Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a anunțat începerea „procedurilor oficiale”
„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens” a scris pe Pavel Popescu pe Facebook.
Protestele internauților nu au întârziat să apară, în sutele de comentariile făcute la postarea vicepreședintelui ANCOM pe Facebook.
„E stupid, indiferent de motivație. Consecința va fi că mobilizezi și mai tare electoratul Georgescu. Românii rup cu TikTok-ul, e principala platformă de social media/divertisement/știri etc”
„Si pe parcursul alegerilor sa se suspende si activitatea posturilor Tv care au fost finantate in campania electorala, nu?”
„Susțineți ca Dl Călin Georgescu este pentru comunism si voi vreti sa închideți Tik Tok? Nu va mai ies planurile? Mare ți-e grădina Doamne! ”
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a atras atenția cu privire la faptul că algoritmii platformei „au fost amplificaţi cu conţinut favorabil unui anumit candidat” la alegerile prezidenţiale.
CNA a solicitat marţi Comisiei Europene să investigheze cu privire la rolul jucat de TikTok în alegeri, având în vedere ceea ce Consiliul a calificat drept 'suspiciuni de manipulare a opiniei publice'.
Un purtător de cuvânt al TikTok a respins îngrijorările formulate CNA cu privire la faptul că algoritmii platformei au influențat campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Aceste ...afirmaţii despre alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare, dat fiind că majoritatea candidaţilor şi-au stabilit o prezenţă pe TikTok şi câştigătorii şi-au făcut campanie şi pe alte platforme digitale în afară de a noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al TikTok, citat de Reuters.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, pe agenda şedinţei fiind „posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a precizat, în contextul, discuţiilor privind rolul companiei chineze TikTok în victoria candidatului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că a recomandat instituţiilor publice, în 2023, să interzică aplicaţia TikTok şi că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei.
De asemenea, DNSC subliniază că în perioada alegerilor a colaborat cu AEP, STS şi ANCOM pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale.