Kremlinul nu a comentat cazul. Însă unii oficial occidentali și unii experți pun la îndoială anunțul Kievului, afirmând ca a fost alt tip de rachetă.
Ulterior, și președintele Zelenski a mai nuanțat, sugerând că rușii au atacat cu "un nou tip de rachetă" ... "cu caracteristicile unei rachete balistice intercontinentale".
De dimineață rușii au lansat mai multe rachete de diferite tipuri într-un atac asupra regiunii Dnipro, din estul Ucarinei.
Potrivit primului comunicat al forțelor aeriene ale Kievului, rușii ar fi folosit, pentru prima dată, și o rachetă balistică intercontinentală, - lansată din Astrahan, din sudul Rusiei.
Comunicatul militar nu a precizat clar care au fost țintele vizate și nici dacă au fost pagube. Ulterior, mesajul președintelui Zelenski a fost mai nuanțat.
Volodimir Zelenski: ”Astăzi, a fost lansată asupra noastră o nouă rachetă rusă. Toate caracteristicile – viteză, altitudine – indică o rachetă balistică intercontinentală, iar în prezent se desfășoară o investigație. Este evident că (Vladimir) Putin folosește Ucraina ca pe un poligon de testare”.
A fost o rachetă balistică - dar nu una intercontinentală, consideră, pe de altă parte, unii analiști și chiar un oficial american.
Argumentul lor? Distanța dintre locul de lansare și țintele vizate din Dnipro este de aproximativ 800 de kilometri, nicidecum o rază de acțiune intercontinentală.
Surse ucrainene vorbesc despre faptul că ar fi fost o rachetă RS26 Rubezh. Această rachetă balistică intercontinentală are o lungime de aproximativ 12 metri și cântărește 36 de tone. Are o rază de acțiune de până la 5.800 de km ceea ce înseamnă că din regiunea Astrahan la marea Caspică ar putea atinge fără probleme Londra, Paris sau Berlin aflate la aproximativ 4.000 de km.
Poate transporta până la 4 focoase nucleare de câteva sute de kilograme și atinge viteze de peste 20 mach ceea ce înseamnă câțiva kilometri pe secundă. Interesant este că această rachetă a fost testată pentru prima dată în 2012 și, oficial, nu a intrat încă în serviciul armatei.
General (R) Virgil Bălăceanu: ”Dacă se confirmă că au folosit racheta intercontinentală Rubezh sau un alt tip de rachetă da, ar fi o demonstrație de forță la faptul că s-a dat aprobare pentru folosirea unor arme convenționale cu bătaie medie. N-am asistat la o escaladare dar s-ar crea o vulnerabilitate a modului de control a armelor nucleare chiar dacă arma respectivă racheta Rubezh nu a avut încărcătură nucleară”.
Kremlinul a refuzat orice comentariu în privinţa eventualei utilizări a unei rachete balistice intercontinentale pentru atacarea Ucrainei.
În schimb Moscova a transmis - fără alte precizări - că a doborât două rachete Storm Shadow, confirmând, astfel, că ucrainenii au lansat pe teritoriul Rusiei acest tip de rachete cu rază lungă de acțiune, furnizate Ucrainei de Marea Britanie.
Folosind mai multe rachete Storm Shadow, Ucraina ar fi lovit ieri un centru de comandă al armatei ruse, aflat într-un buncăr în curtea unui palat țarist din regiunea Kursk.
Unele rapoarte spun că în baza vizată se aflau și soldați nord-coreeni, care ajută forțele Moscovei să recucerească teritoriul încă ocupat de ucraineni în regiunea Kursk
Însă furia crește la Moscova de când ucrainenii au început să lovească pe teritoriul rus cu rachete americane ATAC-MS şi britanice, Storm Shadow.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: ”Este o nouă escaladare. Este o poziție iresponsabilă a administrației care se încheie (Biden). Continuă să toarne gaz pe focul acestui conflict, tăind posibilitatea pentru orice rezolvare a acestui conflict. Și, desigur, folosind Ucraina ca pe o unealtă în războiul cu Federația Rusă”.