Dar, în scurt timp, entuziasmul a dispărut. Pentru că jurnaliștii au adus în discuție grațierea celor 1.500 de inculpați care au luat parte la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului.
Donald Trump: "Lideri și giganți ai tehnologiei anunță lansarea companiei Stargate, notați acest nume în agendele voastre că veți auzi multe despre el. Este vorba despre o nouă companie americană în care vor fi investite cel puțin 500 de miliarde de dolari, în infrastructura de inteligență artificială, în SUA, și care în cel mai scurt timp va crea 100 de mii de locuri de muncă pentru americani".
Dar jurnaliștii s-au arătat mai interesați de alte subiecte.
"Reporter: Sunteți de acord că este inadmisibil să ataci un ofițer de poliție.
Donald Trump: Desigur.
Reporter: Și atunci cum se explică cazul lui DJ Rodriguez, care a pus un pistol paralizant la gâtul unei polițiste, care a fost sechestrată de protestatari în ziua respectivă? Mai târziu inculpatul a mărturisit cele făcute și a pledat vinovat. De ce merită acesta grațiere?
Donald Trump: Nu știu dacă i-a fost comutată pedeapsa sau a fost vorba de grațiere.
Reporter: Grațiere.
Donald Trump: Vom analiza situația. Dar vă spun, în ziua de astăzi mulți criminali nici măcar nu sunt puși sub acuzare. Sunt criminali care umblă liberi peste tot. Iar acești oameni (cei care au luat cu asalt Capitoliul) au stat multă vreme după gratii și am decis să-i grațiez. Joe Biden a grațiat ieri mai mulți criminali, aceia chiar sunt criminali".
În a doua zi de mandat, la primele ore ale dimineții, Trump a participat la slujba de la Catedrala Națională din Washington. Doar că predica rostită de o femeie episcop nu a fost deloc pe placul noului președinte.
Mariann Edgar Budde, Episcop de Washington: "În numele Dumnezeului nostru, vă rog să aveți milă de oamenii din țara noastră care acum sunt speriați. Sunt copii gay, lesbiene și transgender în familii democrate, republicane și independente, iar unii se tem pentru viața lor. Apoi, oamenii care ne culeg recoltele și fac curățenie în clădirile de birouri, care lucrează în fermele de păsări și fabrici de ambalare a cărnii, care spală vasele după ce mâncăm în restaurante și care muncesc în schimburile de noapte în spitale, aceștia s-ar putea să nu fie cetățeni americani sau să aibă documentația corespunzătoare. Dar cei mai mulți dintre imigranți nu sunt criminali. Ei plătesc taxe și sunt vecini buni".
În timpul cuvântării, liderul de la Casa Alba, vizibil agitat, și-a îndreptat de câteva ori privirea către vicepreședintele său, prezent și el la slujbă alături de soție.
”Reporter: Cum vi s-a părut slujba, domnule președinte?
Donald Trump: Vouă cum vi s-a părut? V-a plăcut? Vi s-a părut interesantă? Nu prea, nu-i așa? Nu mi s-a părut o predică bună, nu. Mulțumesc foarte mult. Se putea mai bine de atât".
Tot marți a depus jurământul noul secretar de stat Marco Rubio. În vârstă de 53 de ani, politicianul a vorbit în cadrul ceremoniei despre originile sale cubaneze și chiar a rostit câteva mulțumiri în limba spaniolă.
Marco Rubio, secretar de stat: ”Mulțumesc lui Dumnezeu și familiei mele, care nu poate fi alături de noi astăzi și tatălui meu care a venit în această țară în 1956 pentru o viață mai bună și pentru îndeplinirea „visului american” și nu aș avea toate acestea fără el. Este o onoare incredibilă".
Marco Rubio a declarat că încetarea războiului în Ucraina va fi politica oficială a Statelor Unite. Totodată, noul șef al diplomației americane crede că atât Moscova, cât și Kievul trebuie sa facă unele concesii pentru a opri războiul.