Aproximativ o dată pe lună, nave sau aeronave militare americane trec prin sau deasupra căii navigabile care separă Taiwanul guvernat democratic de China, misiuni care înfurie de fiecare dată Beijingul.
China pretinde suveranitatea asupra insulei Taiwan şi spune că are jurisdicţie asupra strâmtorii. Taiwan şi SUA contestă acest lucru, spunând că strâmtoarea este o cale navigabilă internaţională.
Flota a 7-a a marinei americane a declarat că un avion de patrulare maritimă P-8A Poseidon a zburat prin strâmtoare "în spaţiul aerian internaţional", adăugând că zborul a demonstrat angajamentul SUA pentru o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă.
"Operând în Strâmtoarea Taiwan în conformitate cu dreptul internaţional, SUA susţin drepturile şi libertăţile de navigaţie ale tuturor naţiunilor", se arată într-un comunicat.
Armata chineză a criticat zborul drept "exagerare publică", adăugând că a monitorizat aeronava americană pe tot parcursul tranzitului său şi a răspuns "eficient" la situaţie.
"Remarcile relevante ale SUA denaturează principiile legale, stârnesc confuzie în rândul opiniei publice şi induc în eroare percepţiile pe plan internaţional", a declarat Comandamentul teatrului de est al armatei chineze într-un comunicat.
"Îndemnăm partea americană să înceteze distorsionarea şi promovarea şi împreună să protejăm pacea şi stabilitatea regională".
Ministerul apărării din Taiwan a declarat că P-8A a zburat în direcţia nord prin strâmtoare şi că armata taiwaneză l-a monitorizat, adăugând că "situaţia este normală".
În aprilie, armata chineză a declarat că a trimis avioane de luptă pentru a monitoriza şi a avertiza o navă Poseidon a marinei americane în Strâmtoarea Taiwan, misiune care a avut loc la doar câteva ore după o discuţie telefonică între şefii apărării din China şi SUA.