Lovitura pe care Transnistria ar putea să o primească din partea Rusiei începând cu 1 ianuarie 2025. Reacția Chișinăului

Lovitura pe care Transnistria ar putea să o primească din partea Rusiei începând cu 1 ianuarie 2025. Reacția Chișinăului
📅 2024-11-20

Ministerul Energiei de la Chişinău a elaborat un plan pentru aprovizionarea cu energie şi gaze în timpul sezonului rece, iar acesta conţine inclusiv măsuri pentru scenariul în care concernul rusesc Gazprom va refuza să livreze gaze naturale către regiunea transnistreană după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina la 1 ianuarie 2025, a declarat ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, în timpul unei întâlniri cu reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Suliga-Dlouchy, relatează NewsMaker. Cei doi au discutat scenariile posibile pe care le are în calcul Republica Moldova şi măsurile pregătite.

„Ministrul Energiei a declarat că Federaţia Rusă dispune de toate posibilităţile tehnice pentru a asigura livrarea gazului către regiunea transnistreană prin rute alternative, iar în cazul în care livrările vor fi sistate, există posibilităţi tehnice de a furniza energie electrică şi gaze consumatorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei de la Chişinău.

Victor Parlicov a informat că Ministerul Energiei a pregătit un plan de iarnă cu 44 de măsuri, aplicabile aprovizionării cu energie şi gaze în timpul sezonului rece. Planul prevede două scenarii majore, unul fiind refuzul Gazprom de a livra gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina.

Ucraina a declarat în repetate rânduri că nu intenţionează să prelungească contractul privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina. Cu toate acestea, autorităţile ucrainene au menţionat că tranzitul de gaz rusesc către UE poate fi păstrat, dacă un consorţiu sau una dintre ţările membre ale Uniunii Europene va „acţiona ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze” din Federaţia Rusă.

În octombrie 2021, Gazprom şi Moldovagaz au semnat un contract, cu o durată de cinci ani, pentru furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaze anual. Aceste volume urmau a fi distribuite pentru consumul pe malului drept şi cel stâng al Nistrului, însă, la sfârşitul anului 2022, concernul rusesc a redus la jumătate cantitatea de gaze naturale furnizată Republicii Moldova.

În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz din Federaţia Rusă tranzitează zilnic Ucraina, tot acest gaz fiind livrat în regiunea transnistreană, în timp ce cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul pe malului drept al Nistrului este procurată de pe piaţa europeană.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Cutremur la mică adâncime, cu magnitudinea 5,6, raportat miercuri. Unde a lovit

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,6, a fost raportat, miercuri, în Honshu, Japonia.

Adrian Veștea a demisionat din funcția de ministru al Dezvoltării. Cine îi va prelua funcția

Adrian Veştea, ministrului Dezvoltării, a demisionat. El va prelua mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. De asemenea, Iohannis l-a desemnat pe Marcel Boloş, ministru interimar.  

Sarmale de post – rețete pentru cele mai bune sarmale de mănăstirești. Sfaturi și trucuri utile pentru gospodine

Sarmalele de post reprezintă un preparat apreciat în perioada posturilor religioase, dar nu numai. Fără carne, dar pline de savoare, sarmalele de post sunt o mâncare sănătoasă, hrănitoare și ușor de preparat.    

MAE a transmis o avertizare de călătorie pentru Franța. Angajații din domeniul feroviar intră în grevă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franţa că angajații din domeniul transportul feroviar vor fi în grevă, joi, 21 noiembrie.  

Lovitura pe care Transnistria ar putea să o primească din partea Rusiei începând cu 1 ianuarie 2025. Reacția Chișinăului

Autorităţile de la Chişinău se pregătesc pentru perspectiva ca Transnistria să nu mai fie aprovizionată cu gaz de către Gazprom, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025.

Bătaia nu e ruptă din rai, dar rupe din copilărie. Unu din 10 copii a fost victimă a violenței în primele două luni din 2024

Unu din 10 copii a fost victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar, iar incidența este de două ori mai mare la elevii din ciclul primar față de gimnaziu și de patru ori mai mare comparativ cu adolescenții.

Problemele cu somnul pot fi rezolvate prin expunerea zilnică la frig intens. După cât timp apar rezultatele

Se știe că mai puține grade în termometru favorizează un somn bun, dar oamenii de știință au descoperit recent că frigul extrem e și mai bun.  

Primul tren electric nou cumpărat de România a intrat în circulație. Ruta pe care va merge zi de zi

Primul tren electric nou cumpărat de statul român în ultimii 20 de ani este miercuri pus în circulație. Garnitura va circula în fiecare zi pe ruta Bucureşti-Braşov.  

Joe Biden a luat o nouă decizie controversată în favoarea Ucrainei. „Este o evoluţie şocantă şi devastatoare”

Preşedintele SUA, Joe Biden, care urmează să plece de la Casa Albă peste două luni, a autorizat furnizarea de „mine antipersonal nepersistente” pentru Ucraina, pentru a consolida apărarea acesteia împotriva invaziei ruse.

Regula puțin cunoscută din Codul Rutier. Amenzi consistente pentru călătoria cu câinele în mașină, în anumite condiții

Călătoria cu câinele în mașină pe autostradă poate duce la amenzi consistente, potrivit unei reguli mai puțin consistente din Codul Rutier. Puțini șoferi o cunosc însă, deși ține de siguranța transporturilor.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.