Dr. Tamara Tiu, medic specialist oftalmolog: „Ochiul sau unele straturi ale ochiului sunt o prelungire a creierului și noi oftalmologii, având acces la retină, putem vedea care este starea vaselor de sânge din întregul organism, pentru că vedem direct vasele de sânge la nivelul retinei. Accidentul vascular poate să se întâmple și la ochi, adică vasele de sânge de la nivelul retinei să se înfunde. Există ocluzia arterei centrale a retinei, adică a întregii vascularizații arteriale a retinei sau poate să fie ocluzia unui vas mai mic și atunci doar la o parte din retină să sufere. Nu este foarte frecvent într-adevăr, dar rezultatele sunt dramatice pentru că, în momentul în care retina suferă din cauza lipsei de sânge, vederea poate să scadă foarte, foarte mult. Și chiar se poate pierde complet. Există această boală care în general este nedureroasă și se manifestă prin scăderea acuității vizuale, adică pierderea vederii: brusc pacientul nu mai vede ori complet, adică se pierde complet vederea la un ochi ori parțial în funcție de cât de mult din retină este afectată. Problema apare la un singur ochi, dar în general apare într-un context în care pacientul are factori de risc cardiovasculari: e fumător, are hipertensiune, diabet, colesterolul mare. Adică există un teren predispozant pentru asta.”
Cât de important este să ne prezentăm la oftalmolog dacă apar astfel de probleme?
Dr. Tamara Tiu, medic specialist oftalmolog: „Este important ca pacientul să se prezinte la medicul oftalmolog pentru că există soluții. Se poate face tromboliză - așa cum se face pentru accidentul vascular cerebral ischemic de la nivelul creierului se poate face tromboliză și pentru cele de la nivelul retinei. Rezultatele sigur nu sunt neapărat spectaculoase, dar s-a dovedit că e mai bine să se facă tromboliză și că prognosticul vizual este mai bun decât dacă nu se face nimic. Tromboliza în cazul retinei se face în spitalele care au și secție de oftalmologie și secția de neurologie, pentru că neurologul face tromboliza, nu oftalmologul.”
Cum se manifestă accidentul vascular ischemic tranzitoriu la retină?
Dr. Tamara Tiu, medic specialist oftalmolog: „Câmpul vizual poate să fie afectat în urmă în urma unui accident vascular cerebral, cel mai des din cauza dispoziției anatomice a fibrelor care duc informația vizuală. Este amputat jumătate de câmp vizual pe verticală ori spre dreapta ori spre stânga. Pacientul pur și simplu nu vede jumătate de câmpul vizual, se lovește de lucruri, nu poate să urmărească scrisul, nu paote să conducă. Nu sunt foarte multe lucruri de făcut. Din fericire o parte din defectul acesta se recuperează dupa un AVC de la sine, dar dacă persoana este atenționată în legătură cu asta: uite jumătate din câmpul vizual este afectat - poate că el nu știe să pună un nume defectului - dar dacă este verificat de oftalmolog și îl face atent atunci poate să găsească mecanisme compensatorii pentru faptul că nu vede: să întoarcă capul de exemplu sau să își dea seama cum să se poziționeze astfel încât să verifice și câmpul vizual pe care nu îl vede.”