Potrivit BBC, cei doi foști agenți Mossad au declarat pentru CBS News cum Hezbollah a fost păcăliți să cumpere mii de walkie-talkie-uri și pager-uri capcană, fără să realizeze că acestea erau fabricate în Israel.
Zeci de persoane au fost ucise și mii au fost rănite în aceste atacuri.
Israelul a declarat că a atacul fost organizat să vizeze doar membrii Hezbollah, însă printre victime s-au numărat și civili, au declarat oficialii libanezi. Șeful ONU pentru drepturile omului a calificat atacul drept o crimă de război.
La momentul atacului, Israelul și Hezbollah se luptau într-un conflict care a luat amploare de când Hezbollah a tras asupra pozițiilor israeliene la o zi după atacul fără precedent al Hamas asupra sudului Israelului, la 7 octombrie 2023.
La 17 septembrie anul acesta, mii de pagere au explodat simultan în Liban, în principal în zonele cu o prezență puternică a Hezbollah. Exploziile au rănit sau ucis utilizatorii și unele persoane aflate în apropiere, răspândind panică și confuzie.
În ziua următoare, walkie-talkie-urile au explodat în același mod, ucigând și rănind alte sute de persoane. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut că Israelul a fost responsabil două luni mai târziu, a relatat presa israeliană la acea vreme.
Într-un interviu acordat CBS, partenerul media al BBC din SUA, cei doi foști agenți au dezvăluit detalii ale operațiunii. Unul dintre agenți, pe nume Michael, a declarat că Mossad a ascuns un dispozitiv exploziv în bateriile care acționau stațiile walkie-talkie, despre care a spus că ar fi fost purtate de obicei într-o vestă, mai aproape de inima purtătorului.
El a spus că Hezbollah a cumpărat fără să vrea peste 16.000 de walkie-talkie la "un preț bun" de la o companie falsă în urmă cu 10 ani.
"Avem o gamă incredibilă de posibilități de a crea companii străine care nu au cum să fie urmărite până în Israel", a spus Michael.
"Companii fantomă peste companii fantomă pentru a afecta lanțul de aprovizionare în favoarea noastră." "Noi creăm o lume falsă. Suntem o companie globală de producție. Noi scriem scenariul, noi suntem regizorii, noi suntem producătorii, noi suntem actorii principali, iar lumea este scena noastră."
Operațiunea s-a extins în urmă cu doi ani pentru a include pagerele, a declarat la CBS. Mossad afirmă că a descoperit că, la acea vreme, Hezbollah cumpăra pagerele de la o companie taiwaneză numită Gold Apollo.
A înființat o companie falsă care folosea numele Gold Apollo pe pagere echipate cu explozibili, fără ca societatea-mamă să își dea seama, apoi Mossad a pus în interior explozibili suficient de puternici pentru a afecta doar utilizatorul.
"Testăm totul de trei, două, mai multe ori pentru a ne asigura că pagubele sunt minime", a declarat al doilea agent, pe care televiziunea l-a numit Gabriel.
Acesta a declarat că Mossad a ales în mod special un ton de apel care să sune suficient de urgent pentru ca cineva să verifice un mesaj primit.
Gabriel a declarat că agenția a păcălit Hezbollah să cumpere pagere, să facă filme publicitare și broșuri și să le distribuie pe internet.
"Când cumpără de la noi, nu au niciun indiciu că cumpără de la Mossad", a spus el.
"Facem ca [filmul] Truman Show, totul este controlat de noi în spatele scenei."
Hezbollah a cumpărat 5 000 de pagere capcană până în septembrie 2024, se mai arată în reportajul CBS. Acestea au fost declanșate din Israel atunci când Mossadul se temea că Hezbollah începe să aibă suspiciuni, a spus acesta.
Exploziile au provocat o undă de șoc în Liban, detonările având loc peste tot unde erau purtate pagerele, inclusiv în supermarketuri.
Spitalele au fost copleșite de victime, dintre care multe au fost mutilate.
Gabriel a declarat că a existat un "zvon puternic" conform căruia oamenii ar fi căzut victime și în fața liderului Hezbollah de la acea vreme, Hassan Nasrallah.
Câteva zile mai târziu, cu Hezbollah încă afectat de atac, Israelul a început valuri intense de lovituri aeriene împotriva țintelor Hezbollah, urmate de o invazie terestră a Libanului.
Cele două părți au convenit asupra unei încetări a focului la 26 noiembrie. Libanul a condamnat cu fermitate atacurile asupra pagerului și walkie-talkie, în timp ce șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat că acestea l-au lăsat "îngrozit".
Metoda atacurilor, a spus el, "încalcă legislația internațională privind drepturile omului și, după caz, legislația umanitară internațională".