Aceasta este o consecință colaterală a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la sancțiuni reciproce între Kremlin și guvernele occidentale, inclusiv închiderea vastului spațiu aerian al Rusiei pentru companiile aeriene europene.
Dar acest lucru nu afectează țările precum China, care au legături mai strânse cu Kremlinul.
„Este un dezavantaj competitiv pentru operatorii europeni. Este clar”, a spus Aletta von Massenbach, CEO al aeroportului din Berlin.
Cu cel mai mare ținut din lume transformat într-o zonă vastă de interdicție de zbor pentru operatorii occidentali, transportatorii de pasageri și marfă sunt nevoiți să urmeze rute mai lungi pentru a evita Rusia — și să suporte costurile asociate cu consumul suplimentar de combustibil și plăți suplimentare pentru piloți și echipajul de cabină.
Lupta pentru a obține profit din călătoriile între Europa și Asia a determinat mai multe companii aeriene, inclusiv Lufthansa, British Airways și LOT din Polonia, să suspende unele rute.
În schimb, companiile aeriene chineze și alți operatori non-europeni își măresc zborurile directe din Asia către orașele europene.
„Companiile noastre aeriene care operează, de exemplu, pe ruta Berlin-Beijing trebuie să urmeze o rută diferită dacă este vorba despre o companie germană față de una chineză", a spus von Massenbach.
După ce cel puțin cinci companii aeriene europene au anulat zboruri către Asia, Comisia Europeană a promis în octombrie un studiu despre concurența pe rutele internaționale care va aborda această problemă. Totuși, industria aeriană rămâne sceptică față de faptul că Bruxelles-ul va lua măsuri.
„Nu mă aștept ca din asta să iasă ceva”, a spus Willie Walsh, director general al Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA), lobby-ul companiilor aeriene.
„Ai putea susține că companiile aeriene afectate de decizia politică ar trebui compensate. Dar mă îndoiesc că există vreo dorință în Comisie sau în țările europene pentru a face acest lucru”, a adăugat Walsh.