Daniel Buda explică la EURomânia de ce importul porumbului modificat genetic e permis de CE, dar nu și cultivarea lui

Daniel Buda explică la EURomânia de ce importul porumbului modificat genetic e permis de CE, dar nu și cultivarea lui
📅 2024-11-22

Mai mulți eurodeputați avertizează că aceste culturi ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea oamenilor și siguranța alimentară în Uniunea Europeană.

Decizia Comisiei permite ca produsele care conțin sau sunt obținute din anumite soiuri de porumb modificat genetic să fie importate și puse la vânzare pe piața europeană, ca alimente. Pot fi folosite și pentru hrana animalelor.

Dar Comisia Europeană nu permite cultivarea acestora.

Această decizie a atras critici din partea unor eurodeputați, în special din grupurile Verzilor și Socialiștilor, care avertizează că aceste culturi, modificate pentru a rezista la chimicale puternice, pot duce la o utilizare excesivă a erbicidelor și la riscuri mai mari pentru sănătate decât plantele obișnuite. Și că aceste riscuri nu au fost luate în calcul de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, când a făcut evaluările.

Vorbim despre acest subiect cu deputatul Partidului Popular European, Daniel Buda.

Camelia Donțu, corespondent PROTV: De ce este permis să să mâncăm aceste produse care provin din porumb modificat genetic, dar nu le putem cultiva în Uniunea Europeană?

Daniel Buda, deputat PPE: Nu știu dacă aveți o critică pe care am adus-o și eu, Comisia Europeană în această logică și nicidecum că ele nu ar fi sigure, pentru că aceste alimente sunt testate și sunt sigure, ca să fie foarte clar din acest punct de vedere al siguranței consumului de aceste produse. Noi de-a lungul timpului să știți că am importat din țările terțe, atât SUA modificate genetic, astfel încât, practic, să spun așa, au fost testate aceste produse în spațiul public. Dar pe mine, ceea ce pe mine mă preocupă foarte mult și o chestie pe care nu sunt de acord este legat de faptul că aceste produse sunt interzise să fie cultivate în interiorul Uniunii Europene, câtă vreme noi iată că le importăm. Ori acest lucru vine și creează dificultăți majore pentru fermieri, pentru că, pe de o parte, ei ar avea posibilitate să cultive în interiorul Uniunii Europene astfel de plante. Da, porumb, bumbac, pentru că vor și de bumbac, și de soia, dar nu, Comisia Europeană spune că nu ne lasă să facem aceste lucruri. Ori, în opinia mea, aici trebuie să lucrăm puțin la ceea ce înseamnă abordarea Comisiei față de această problemă, astfel încât aceste plante, odată ce ele sunt garantate ca fiind sigure, să poată să fie cultivate și în interiorul Uniunii Europene, pentru că nu poți să fii dependent în momentul de față eminamente de importuri din țări terțe. De exemplu, în zona de soia, undeva în proporție de 85-90% o importăm din țările terțe, când foarte bine, această plantă ar putea să fie cultivată într-adevăr în anumite state din Uniunea Europeană, cum ar fi România, pentru că este o plantă care are nevoie de foarte mult soare, dar în România s-ar putea cultiva, însă nu putem să facem acest lucru.

Repet, pe aceste considerente, că este o presiune din partea Verzilor și spunem, noi nu cultivăm plante modificate genetic în interiorul Uniunii Europene, dar iată că le importăm cu grație. Ori mi se pare că este o abordare nesănătoasă din partea Comisiei Europene, și în acest mandat pentru mine va fi un obiectiv să permitem ca aceste plante, care ca să fie foarte clar, sunt sigure, să poată să fie cultivate și în interiorul Uniunii Europene, nu doar să le importăm. Parlamentul European a dat însă undă verde editării genetice a plantelor. Adică vorbim de noile tehnici genomice, care sunt diferite de organismele modificate genetic, adică se poate modifica materialul genetic al unei plante, dar fără a importa gene de la altele, astfel încât să le facă mai rezistente. Cu toate acestea, s-a blocat undeva în Consiliul European, acolo unde țările ar fi trebuit să-și dea acordul”.

