*** La întrebarea "Sunteţi de acord ca primarul general al municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?", după centralizarea proceselor verbale din 1.279 de secţii (99,22%), s-au înregistrat 473.840 de voturi "Da" (66,44%) şi 239.354 voturi "Nu" (33,56%)
*** La întrebarea "Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?", după centralizarea proceselor verbale din 1.279 de secţii (99,22%), s-au înregistrat 458.604 voturi "Da" (64,39%) şi 253.592 de voturi "Nu" (35,61%)
*** La întrebarea "Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?", după centralizarea proceselor verbale din 1.279 de secţii (99,22%), s-au înregistrat 603.302 voturi "Da" (84,55%) şi 110.263 de voturi "Nu" (15,45%).
Iar fiecare dintre cele trei întrebări de la referendum a primit mai multe voturi favorabile decât împotrivă. Prevederile pot fi însă aplicate după ce sunt incluse într-un proiect de lege, care trebuie votat de Parlament.
Cu aplauze și pumnii strânși în semn de victorie - așa a primit primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, vestea că cele două condiții necesare pentru validarea referendumului au fost îndeplinite. Prima - ca cel puțin 30% dintre bucureștenii cu drept de vot să se prezinte la urne. Și a doua - ca numărul voturilor valabil exprimate să fie de cel puțin 450.000.
Iar cei care au răspuns cu „DA” la cele trei întrebări nu au fost deloc puțini. Astfel, peste 60% dintre votanți au fost de acord ca doar primarul general să emită autorizațiile de construire în București. Tot peste 60% susțin ca împărțirea bugetului Capitalei să se facă în Consiliul General al Municipiului București. Cu o majoritate covârșitoare, de peste 80%, votanții au fost de acord cu un program de prevenire a consumului de droguri în școli.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „Vă asigur că înțelegem responsabilitatea pe care ne-o transferați prin votul de azi. Vă previn că marile lucrări de care orașul are nevoie necesită timp pentru proceduri administrative. Însă, după votul de azi, dacă nu vom reuși, nu o să avem nicio scuză.”
Mai sunt însă pași de îndeplinit până să fie puse în practică măsurile propuse la referendum. Din curtea cetățenilor, mingea s-a mutat la autorități. Pentru ca prevederile referendumului să fie aplicate, este nevoie ca ele să treacă prin Parlament și să fie incluse într-un proiect de lege. Iar această procedură poate fi de durată.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „Nu cred că Parlamentul poate să ignore voința a 500.000 de bucureșteni. Invit partidele parlamentare să se pronunțe în această săptămână pe transpunerea în legislație a rezultatului referendumului.”
Alte două localități - Corunca, din județul Mureș, și municipiul Giurgiu - vor organiza propriile referendumuri, pe 8 decembrie, în turul al doilea al prezidențialelor. În primul caz, e vizată construirea de blocuri în sat, iar în al doilea - amplasarea unui incinerator de deșeuri în municipiu.