O parte dintre problemele actuale ale sistemului de învățământ, menționate de acesta, sunt metodele de predare ineficiente și manualele, care nu sunt „destul de prietenoase”. O altă veste este că anul acesta nu vor fi schimbări legate de bacalaureat.
Ce materii vor fi studiate la liceu vom ști la finalul acestei luni, atunci când va fi pus în dezbatere noul plan-cadru. Important e să-i ajute pe elevi să capete o serie de competențe, spune ministrul.
Daniel David, ministrul Educației: „Competențe înseamnă trei lucruri: cunoștințe declarative, procedurale și valori. Dacă ne uităm mai ales în clasele mari, vedem testele Pisa, știm clar că nu se face carte. Sigur că ne putem întreba de ce, dar mai întâi haideți să recunoaștem că avem o problemă.”
Ministrul a ținut să lămurească și situația examenelor.
Daniel David, ministrul Educației: „Și legat de bacalaureat, unii credeau că acum putem schimba metodologia, anulăm probleme de competențe. O chestie complet neserioasă. Ai metodologie, ai copii înscriși, cum să faci așa ceva?”
Daniel David consideră că este nevoie de profesori motivați, pregătiți să predea prin metode moderne. Situația actuală lasă de dorit, spun experții în educație.
Marius Staș, expert în educație: „Forme fără fond. Oamenii ăștia se fac că fac lucruri. Acolo e importantă prezența, sunt importante certificatele și, dacă apare un lucru bun – și sunt convins că au apărut și lucruri foarte bune – se izbesc în secunda doi de cea mai mare piedică, și anume, toate funcționează în paradigma unui plan-cadru comunist.”
Profesorii ar urma să fie motivați cu prime și bonusuri, acordate în funcție de performanță. Responsabilii vor stabili indicatorii și metodologia până la finele lunii mai.