Virusul periculos care stârnește panică printre fermieri. Este alertă printre crescătorii de „mici rumegătoare” din România

Virusul periculos care stârnește panică printre fermieri. Este alertă printre crescătorii de „mici rumegătoare” din Româ
📅 2024-09-08

Virusul nu se transmite la om, însă poate produce pagube economice însemnate: fermierii se tem cel mai mult de oprirea exporturilor.

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a organizat o ședință de urgență, pentru a lua măsuri de limitare a extinderii bolii.

Primul focar a fost înregistrat în Tulcea, la o fermă cu 49.000 de oi din localitatea Baia.

Virusul s-a răspândit apoi în alte patru ferme din Tulcea și în două din județul Constanța. În total, 150.000 de animale trebuie sacrificate.

În zona orașului Babadag, crescători mici și-au găsit oile moarte și le-au aruncat la o groapă din oraș, fără a lua nicio măsură de protecție.

Florentin Cotoc, viceprimarul orașului Babadag: „Nu știm cine le-a aruncat. A trebuit să impunem pază 24 de ore din 24”.

Acum, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța anchetează cazul, iar autoritățile locale au dispus mutarea hoiturilor într-o groapă autorizată.

Ce este pesta ovină

Pesta micilor rumegătoare nu se transmite la om, iar virusul este distrus prin preparare termică. Boala se răspândește doar la oi și capre, prin contact direct.

În stadiile incipiente ale infecției, toate secrețiile animalelor sunt contaminate cu virus, care se transmite prin tuse și strănut. Poate ajunge mai târziu și în lapte. Furajele, nutrețul și suprafețele pe care stau rumegătoarele pot adăposti virusul pentru scurt timp.

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a organizat o ședință de urgență pentru a comunica ce trebuie făcut pentru a limita răspândirea bolii.

Dănuț Păle, vicepreședintele ANSVSA:Primele măsuri sunt izolarea focarelor din județele respective, interzicerea mișcării de animale din acea zonă, iar acolo unde diagnosticul a fost pus, toate animalele vor fi eutanasiate și vor fi îngropate”.

Îngrijorați, oierii deja au luat măsuri.

Neagoe Toader, crescător de oi din Sibiu: „Ce producem noi să dăm la animale, numai ce producem noi. Să nu luăm din altă parte furaje, granule că așa putem preveni boala. Trebuie dezinfectate mașinile, când vine să încarce de la noi din fermă, dacă nu, nu-l primim. Nu știm ce a mai dus, ce boli poartă".

Fermierii se tem că, din cauza pestei, va fi blocat exportul de oi vii - una dintre cele mai rentabile afaceri ale zootehniei românești. Dan Rusu, oier din județul Brașov, îngrașă acum 1.200 de miei pe care trebuie să-i trimită la toamnă în țările arabe.

Dan Rusu, crescător de oi:Întotdeauna se speculează prețul, pe urma unei epidemii. Ar fi pagubă, am porni spre faliment, nu doar pagubă, tot venitul nostru e doar din mieii ăștia”.

Anul trecut, crescătorii români au livrat peste hotare aproape 1.400.000 de capete, câștigând 285 milioane de euro.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Nicole Kidman şi Vincent Lindon au câştigat cele mai importante premii pentru actori la Festivalul de film de la Veneţia

Nicole Kidman a câştigat sâmbătă premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Veneţia pentru rolul din drama erotică „Babygirl”, în timp ce francezul Vincent Lindon a fost desemnat cel mai bun actor în pelicula „Jouer avec le feu”.

Horoscop 8 septembrie 2024, cu Neti Sandu. O zi de sărbătoare cu interacțiuni plăcute

Horoscop 8 septembrie 2024, prezentat de Neti Sandu. Interacțiuni plăcute azi. O să fim plăcut surprinși de prezența unor oameni și o să visăm frumos, o să ne facem planuri care au acoperire în realitate.

Un bărbat a fost atacat de urs într-un parc naţional din Croația

Un urs a atacat un bărbat, pe care l-a muşcat de braţ, în Parc Naţional Lacurile Plitvice din Croaţia, a anunţat sâmbătă poliţia locală, relatează AFP.  

Beneficiile afinelor pentru sănătate - conțin antioxidanți puternici cu roluri multiple pentru organism

Afinele sunt considerate un aliment funcțional, datorită proprietăților unice pentru sănătate, validate de cercetările științifice.

„China modernă” asigură SUA că este „o oportunitate” şi „nu o ameninţare”. Beijingul și Washingtonul, din nou față în față

Viceministrul chinez al Comerţului, Wang Shouwen, a declarat sâmbătă la Tianjin, în cadrul unei întrevederi cu omologul său american, Marisa Lago, că o Chină modernă este o "oportunitate" economică şi "nu o ameninţare" pentru SUA.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..