Bugetul Apărării pe 2025, aviz pozitiv în comisiile din Parlament. Cel puțin 30% din fonduri ar urma să ajungă la înzestrare

Bugetul Apărării pe 2025, aviz pozitiv în comisiile din Parlament. Cel puțin 30% din fonduri ar urma să ajungă la înzest
📅 2025-02-04

„Este un buget care ţine cont de situaţia de securitate din proximitatea României şi de apartenenţa ţării noastre la structurile aliate ale NATO şi la misiunile UE”, a arătat ministrul Angel Tîlvăr.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a prezentat, marţi, membrilor comisiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, reunite în şedinţă comună la Palatul Parlamentului, bugetul propus pentru MApN în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2025.

Potrivit MApN, Angel Tîlvăr a arătat că „bugetul MApN proiectat pentru anul 2025 este mai mare decât cel de anul trecut, fiind elaborat în contextul prudent şi echilibrat rezultat din Planul Fiscal agreat de Guvernul României cu Comisia Europeană, care prevede un complex de măsuri în vederea reducerii deficitului bugetar la un nivel sustenabil”.

El a subliniat că execuţia bugetară din anul precedent s-a situat foarte aproape de 100%, ceea ce a demonstrat capacitatea instituţiei de a administra eficient resursele alocate. De asemenea, prin proiectul de buget prezentat, România îşi respectă angajamentele asumate în cadrul Alianţei cu privire la alocarea resurselor pentru apărare.

Angel Tîlvăr: 2025, al nouălea an consecutiv în care România alocă cel puțin 2% din PIB pentru Apărare

„Este al nouălea an consecutiv în care România alocă minimum 2 la sută din PIB pentru apărare şi în care peste 30% din bugetul MApN este destinat înzestrării. De asemenea, este un buget care ţine cont de situaţia de securitate din proximitatea României şi de apartenenţa ţării noastre la structurile aliate ale NATO şi la misiunile UE”, a declarat Angel Tîlvăr.

Astfel, MApN arată că va avea alocată suma de 42,755 miliarde de lei (2,24 % din PIB), din care 37,121 miliarde de lei (1,94 % din PIB) la sursele de finanţare ”Buget de stat” şi ”Credite externe”. Din bugetul total repartizat, fonduri în cuantum de 13,791 miliarde de lei (32,25%) sunt planificate pentru achiziţia de echipamente majore cu destinaţie militară. Art. 39 al proiectului de lege amintit prevede alocarea pentru apărare a creditelor bugetare reprezentând maximum 2,5% din produsul intern brut, în funcţie de stadiul derulării programelor de înzestrare ale Ministerul Apărării Naţionale.

Ministrul a arătat că bugetul permite MApN onorarea obligaţiilor asumate de România la organizaţiile internaţionale (bugetele comune NATO, NSPA etc.), precum şi finanţarea în condiţii corespunzătoare a misiunilor Armatei României, inclusiv susţinerea unor efective semnificative în teatrele de operaţii din Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Lituania, Republica Centrafricană şi Marea Mediterană, sub egida NATO şi a UE.

Cheltuielile de personal (inclusiv plata pensiilor militare şi a indemnizaţiilor prevăzute în proiectul de buget la Titlul IX-Asistenţă socială) au fost dimensionate corespunzător şi acoperă toate nevoile din acest punct de vedere, a mai spus Angel Tîlvăr. În acest context, el a subliniat că, în baza unor măsuri destinate creşterii capacităţii de retenţie la nivelul personalului încadrat şi a atractivităţii profesiei militare, MApN a înregistrat, în anul 2024, un sold pozitiv la nivelul raportului intrări-ieşiri în/din sistem, de peste 6.400 de persoane (militari şi personal civil).

Printre priorităţile anului 2025 în domeniul achiziţiilor de tehnică militară modernă, Tîlvăr a amintit sistemele de rachete antiaeriene cu bătaie scurtă şi foarte scurtă SHORAD/VSHORAD, ”Maşina de luptă a infanteriei pe şenile” (MLI), ”Sistem de armament individual tip NATO”, sistemele moderne de comandă-control pentru eşaloane de tip batalion, brigadă şi divizie (C4I cu capabilităţi ISTAR), ”Transportor blindat pentru trupe – Etapa a II-a”, navele de patrulare maritimă şi modernizarea fregatelor T22R.