Sunt modificări genomice, a explicat europarlamentarul, diferite de vechile modificări genetice.

Sunt obținute prin noile tehnici genomice, adică au de-a face cu niște modificări cromozomiale, până la un număr de 20 de modificări cromozomiale, ceea ce le face mai rezistente. Pe de o parte, este foarte important acest lucru, le face mai rezistente la secetă, la ceea ce înseamnă consumul de pesticide și de îngrășăminte chimice, și în același timp își păstrează capacitățile productive, să pot să fie fiecare mai productive.

Și cu toate acestea, iată că în consiliu sunt state membre, care îmi pare rău să spun acest lucru și România, deși România a avut o altă abordare legat de această chestiune și ne opunem să fie adoptat un astfel de regulament care ar permite cultivare acestor plante în interiorul Uniunii Europene. Eu sper, sper ca acest dosar să se deblocheze, pentru că fermierilor nu le pot spune mereu da, trebuie să reduci consumul de pesticide, trebuie să reduci consumul de îngrășăminte chimice, trebuie să faci să mergi la stânga, la dreapta, dar când să le dai niște alternative viabile, tu te opui să faci acest lucru. Ori pentru mine este de asemenea un obiectiv să pună presiune inclusiv în România de se putea face, de a sau de a se putea cultiva astfel de plante pe care, repet, nu sunt plante modificate genetic” a mai arătat Daniel Buda.

Mai multe detalii, în VIDEO.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Prima reacție a lui Pam Bondi, alegerea lui Donald Trump pentru a conduce Departamentul de Justiție al SUA

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a nominalizat o procuroare veterană și credincioasă aliată pentru șefia Departamentului Justiției.

Preşedintele Joe Biden a calificat drept „scandalos” mandatul de arestare emis de CPI pe numele premierului Israelului

Preşedintele american Joe Biden a calificat drept „scandaloase” mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu şi fostul său ministru al apărării, Yoav Gallant.

Românii vor putea călători în China fără viză. Motivul pentru care tot mai mulți turiști aleg să viziteze această țară

China a eliminat viza pentru români. Ambasada Chinei în România a făcut vineri anunțul. În plus, autoritățile au mărit perioada de ședere fără viză de la 15 la 30 de zile.

Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera „Charlie's Angels: Full Throttle”. Cum au fost văzute. FOTO

Cele două actrițe s-au întâlnit la un eveniment hollywoodian la mai bine de 20 de ani după ce au jucat roluri negative în „Charlie's Angels: Full Throttle”.

Pârtia din stațiunea Păltiniș se deschide mai devreme pentru iubitorii de sporturi extreme. Cât costă un skipass

Episodul de iarnă prin care trecem vine și cu o veste bună. Stratul de zăpadă pe pârtii a crescut ajutat, e drept, și de instalații.

A fost inaugurat primul patinoar public construit în București în ultimii 70 de ani. Ce capacitate are

Atmosfera de sărbătoare se simte deja în Capitală. Primul târg de Crăciun din acest sezon și-a aprins luminițele și s-a umplut de copii porniți în căutarea Moșului.  

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

Ce se știe despre racheta Oreșnik, despre care Putin spune că este „invincibilă”: Ar putea atinge orice stat din Europa

Vladimir Putin amenință că obiective militare din Marea Britanie și Statele Unite ar putea deveni ținte valide pentru forțele ruse ca răspuns direct la utilizarea de către Ucraina a rachetelor ATAC-MS și Storm Shadow.

Activitatea RAR, blocată în toată România. Ce se întâmplă cu șoferii prinși cu ITP expirat

Șoferii care au viza Inspecției Tehnice Periodice expirată ori au nevoie de un document de la RAR mai au de așteptat.

O femeie care a vandalizat mașina unui bărbat pe care l-a confundat cu fostul iubit, condamnată la 8 luni de închisoare

Curtea de Apel București a condamnat definitiv o femeie la opt luni de închisoare cu suspendare, într-un caz neobișnuit.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.