Evoluţia sistemului de vot în România la alegerile parlamentare după 1989

Evoluţia sistemului de vot în România la alegerile parlamentare după 1989
📅 2024-11-25

Repartizarea mandatelor a fost de tip reprezentare proporţională (scrutinele din 2008 şi 2012). Cu excepţia primelor alegeri parlamentare de după 1989, din 20 mai 1990, când nu a existat nicio condiţie de prag electoral, la toate celelalte scrutine a existat o astfel de condiţie pentru partide, pentru a avea reprezentare parlamentară. Alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 se desfăşoară, la fel ca în 2016 şi 2020, prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, în baza Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

La primele alegeri legislative din 20 mai 1990, membrii parlamentului bicameral au fost aleşi prin scrutin de listă şi repartizare proporţională a mandatelor, fără existenţa unui prag electoral. În ceea ce priveşte candidaturile independente, fiecare astfel de candidat trebuia să fie susţinut de cel puţin 251 de cetăţeni cu drept de vot (Decretul-Lege nr. 92 din 14 martie 1990 pentru alegerea parlamentului şi a Preşedintelui României).

Scrutinul de listă presupune că fiecare partid sau alianţă electorală îşi întocmeşte liste de candidaţi, în funcţie de scorul partidului, persoanele care ocupă primele poziţii având mai multe şanse. Cu cât procentul obţinut de un partid în alegeri, la nivel naţional, este mai mare, cu atât mai mulţi candidaţi de pe lista partidului respectiv vor avea şanse să obţină un mandat. Principiul reprezentării proporţionale presupune că mandatele de parlamentar se repartizează proporţional cu procentul de voturi obţinut de partid în alegeri la nivel naţional, astfel încât parlamentul să reflecte într-o măsură cât mai mare votul exprimat de cetăţeni, conform volumului "Drept electoral" (Gheorghe Iancu, Editura C.H. Beck, 2012).

La alegerile parlamentare din 27 septembrie 1992 s-a menţinut scrutinul de listă şi repartizarea mandatelor în baza reprezentării parlamentare, dar s-a introdus şi un prag electoral de 3% din totalul voturilor exprimate la nivel naţional. Pragul electoral reprezenta numărul minim necesar de voturi valabil exprimate la nivelul întregii ţări pentru reprezentarea parlamentară a partidelor. În cazul coaliţiilor electorale, la pragul de 3% s-a adăugat câte un un procent din totalul voturilor valabil exprimate în întreaga ţară pentru fiecare membru al coaliţiei, începând cu al doilea partid sau formaţiune politică, fără a se depăşi însă 8%. Norma de reprezentare fixată de legislaţie pentru scrutinul din 1992 era de un deputat la 70.000 de locuitori şi un senator la 160.000 de locuitori (Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului).

Următorul scrutin, din 3 noiembrie 1996, s-a desfăşurat, în linii mari, după aceleaşi reguli, ca şi cel din 1992, menţinându-se acelaşi sistem de vot, acelaşi prag electoral şi aceeaşi normă de reprezentare (Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului).

Şi alegerile parlamentare din 26 noiembrie 2000 au menţinut sistemul de vot de tip scrutin de listă şi reprezentare proporţională, precum şi norma de reprezentare, dar au crescut pragul electoral la 5% pentru partide şi au instituit unul special pentru coaliţii, de minimum 8% şi maximum 10% (Legea nr. 68/1992 modificată prin Legea nr.115/1996 pentru alegerile din 1996 şi ordonanţele de urgenţă nr. 63/2000, nr. 129/2000 şi nr. 154/2000 pentru alegerile din 2000).

În 2004, alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor s-au desfăşurat într-un cadru constituţional nou, marcat de revizuirea Constituţiei, în 2003, ce prevedea decalajul alegerilor parlamentare de cele prezidenţiale. Conform Constituţiei din 1991 revizuite în 2003, alegerile prezidenţiale urmau să aibă loc din cinci în cinci ani, iar cele parlamentare din patru în patru ani. Sistemul de vot, pragul electoral şi norma de reprezentare au rămas nemodificate.

În premieră după 1989, la alegerile din 30 noiembrie 2008 s-a schimbat sistemul de vot. Astfel, sistemul electoral specific acestor alegeri, aplicat şi scrutinului din 9 decembrie 2012, a fost considerat unul mixt, cu vot uninominal, dar repartizarea proporţională a mandatelor. Cu alte cuvinte, deşi au fost votate persoane şi nu liste, s-a păstrat proporţionalitatea reprezentării partidelor în legislativ. Astfel, fiecare partid urma să aibă în parlament un număr de reprezentanţi corespunzător procentelor obţinute la nivelul întregii ţări, conform Legii nr. 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, mai scrie volumul "Drept electoral".

