Donald Trump l-a nominalizat pe miliardarul Scott Bessent ca secretar al Trezoreriei SUA, o mutare surprinzătoare chiar și pentru apropiații președintelui reales. Principalul motiv de controverse stă în trecutul lui Bessent, care a făcut o avere uriașă ajutându-l pe George Soros să parieze împotriva lirei sterline, în ceea ce a rămas în istorie ca Miercurea Neagră, scrie The Telegraph.
Trump l-a lăudat la un moment dat pe Scott Bessent, numindu-l ”unul dintre cei mai străluciți oameni de pe Wall Street”.
Bessent avea 30 de ani când a devenit mâna dreaptă a celebrului miliardar liberal George Soros, pe care l-a ajutat să obțină aproape 2 miliarde de dolari într-o singură lună în ceea ce a rămas drept Miercurea Neagră, când Marea Britanie a suferit o umilință națională care „a spart Banca Angliei”.
Donald Trump a spus ulterior despre Bessent că este „un tip drăguț și unul dintre cei mai străluciți bărbați de pe Wall Street”, iar acum l-a numit șeful finanțelor americane.
În multe privințe, el este o alegere convențională: un donator al campaniei Trump care a devenit consilierul economic al republicanului, care a avut pedigree-ul de pe Wall Street pentru a-l susține.
Însă asocierea lui cu Soros, o sperietoare pentru dreapta americană, care l-a angajat de două ori și a dat miliarde de dolari companiilor sale, îl evidențiază cel mai mult.
Pentru o vreme, Howard Lutnick, fostul șef al companiei de servicii financiare Cantor Fitzgerald, părea cea mai probabilă opțiune pentru șefia Trezoreriei. Elon Musk, miliardarul Tesla și apropiat al lui Trump, făcuse lobby deschis președintelui ales pentru a-l alege.
Însă Trump nu a făcut-o, se pare enervat de Lutnick în timp ce acesta se lupta cu Bessent pentru post, cei doi criticându-se reciproc.
Lutnick a primit în cele din urmă funcția de secretar al comerțului, în ceea ce pare a fi un premiu de consolare.
Numirea lui Bessent ridică de asemenea întrebări cu privire la influența reală a lui Musk asupra lui Trump, din moment ce miliardarul Tesla nu numai că l-a promovat intens pe Lutnick, dar l-a atacat dur pe Soros, despre care a spus că reprezintă o amenințare la adresa „însăși a țesăturii civilizației”.
Scott Bessent, un nativ de 62 de ani din Carolina de Sud, și-a făcut o carieră alături de Soros, pariind împotriva monedelor – și câștigând. S-a alăturat Soros Fund Management la Londra la începutul anilor 1990, în calitate de șef al cercetării globale, cu un an înainte de Miercurea Neagră. Se spune că a jucat un rol important în culise în pariul contra lirei sterline.
Un apropiat l-a descris pe Bessent ca fiind „unul dintre puținii tipi care nu s-a speriat” de Soros, descriind perechea ca fiind o „combinație destul de puternică”. De altfel, Bessent nu prea a mai avut apoi succes fără sprijinul lui Soros.
În 2000, Scott Bessent a lansat Bessent Capital cu un capital primit de la fostul său șef. Forbes a scris că afacerea a încetat aproximativ șase ani mai târziu, iar el s-a alăturat din nou Soros Fund Management în 2011 ca director de investiții.
Din acest post, a adus alte miliarde de dolari pentru Soros din pariuri împotriva yenului japonez și ca urmare a scăderii lirei sterline în urma votului Brexit din 2016.
S-a despărțit din nou de Soros în 2017, strângând aproximativ 4,5 miliarde de dolari pentru a forma Key Square Capital Management – de data aceasta cu 2 miliarde de dolari primite direct de la Soros.
Reuters sugerează că performanța neuniformă a fondului i-ar fi speriat investitorii, care și-au redus activele de la aproximativ 5,1 miliarde de dolari la sfârșitul lui 2017 la aproximativ 577 de milioane de dolari în decembrie 2023.
Cu toate acestea, Trump a declarat că Bessent este „respectat pe scară largă ca unul dintre cei mai importanți investitori internaționali și strategi geopolitici și economici din lume”, în timp ce și-a confirmat nominalizarea.
În calitate de secretar al Trezoreriei, el va „aduce o nouă Epocă de Aur pentru Statele Unite, pe măsură ce ne întărim poziția ca principală economie mondială, centru de inovare și antreprenoriat, destinație pentru capital”, a continuat Trump.
„Spre deosebire de administrațiile anterioare, ne vom asigura că niciun american nu va rămâne în urmă în următorul și cel mai mare boom economic”.
Scott Bessent a declarat anterior că SUA, sub conducerea lui Trump, vor „revitaliza producția”, vor stabili „dominanța energetică” și vor provoca un „boom tehnologic”.
Într-un articol din Wall Street Journal, luna trecută, el a pledat pentru ca președintele ales să urmărească dereglementarea și reducerea impozitelor în timp ce abordează nivelul datoriilor, pe care le-a pus pe seama a „patru ani de cheltuieli nesăbuite” sub Joe Biden, deja fostul președinte al SUA.
Cu toate acestea, comentatorii au remarcat că el nu a făcut nicio mențiune despre taxe în articol - una dintre promisiunile de campanie emblematice ale lui Trump.