Potrivit unui buletin de război difuzat de agenţiile de presă ruse, cinci rachete au fost doborâte, iar o a şasea a lovit incinta unei instalaţii militare din regiunea de frontieră Briansk fără a provoca victime sau pagube materiale. Impactul a produs totuşi un incendiu, scrie Reuters, citată de Agerpres.
Publicaţia digitală ucraineană RBK a relatat anterior că armata ucraineană a atacat pentru prima dată marţi dimineaţă un obiectiv militar situat pe teritoriul Federaţiei Ruse cu rachete americane ATACMS.
"Într-adevăr, pentru prima dată am folosit rachete balistice ATACMS pentru a lovi teritoriul rus", au afirmat sursele citate, adăugând că ţinta, o infrastructură militară situată în oraşul Karacev, în regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina, a fost lovită cu succes.
Regiunea Briansk se învecinează cu Ucraina şi a fost vizată de multiple ori de atacuri ucrainene întreprinse în general cu ajutorul dronelor.
Pe de altă parte, Statul Major General al armatei ucrainene a confirmat marţi dimineaţa că, în noaptea de 19 noiembrie, forţele de apărare au lovit un arsenal logistic al trupelor ruse în apropierea oraşului Karacev din regiunea Bryansk, însă nu a precizat ce tip de armament a fost folosit.
Centrul de luptă împotriva dezinformării a raportat că depozitul conţinea muniţie de artilerie, inclusiv muniţie nord-coreeană, rachete antiaeriene şi muniţie MLRS.
Până la ora 2.30 dimineaţa, au fost raportate 12 explozii secundare şi detonări în zona ţintită.
„Distrugerea depozitelor de muniţie ale armatei ocupanţilor ruşi pentru a opri agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei va continua”, a declarat Statul Major General al armatei ucrainene.
„În această noapte, la ora 03:25, inamicul a lovit o instalaţie de pe teritoriul regiunii Briansk cu şase rachete balistice. Potrivit datelor confirmate, au fost utilizate rachete operaţional-tactice ATACMS de fabricaţie americană. Ca urmare a unei lupte antirachetă duse de echipajele de luptă ale sistemelor antirachetă S-400 şi Panţîr, cinci rachete au fost doborâte şi una a fost avariată", a declarat Ministerul Apărării. „Fragmentele sale au căzut pe teritoriul tehnic al unei instalaţii militare din regiunea Briansk, provocând un incendiu, care a fost stins imediat. Nu au existat victime sau pagube”, a precizat Ministerul rus al Apărării, care, pe de altă parte, suţine că a confirmat datele privind utilizarea rachetelor operaţional-tactice ATACMS de fabricaţie americană, potrivit News.ro.
Marţi, liderul rus Vladimir Putin a aprobat prin decret doctrina nucleară actualizată a Rusiei, la două zile după ce, potrivit presei americane, Casa Albă ar fi permis Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu armament american. Potrivit doctrinei nucleare ruse actualizate, arma nucleară poate fi folosită dacă teritoriul rus este vizat de atacuri aeriene masive, inclusiv cu rachete balistice.
Rachetele ATACMS americane pot avea o rază de acţiune cuprinsă între 140 şi 300 km.
Depozitul de la Karacev care ar fi fost lovit în cursul nopţii cu rachete ATACMS se află la circa 130 km de graniţa cu Ucraina.
Liderul rus a avertizat SUA şi aliaţii săi europeni să nu permită Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei folosind arme occidentale de mare precizie cu rază lungă de acţiune, afirmând că acest lucru le-ar aduce în conflict direct cu ţara sa.
Ucraina lansează de luni de zile drone de producţie proprie în interiorul Rusiei, însă armele americane sunt mai distructive. Oficialii ucraineni au declarat că au nevoie de capacitatea de a lovi bazele aeriene şi avioanele pe care Rusia le foloseşte pentru atacuri cu bombe planante şi rachete.
Potrivit RBC-Ucraina, nu este pentru prima dată când depozitul de la Karacev este atacat. Acesta a fost atacat anterior de drone ucrainene în octombrie. La acea vreme, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat că astfel de atacuri creează probleme logistice inamicului şi îi reduc potenţialul ofensiv.
Până în prezent, nu a existat nicio confirmare oficială din partea administraţiei americane că Ucraina a primit permisiunea de a folosi ATACMS pentru atacuri în Rusia. Cu toate acestea, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat cu o zi înainte că Ucraina a primit „undă verde” şi că problema a fost discutată la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE. În plus, potrivit surselor RBC-Ucraina din cercurile militare şi politice, Marea Britanie şi Franţa vor permite şi ele utilizarea rachetelor de croazieră Storm Shadow/SCALP pe teritoriul Rusiei.