi vor alege personalitatea care le va reprezenta în dezbateri: o vor face pe 20 martie la Bruxelles prin intermediul unei platforme care va reuni Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE), Partidul Democrat European sau "Renaşterea" al lui Emmanuel Macron.

Încă nu se ştie dacă vor propune un singur candidat sau o listă scurtă de nume pentru diferitele funcţii care se reînnoiesc după alegeri, unde se vor lupta cu extrema dreaptă pentru a-şi menţine locul trei pe care l-au avut în această legislatură. Prim-ministrul eston, Kaja Kallas, sau comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, par a avea cele mai mari şanse, notează EFE.

Verzii Europeni

Partidele ecologiste din toată Europa şi-au pus încrederea în germana Terry Reintke şi olandezul Bas Eickhout - relativ tineri, dar veterani ai scenei europene - să fie duo-ul lor în campanie şi să apere moştenirea unui Pact Verde care pare să încetinească odată cu ascensiunea forţelor conservatoare.

Deşi vor câştiga mandate din Spania, fiind de aşteptat ca acestui grup să li se alăture europarlamentarii din formaţiunea stângii radicale spaniole Sumar, în ansamblul UE Verzii îşi vor pierde din avânt, iar sondajele îi plasează ca a şasea forţă politică.

Partidul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni

Această formaţiune nu subscrie conceptului de "cap de listă", deoarece atrage atenţia că decizia de a numi preşedintele Comisiei Europene revine şefilor de stat şi de guvern. Cu toate acestea, ar putea prezenta un singur candidat la dezbateri, iar numele lui, speră surse din partid, ar trebui să fie cunoscut în săptămânile următoare.

Partidul Identitate şi Democraţie

Identitate şi Democraţie, cu partide de extremă dreapta precum Adunarea Naţională a Marinei le Pen sau Liga italiană, nu participă de obicei în campania la nivel european şi în 2019 nu a avut, de exemplu, un reprezentant în dezbateri. Pentru 2024, cu creşterea previzibilă a numărului de mandate şi pe fondul luptei sale de a se situa pe locul trei, acest lucru s-ar putea schimba.

Partidul Stânga europeană

Stânga europeană, care va rămâne cel mai mic grup din Parlamentul European, tocmai l-a ales pe austriacul Walter Baier, preşedintele partidului comunitar, în calitate de cap de listă la un congres de la Ljubljana.

Posibilităţile de influenţă ale Stângii în Parlamentul European vor depinde de existenţa unei majorităţi progresiste la care se poate ralia punctual, când centrul stânga nu poate conta pe Partidul Popular European.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la București din cauza unei amenințări cu bombă

Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la București, vineri seara, din cauza unei amenințări cu bombă.

Cadavrele a patru femei au fost găsite pe o barcă în derivă, în largul coastei Spaniei, în apropiere de Cartagena

Serviciile de salvare au anunţat vineri că au localizat o ambarcaţiune aflată în derivă în apropierea coastei de sud-est a Spaniei, la bordul căreia se aflau patru cadavre de femei.

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa de discuri se luptă pentru compensarea artiştilor

Muzica lui Taylor Swift a revenit pe TikTok, în ciuda faptului că casa de discuri a cântăreţei Universal Music, şi aplicaţia chineză de videoclipuri scurte rămân în conflict.

Angelina Jolie, alături de fiica ei Vivienne, de 15 ani, la lansarea unui nou musical. FOTO+VIDEO

Fiica adolescentă a Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt și-a însoțit mama la lansarea unui nou musical pe Broadway, „The Outsiders”.

O fată de 14 ani a fost dată dispărută de familie în 2010. După aproape 14 ani, poliția a primit un apel neașteptat

O adolescentă de 14 ani din Texas a fost dată dispărută în 2010, după ce a plecat la școală și nu s-a mai întors acasă. Autoritățile au căutat-o în zadar timp de zece ani. În cele din urmă, au primit un apel care a elucidat misterul dispariției.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..