Totodată, s-a precizat că proiecţia alocărilor bugetare pentru perioada 2025-2028 va asigura cadrul pentru un ritm susţinut al modernizării Armatei României, atât în ceea ce priveşte achiziţiile de echipamente militare, cât şi a infrastructurii (inclusiv cea medicală şi de învăţământ).

Angel Tîlvăr a subliniat preocuparea permanentă a instituţiei pentru a angrena la maximum posibil industria naţională de apărare, atât cea cu capital majoritar de stat, cât şi cu capital privat în derularea programelor de înzestrare cu tehnică şi armament de ultimă generaţie.

”Toate programele de achiziţie iniţiate de MApN, precum şi cele care sunt în pregătire, sunt aliniate prevederilor OUG nr. 124/2023 privind derularea operaţiunilor de cooperare tehnologică şi industrială în domeniile apărării şi securităţii, ceea ce creează premisele pentru implicarea operatorilor economici din industria naţională de apărare în cadrul principalelor programe de înzestrare derulate de Ministerul Apărării Naţionale”, a arătat ministrul Angel Tîlvăr.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Australia a interzis accesul DeepSeek la sistemele guvernamentale din cauza riscurilor de securitate națională

Australia a interzis accesul DeepSeek la toate dispozitivele și sistemele guvernamentale din cauza riscului de securitate pe care îl reprezintă, în opinia sa, startup-ul chinez de inteligență artificială (AI), scrie BBC.

Antreprenorii români se află în fața unei oportunități globale. „Inteligența Artificială nivelează terenul de joc”

România are un potențial imens în tehnologie, iar antreprenorii români din domeniu au în față o oportunitate extraordinară de a-și extinde afacerile, ținând cont de dezvoltarea Inteligenței Artificiale.

Noua meserie găsită de Jens Stoltenberg după ce a părăsit șefia NATO. Revenire-surpriză anunțată în Norvegia

Fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, va ocupa o funcție de top în țara sa, Norvegia, după despărțirea de Alianță.

Un ofițer ucrainean spune că soldații nord-coreeni se comportă ciudat în luptă. Unii au început să alerge înainte și înapoi

Soldații nord-coreeni care au luptat în Rusia au fost tratați ca o "carne de tun", a declarat pentru Business Insider un comandant ucrainean care s-a luptat cu ei.

Bărbatul care a ucis un consătean fără adăpost după o beție a fost arestat. Ce arată expertiza psihiatrică

După o lună de cercetări, inclusiv o expertiză psihiatrică, un suspect de omor din județul Iași a fost arestat preventiv.

Unei asistente i-a fost interzis să doneze sânge la Târgu Mureș, pentru că s-a certat cu portarul centrului de transfuzii

O femeie din Târgu Mureș, care de zeci de ani donează sânge și prin gestul ei a salvat sute de vieți, a fost exclusă de pe lista donatorilor, deși analizele dovedesc că este sănătoasă.

Bugetul Apărării pe 2025, aviz pozitiv în comisiile din Parlament. Cel puțin 30% din fonduri ar urma să ajungă la înzestrare

Proiectul de buget pentru 2025 al Ministerului Apărării Naţionale a fost avizat favorabil, marţi, în comisiile reunite de apărare ale Parlamentului, anunţă MApN.

Trump vrea să obțină minereurile de pământuri rare ale Ucrainei în schimbul armelor. Kremlinul a intervenit rapid

Președintele american Donald Trump și-a arătat interesul pentru încheierea unui acord cu Ucraina în vederea achiziționării de metale rare și alte resurse în schimbul livrărilor de arme. Kremlinul a intervenit subit.

Laura Vicol şi soţul ei, aduşi la Curtea de Apel Bucureşti în cazul Nordis. Procurorii cer arest preventiv pentru inculpați

Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, au fost aduşi marţi cu duba la Curtea de Apel Bucureşti, unde se va discuta propunerea DIICOT de arestare preventivă a celor 11 inculpaţi reţinuţi în dosarul Nordis.

(P) Umple-ți coșul cu produse 3RO de la PENNY și susține România

Fiecare alegere pe care o facem are un impact. De aceea, când cumperi produse TripluRO, contribui la dezvoltarea economiei locale și faci un bine pentru întreaga comunitate.

Good News

Only good and positive news.