Ei au trecut graniţa în România, în condiţii de vânt puternic şi strat însemnat de zăpadă, a informat directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga.
„Acţiune de căutare - salvare a SPJ Salvamont Maramureş în Munţii Maramureşului, într-o zonă cu prăpăstii şi ravene, probabil una dintre cele mai dificile zone, pentru recuperarea a trei cetăţeni ucraineni aflaţi de câteva zile în munţi şi care au solicitat ajutor de urgenţă apelând 112 şi spunând că sunt extenuaţi, în hipotermie, din cauza faptului că sunt uzi şi nu mai au hrană. O echipă de prim răspuns a Salvamont Maramureş a plecat spre punctul de întâlnire cu echipajele de la Poliţia de Frontieră Poienile de sub Munte şi Valea Vişeului, de unde vor urca împreună cu aceştia în munte", a spus Dan Benga.
De asemenea, alte două echipe de suport ale Salvamont Maramureş sunt în dispozitiv, urmând să pornească spre zona menţionată dacă echipa de prim răspuns va solicita sprijin.
Directorul Salvamont a mai precizat că zona în care sunt cei trei ucraineni blocaţi este aceeaşi în care acum doi ani, în data de 24 decembrie 2022, alţi şapte ucraineni au solicitat ajutorul, acţiunea de salvare fiind una dintre cele mai dificile atât din cauza condiţiilor meteo, cât şi a configuraţiei zonei.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Iulia Stan, a declarat, pentru AGERPRES, că în zona alpină condiţiile meteo sunt dificile.
„Operaţiunea de salvare-recuperare este efectuată de colegii sectorului poliţiei de frontieră din comuna Poienile de sub Munte şi Valea Vişeului şi are loc între versantul Strunga şi Pop Ivan, la peste 1.800 metri altitudine, pe un vânt puternic, peste 80 km/ h şi un strat de zăpadă ce pe alocuri măsoară un metru", a spus Iulia Stan.