Lovitură în Schengen. Statul care nu renunță la controalele de la frontiere

Lovitură în Schengen. Statul care nu renunță la controalele de la frontiere
📅 2024-12-30

Controalele la frontiere, anunţate iniţial în septembrie pentru o perioadă de şase luni, au un impact asupra călătorilor, în special către Franţa, Luxemburg şi Polonia, relatează Le Figaro.

Germania continuă să îşi înăsprească controalele la frontiere. Anunţată luni de ministrul de interne Nancy Faeser, măsura de prelungire a controalelor la frontiere dincolo de luna martie 2025 face parte dintr-o strategie de combatere a imigraţiei ilegale, în timp ce guvernul de coaliţie condus de Olaf Scholz se confruntă cu alegeri federale cruciale în februarie anul viitor.

Controalele la toate frontierele germane au fost restabilite în septembrie anul trecut pentru o perioadă iniţială de şase luni. Potrivit lui Nancy Faeser, rezultatele au fost convingătoare: „Aproximativ 1.800 de traficanţi de persoane au fost arestaţi şi aproape 40.000 de persoane au fost returnate”, a precizat ministrul de interne. De asemenea, numărul expulzărilor a crescut cu peste 50% în doi ani. Germania s-a remarcat chiar prin faptul că a fost prima ţară care a expulzat infractori în Afganistan, o măsură pe care ministrul a descris-o drept „necesară pentru siguranţa publică”.

Deşi guvernul german justifică aceste controale prin necesitatea de a consolida frontierele externe ale Uniunii Europene, măsura stârneşte îngrijorare. Comisia Europeană a subliniat că astfel de controale, deşi permise în cazul unei ameninţări la adresa ordinii publice, trebuie să rămână „excepţionale” şi „proporţionale”, potrivit News.ro.

În principiu, spaţiul Schengen - la care şi România aderă de la 1 ianuarie 2025 - garantează libertatea de circulaţie între cele 27 de ţări membre, însă frontierele germane ar putea face excepţie de la această regulă pentru o perioadă maximă de doi ani.

Această decizie a avut un impact direct asupra navetiştilor şi turiştilor transfrontalieri, scrie Le Figaro. Au fost semnalate blocaje de trafic majore la punctele de trecere a frontierei cu Franţa, Luxemburg şi Polonia, perturbând atât călătoriile zilnice, cât şi cele de agrement.

Trebuie remarcat faptul că aceste controale se pot „aplica la toate punctele de trecere a frontierei dintre Germania şi Franţa”, potrivit France Diplomatie, site-ul web al Ministerului Europei şi Afacerilor Externe. Prin urmare, cetățenii trebuie să aibă la ei cartea de identitate sau paşaportul, indiferent dacă vor lua feribotul, trenul TGV sau ICE, maşina sau linia de tramvai dintre Strasbourg şi Kehl.

Verificările sunt deja efectuate la vecinii estici (Polonia, Republica Cehă) şi sudici (Austria, Elveţia) ai Germaniei. Agenţiile de turism recomandă, de asemenea, verificarea periodică a condiţiilor de intrare şi ieşire din ţară.

Extinderea controalelor la frontiere este văzută ca o încercare de a răspunde aşteptărilor unor cetăţeni îngrijoraţi de o creştere a numărului de atentate cu implicarea străinilor, mai ales după recentul atentat de la Magdeburg.

Atât pentru călători, cât şi pentru cei care locuiesc la frontieră, aceste măsuri ar putea dura atât timp cât UE nu reuşeşte să consolideze în mod semnificativ protecţia frontierelor sale externe. Situaţia reaminteşte de fragilitatea structurală a spaţiului Schengen, deşi acesta este prezentat ca un pilon al cooperării europene.

Odată cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen, de la 1 ianuarie, ele vor deveni graniţele externe ale spaţiului Schengen. Tocmai de aceea, pentru o perioadă de şase luni, şi în cazul lor vor rămâne controale aleatorii.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Statul care și-a anunțat intrarea în alianța BRICS. Cine se alătură Rusiei și celorlalte puteri anti-occidentale

Guvernul Thailandei a anunţat luni că începând cu 1 ianuarie 2025 se va alătura grupului economiilor emergente BRICS în calitate de stat asociat, după ce a fost informat de Rusia, care deţine anul acesta preşedinţia rotativă a organizaţiei.

Schimbare de ultim moment în ordonanța „trenuleț”. Guvernul a adoptat-o cu o nouă modificare

Guvernul a decis ca taxa pentru construcţii speciale ("taxa pe stâlp") să fie redusă de la 1,5%, cum era prevăzută iniţial în "Ordonanţa trenuleţ", la 1%, a anunţat, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

Gigantul german începe să se agite. ”În lumea lui Elon Musk, democrația este un obstacol pentru profit”

Germania începe să reacționeze la cel mai înalt nivel după ce Elon Musk a scris, chiar într-un ziar german, că extrema dreaptă AfD reprezintă ”ultima speranță” pentru această țară.

Guvernul a adoptat ordonanța „trenuleț”, cu o nouă modificare. Ministrul Finanțelor: Nu este austeritate, ci „solidaritate”

Guvernul a adoptat luni ordonanța „trenuleț” privind unele măsuri fiscal-bugetare. Printre principalele măsuri se numără înghețarea pensiilor și a salariilor și anularea beneficiilor din industria IT.

Rusia respinge planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina. Ce nemulțumiri au apărut la Moscova

Moscova a transmis că respinge planul de pace pentru Ucraina întocmit de echipa lui Donald Trump.

Ilie Bolojan a demisionat de la şefia CJ Bihor. Președintele interimar va fi decis pe 3 ianuarie

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi-a dat demisia din această funcţie, cu începere de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a câştigării unui mandat de senator.

Lovitură în Schengen. Statul care nu renunță la controalele de la frontiere

Confruntată cu creşterea tensiunilor legate de imigraţie şi cu o situaţie electorală tensionată, Germania, membră Schengen, îşi prelungeşte controalele la frontiere dincolo de luna martie.

Răzbunarea azerilor pe ruși, după tragedia aviatică din ziua de Crăciun. Gestul care îi va lovi din plin de la 1 ianuarie

Începând cu 1 ianuarie, Azerbaidjanul va impune restricții privind perioada în care cetățenii ruși care intră fără viză pot rămâne în țară. Măsura ar putea avea legătură directă cu incidentul aviatic din Kazahstan, soldat cu 38 de morți.

Protest pașnic în fața Curții de Apel București. Ce strigă susținătorii lui Călin Georgescu

Peste 100 de oameni protestează luni, pe treptele din faţa sediului Curţii de Apel Bucureşti, unde intonează cântece patriotice, în aşteptarea lui Călin Georgescu, la procesul în care acesta contestă reluarea alegerilor prezidenţiale.  

Antreprenorii avertizează că măsurile Guvernului vor produce falimente în lanț: Se vor pierde zeci de mii de locuri de muncă

Confederaţia patronală IMM România precizează, într-un comunicat, că majorarea taxării şi impozitării este un atac asupra antreprenoriatului românesc şi întreprinderilor mici şi mijlocii.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.