România nu produce suficient curent și importă masiv. Sebastian Burduja recunoaște că în Austria energia costă la jumătate

România nu produce suficient curent și importă masiv. Sebastian Burduja recunoaște că în Austria energia costă la jumăta
📅 2024-11-19

Totul este energie şi energia este totul! Este inima competitivităţii economice. Este, probabil, cea mai importantă concluzie a raportului Draghi, prima recunoaştere corectă, de altfel, la nivel european, că avem o imensă problemă europeană de competitivitate, direct legată de preţul la energie, care este de vreo trei ori mai mare decât în Statele Unite, decât în China şi alte pieţe în care noi concurăm. România astăzi nu are suficientă energie, pur şi simplu. Dacă ne uităm pe site-ul Transelectrica şi acum vedem că avem un consum de 7.181 megawaţi energie activă şi o producţie de 5.722 de megawaţi. Deci importăm acum 1.459 de megawaţi şi sunt momente la vârful de consum de dimineaţa sau mai ales de seara, în care importurile depăşesc 2.300, chiar 2.500 de megawaţi", a declarat marți Burduja, la evenimentul Energy Forum Ediţia a XII-a: 2025-anul marilor provocări, transmite Agerpres

Ministrul a subliniat că anul trecut a fost unul deosebit de bun pentru sectorul energetic.

Pur şi simplu am fost norocoşi. Am avut o producţie hidro mare, a plouat mult, a bătut vântul, deci suntem la mâna lui Dumnezeu şi în sectorul energetic. De ce am ajuns ca anul acesta să alergăm după fiecare megawatt? Pentru că nu s-a investit în sectorul energetic şi trebuie să o spunem răspicat, fără a da vina pe grea moştenire. Vă prezint pur şi simplu realitatea. Dacă noi, faţă de 1989, am pierdut jumătate din capacitatea de producţie în bandă, fără să punem mare lucru în loc, în afară de un val de energie regenerabilă, până în 2012 cred, cu siguranţă asta este explicaţia situaţiei în care ne găsim astăzi, explicaţia principală. Mai există o explicaţie - şi n-am ascuns faptul că pe masa miniştrilor Energiei la nivel european, am adus problema diferenţelor de preţ între Europa de Vest şi Europa de Est", a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, într-o piaţă europeană unică, interconectată în teorie, regăsim state vecine în interiorul Uniunii Europene care nu au niciun fel de interconexiune, respectiv Austria şi Slovacia.

Vedem că avem un preţ dublu faţă de Austria, de exemplu. De ce se întâmplă asta? Pentru că ani la rând a fost permisă o situaţie complet absurdă. Într-o piaţă europeană unică, interconectată în teorie, regăsim state vecine în interiorul Uniunii Europene care nu au niciun fel de interconexiune: Austria şi Slovacia. Nu există interconexiune între două ţări din mijlocul Uniunii Europene, ţări care ar trebui să asigure tranzitul energiei mai ieftine, din vest spre est, cum se întâmplă acum, dar vor fi perioade şi au mai fost perioade în care a fost mai ieftin la noi, în est - şi a pierdut vestul Europei pentru că nu a putut să importe energia mai ieftină din est", a mai spus Burduja.

El a subliniat că România a făcut tot ce i s-a cerut, de aceea a ajuns să fie dependentă pe anumite intervale orare de importuri.

Potrivit acestuia, există discuţii tehnice cu reprezentanţii Comisiei Europene, în care se solicită o analiză clară pe infrastructura existentă, dacă este folosită la capacitatea maximă, precum şi „un plan clar asumat de accelerare a interconexiunilor, cu ţinte clare pentru fiecare stat în parte".

