Nicu Ștefănuță, vicepreședinte PE, despre implicarea rețelelor sociale în alegeri. Comisia vrea pedepse mai dure

Nicu Ștefănuță, vicepreședinte PE, despre implicarea rețelelor sociale în alegeri. Comisia vrea pedepse mai dure
📅 2025-01-22

Vom avea din nou alegeri în luna mai, iar autoritățile europene vor să prevină repetarea unor astfel de situații prin reglementări stricte și sancțiuni severe.

Henna Virkkunen, vicepreședinte al Comisiei Europene: „Democrațiile de astăzi se confruntă cu o provocare tot mai mare din cauza interferențelor. Am văzut acest fenomen în ultimii ani, în așa-numitele „campanii de propagandă”, o operațiune de influență rusească desfășurată pe Facebook și Instagram. De asemenea, am asistat luna trecută, în România, la un eveniment similar, unde Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale după ce documente declasificate au dezvăluit existența unei campanii coordonate de manipulare pe TikTok. Am deschis proceduri oficiale în acest caz împotriva TikTok.”

Fie că ne place sau nu, rețelele sociale sunt parte din viața noastră. Ne influențează opiniile, relațiile și deciziile, inclusiv cele politice. Potrivit unor date recente, în jur de 9 milioane de români au cont pe TikTok, la același nivel cu Facebook și mult peste Instagram, X sau LinkedIn.

Câți dintre voi, în această dimineață, primul lucru pe care l-ați făcut a fost să vă uitați pe telefon, verificând conturile de pe rețelele sociale?

Dar cât de des vă gândiți la puterea pe care aceste platforme o au asupra noastră? Sau dacă nu cumva, în loc să ne apropie, ne separă și ajungem să trăim în realități diferite, în „bule”, cum ne mai place să spunem.

Discutăm despre acest subiect cu Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, care a câștigat un mandat de deputat ca independent. Și-a derulat cea mai mare parte a campaniei pe rețelele sociale.

Ați câștigat acest mandat datorită puterii pe care rețelele sociale o au în influențarea opiniei publice?

Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European: „Nu, și vă zic de ce. Sunt popular pe câteva dintre rețele, în special unde sunt tineri: Instagram și Facebook, și TikTok, mai puțin TikTok. Însă a contat foarte mult, de fapt, punerea împreună a două lucruri: prezența în stradă. Eu am fost luni întregi prezent în stradă cu voluntari, voluntari foarte vizibili, cu un hanorac verde. Am avut cam 1000 de voluntari. Combinată, bineînțeles, cu potențarea din online. Online-ul poate fi folosit și în scopuri bune, nu doar în scopuri malefice. Practic, noi, oriunde ne găseam, spuneam oamenilor și în online «Hei, ne găsim la Cluj» sau pur și simplu spuneam în mod autentic. Autenticitatea contează foarte mult. De exemplu, când eram răciți, strângeam semnături sau, când eram la capătul puterilor, am și plâns pe o rețea pentru că nu mai puteam efectiv de oboseală. Deci cuplarea asta cu autenticitatea și cu masa de cetățeni implicați funcționează cu adevărat. Eu aș spune că este o combinație 50 cu 50 și, în plus, nici nu am avut bani de genul cum se speculează acum în privința candidatului la prezidențiale.”

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

iLikeIT. Aflăm ce se întâmplă cu șosetele în mașinile de spălat rufe și unde dispar

Astăzi aflăm ce se întâmplă cu șosetele în mașinile de spălat rufe. Să vedem unde și de ce dispar.

Nicu Ștefănuță, vicepreședinte PE, despre implicarea rețelelor sociale în alegeri. Comisia vrea pedepse mai dure

Comisia Europeană vrea pedepse mai dure pentru platformele online care nu respectă corectitudinea și transparența în alegeri. Este o decizie care vine după ce, în țara noastră, alegerile au fost influențate de campaniile de pe TikTok.

Rata natalităţii din Coreea de Sud va creşte pentru prima dată în nouă ani

Rata natalităţii din Coreea de Sud va înregistra o creştere pentru prima dată în ultimii nouă ani, ca urmare a unei reveniri a căsătoriilor care au fost amânate din cauza pandemiei COVID-19, transmite Reuters.

Ucigașul tăcut creat de războiul rus din Ucraina. Bacterii care nu răspund la antibiotice se răspândesc în toată țara

Când Pte Oleksander Bezverkhny a fost evacuat la Spitalul Feofaniya din Kiev, puțini credeau că va mai trăi. Tânărul de 27 de ani a suferit o rană abdominală gravă, iar schijele i-au smuls fesele. Ambele picioare i-au fost amputate.  

Zmeura de Aur 2025. „Joker 2” conduce cu șapte nominalizări. Joaquin și Gaga, în cursa pentru cele mai slabe interpretări

Filmul "Joker: Folie a Deux" a primit marţi şapte nominalizări la premiile Zmeura de Aur (Razzie Awards), care ''recompensează'' cele mai neinspirate pelicule şi interpretări actoriceşti, transmite AFP.

Femeie „violată pe un livestream cu 1.000 de spectatori” de un bărbat căsătorit pe care l-a cunoscut pe o aplicație de dating

O femeie din Germania a acuzat un bărbat căsătorit de viol în fața a 1.000 de spectatori care urmăreau un livestream, după ce l-a întâlnit pe o aplicație de dating.

Trump l-a graţiat pe creatorul unui site ilegal de vânzare de droguri. Ross Ulbricht a fost condamnat în 2015

Donald Trump a declarat marţi că l-a graţiat pe creatorul site-ului ilegal "Silk Road", care a servit drept platformă online pentru vânzarea de droguri în valoare de milioane de dolari în întreaga lume, relatează AFP.

Procurorii DNA efectuează percheziții la Primăria Sinaia şi la primarul Vlad Oprea

Procurorii DNA efectuează, miercuri, percheziţii la sediul Primăriei Sinaia şi la domiciliul primarului Vlad Oprea într-un dosar care vizează mai multe fapte de corupţie.

Profesor oncolog: Cancerul ar putea deveni o boală cronică precum diabetul sau hipertensiunea, cu care poți trăi

Cancerul ar putea deveni o boală cronică precum diabetul sau hipertensiunea, cu care se poate trăi, este de părere prof. univ. dr. Christoph Zielinski. Conform profesorului oncolog, o eradicare a cancerului prin vaccin nu este însă posibilă.

Accidentul vascular se poate întâmpla și la ochi. Pacientul își pierde brusc vederea complet ori parțial

Accidentul vascular ocular este o urgență medicală, iar pacientul trebuie să primească îngrijire de specialitate rapid pentru a nu-și pierde vederea. Afecțiunea apare atunci când când fluxul sangvin este blocat în retină și poate fi un semn pentru un AVC.

Good News

Only good and positive news.