”Calea nu este uşoară, însă este important să fim optimişti, pentru totul depinde de noi, de fiecare dintre noi”, a subliniat ea. Totodată, ea i-a îndemnat pe studenţi să arunce ”o privire plină de iubire asupra ţării”, în condiţiile în care se apropie ziua naţională.
”În câteva zile sărbătorim ziua de 1 Decembrie, vă invit să aruncaţi o privire plină de iubire asupra ţării noastre. Avem multe motive să fim mândri de drumul pe care l-am urmat ca europeni şi ar trebui să avem mai multă încredere în noi. Calea nu este uşoară, însă este important să fim optimişti, pentru totul depinde de noi, de fiecare dintre noi”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, potrivit News.ro.
Ea a participat, în Aula Magna ”Mihai Eminescu” a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), la conferinţa ”Grupurile de criminalitate organizată: o ameninţare sistemică la adresa intereselor financiare ale UE”.
”Am venit să vă împărtăşesc din experienţa mea de procuror, dar şi de reprezentant al unui organism al Uniunii Europene. Corupţia a fost şi continuă să fie tolerată pretutindeni, nu există nicio ţară curată. Ori de câte ori există o formă gravă de criminalitate organizată, există corupţie”, a spus Laura Codruţa Kovesi.
Ea a precizat, referindu-se la activitatea Parchetului European, că în iunie 2021, imediat după ce a preluat funcţia, a pornit de la premisa că ”ne-am putea confrunta din când în când cu grupările infracţionale organizate”.
”În realitate, ne-am lovit foarte rapid de infractori periculoşi, care nu se dau în lături de la violenţa extremă. Crima organizată este cea mai acută ameninţare la adresa statului de drept din Europa şi devine mai puternică prin fraudarea bugetului Uniunii Europene şi a bugetelor naţionale. Anul trecut, am avut peste 1.900 de investigaţii, cu un prejudiciu total estimat la peste 19 miliarde de euro, aproape 60% din acesta fiind legat de frauda cu TVA. Din păcate, frauda cu TVA este tolerată la nivelul instituţiilor financiare naţionale, iar acest lucru este intolerabil. Este important să înţelegem cum frauda financiară şi corupţia ne influenţează viaţa, pentru că pot deveni foarte uşor o problemă de viaţă şi de moarte”, a spus procurorul-şef al Parchetului European.