România este un foarte bun cetăţean european în sectorul energetic. De ce? Am făcut tot ce ni s-a cerut. Am intrat pe traiectoria de decarbonizare? Am intrat. Am închis în trecut grupuri pe cărbune? Le-am închis. De aceea am ajuns astăzi să fim dependenţi pe anumite intervale orare de importuri - şi suntem cu o capacitate de interconectare de 3.500 de megawaţi. Avem 10 linii, erau nouă până de curând, acum avem şi Reşiţa-Pancevo, urmează încă cel puţin două sau trei linii cu Republica Moldova, încă două cu Ucraina, deci o să nu ducem undeva la 16 linii în următorii doi-trei ani. Ori, dacă noi avem un vârf de producţie de 6.000 - 6.500, poate 7.000 dacă ne străduim şi ne ajutăm vremea, înseamnă că putem, teoretic, să exportăm cam jumătate din această capacitate. Nu este cazul altor state europene şi atunci am cerut dreptate. Am cerut un lucru de bun simţ, moral, să avem nu doar obligaţii, ci şi aceleaşi drepturi pe piaţa integrată a energiei", a completat ministrul.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Sute de români care au aplicat la „Casa Verde”, țepuiți de instalatori. Avertismentul lansat de o firmă din domeniu

Mulți dintre românii care au aplicat în programul „Casa Verde” riscă să piardă finanțarea pentru sistemele de panouri fotovoltaice, după ce au contractat firme care au dispărut cu tot cu avansurile sau pur și simplu nu au resurse să facă lucrările.

Moscova a reacționat după ce Rusia a fost atacată cu rachete americane ATACMS. Ce distrugeri au provocat armele SUA

Ministerul Apărării rus a confirmat marţi primul atac ucrainean cu rachete balistice ATACMS de fabricaţie americană împotriva teritoriului rus, informează EFE.

Vortexul polar. Ce este și cum se manifestă fenomenul așteptat în România. Cum ne pregătim

Vortexul polar este o caracteristică atmosferică naturală și permanentă, care joacă un rol esențial în climatul global. Deși evenimentele asociate cu expansiunea sa pot fi dramatice, ele fac parte din ciclurile obișnuite ale iernii.  

Doi tineri de 18 ani, arestați după ce au furat din depozitul unei firme. Momentul în care au dat spargerea, prins de camere

Doi tineri de 18 ani sunt cercetaţi de către poliţiştii din Bucureşti, după ce ar fi intrat în mod repetat, cu feţele acoperite, în depozitul unei firme de unde au sustras produse textile. Prejudiciul este estimat la 50.000 de lei.

România nu produce suficient curent și importă masiv. Sebastian Burduja recunoaște că în Austria energia costă la jumătate

România nu are suficientă energie, și importă masiv curent electric, folosit mai ales în vârfurile de consum, dimineața și sera, afirmă ministrul de resort, Sebastian Burduja. Importurile ajung în prezent la 2.500 de megawați.

Radmila Şekerinska, din Macedonia de Nord, numită secretar general adjunct al NATO: „Ea crede cu adevărat în Alianță”

Radmila Şekerinska, fost ministru în Macedonia de Nord, a fost numită marţi în funcţia de secretar general adjunct al NATO, în locul românului Mircea Geoană, informează EFE.

„Victorie monumentală” pentru frații Tate. Curtea de Apel a retrimis la DIICOT dosarul de trafic de persoane și viol

Curtea de Apel Bucureşti a decis să retrimită la DIICOT dosarul în care fraţii Tate sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol şi a hotărât excluderea mai multor probe şi declaraţii din dosar.

A fost interzisă creșterea și uciderea acestor animale în România. Fermele se închid, angajații trebuie să își caute de muncă

Preşedintele Klaus Iohanns a promulgat, marţi, legea care interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2027, creşterea şi uciderea speciilor de şinşila şi de nurcă în scopul obţinerii blănurilor şi comercializării lor.

Borius Pistorius: Distrugerea cablurilor submarine, „sabotaj”. „Nimeni nu (poate) crede că au fost tăiate accidental”

Distrugerea cablurilor submarine de comunicații din Marea Baltică e un act de „sabotaj”, susține ministrul apărării din Germania, Boris Pistorius. Cablurile asigurau comunicațiile între Finlanda -Germania și Suedia-Lituania.

Drift-uri, numere false de înmatriculare și amenzi de 10.000 de lei în Suceava. Șoferii au rămas și fără permise

Doi tineri din Suceava au rămas fară carnete de conducere și au primit, în total, amenzi de aproape 10.000 de lei, după ce au făcut drift-uri într-o parcare de pe centura orașului.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.