Alegerile din 11 decembrie 2016 au adus şi ele modificări semnificative, prin faptul că s-a revenit la sistemul electoral de tip scrutin de listă şi reprezentare proporţională. O altă noutate legislativă a acestui scrutin a fost modificarea normei de reprezentare de la un deputat la 70.000 de locuitori, cât era în vechea prevedere legală, la un deputat la 73.000 de locuitori. La Senat, norma de reprezentare a fost mărită de la un senator la 160.000 de locuitori, la un senator la 168.000 de locuitori. Deşi pragul electoral a rămas nemodificat, conform Legii 208/2015, acesta se poate calcula în două moduri: fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali.

Alegerile din 6 decembrie 2020 s-au desfăşurat în baza aceloraşi reguli ca şi cele din 2016, în conformitate cu Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 se desfăşoară prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, în baza Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de 1 senator la 168.000 de locuitori, iar pentru alegerea Camerei Deputaţilor de 1 deputat la 73.000 de locuitori. 

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Evoluţia sistemului de vot în România la alegerile parlamentare după 1989

La alegerile parlamentare din România de după 1989 s-au aplicat două sisteme de vot: vot în baza scrutinului de listă şi repartizarea potrivit principiului reprezentării proporţionale şi sistem mixt, în care votul a fost uninominal.

Horoscop 25 noiembrie 2024, cu Neti Sandu. Vin ceva bani, poate-or fi o restanță și o să faceți aprovizionarea

Horoscop 25 noiembrie 2024, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi cu energie. Suntem dornici să ne vedem obiectivele atinse si o sa ne asiguram ca lucram cu toata atentia ca sa nu greșim.

George Simion, abia pe locul patru în orașul natal. El a anunțat deja că în turul II îl va susține pe oponentul lui Ciolacu

După numărarea voturilor din 95% dintre secțiile de votare de la nivel național, liderul AUR ocupă locul patru, cu 1,18 milioane de voturi, sub contracandidații Călin Georgescu, Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.   

Rezultate alegeri prezidențiale 2024 în județul Iași. Surpriza imensă din capitala Moldovei

Statistic, Moldova este, istoric vorbind, „fieful PSD”, completat uneori de câteva mici unități administrativ teritoriale câștigate de PNL. La președinție, Moldova a fost, în general, roșie. 

Rezultate alegeri prezidențiale în Bacău. Marcel Ciolacu câştigă primul tur al alegerilor prezidenţiale în judeţ

Candidatul PSD Marcel Ciolacu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale în judeţul Bacău, cu 24,86%, el fiind urmat la mai puţin de două procente de independentul Călin Georgescu.

Rezultate parțiale referendum București. Peste 60% dintre votanți au spus DA întrebărilor lui Nicușor Dan

Peste 60% dintre bucureşteni sunt de acord ca primarul general să emită autorizaţiile de construcţie şi ca bugetele să fie aprobate de Consiliul General, după centralizarea a mai puţin de 9% dintre procesele verbale.

Motorul unui avion de fabricaţie rusească a luat foc după aterizare, în Antalya

Motorul unui avion de pasageri de fabricaţie rusească a luat foc după ce aparatul de zbor a aterizat duminică pe aeroportul Antalya din sudul Turciei, a anunţat Ministerul turc al Transporturilor, potrivit Reuters.

Cristian Tudor Popescu: ”În seara zilei de 24 noiembrie 2024 a început invadarea României de către Rusia”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a avut un mesaj surprinzător, duminică seara, după ce Biroul Electoral Central a publicat primele rezultate parțiale oficiale ale alegerilor prezidențiale, primul tur.

Doi lideri PNL îi cer lui Nicolae Ciucă să demisioneze, după rezultatele de la alegerile prezidențiale: ”Eșec total”

Doouă nume importante din Partidul Național Liberal îi cer demisia lui Nicolae Ciucă din fruntea PNL, după rezultatele foarte slabe pe care le-a obținut în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Ilie Bolojan îi sugerează lui Ciucă să își dea demisia. "Am încredere în deciziile corecte, zilele viitoare”

Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, al cărui nume se vehiculează pentru a prelua funcția de premier, i-a sugerat lui Nicolae Ciucă să se retragă de la șefia partidului, după ce acesta nu a reușit să se claseze nici măcar pe locul 3 în alegeri.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.