Riscuri alimentare de Crăciun. Cum să prelungim valabilitatea preparatelor festive

Riscuri alimentare de Crăciun. Cum să prelungim valabilitatea preparatelor festive
📅 2024-12-24

Avertismentul este dat de specialiștii din industria alimentară, care ne spun și cum trebuie păstrate preparatele în frigider. Ne putem bucura mai mult timp de bunătățile de Crăciun dacă știm cum să le păstrăm.

Specialistii din industria alimentară spun că pe mesele de sărbători ar trebui să așezăm doar porțiile invitaților, nu și platourile sau vasele în care ținem preparatele.

Petru Alexe, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați:Orice staționare pe mesele de sărbătoare va aduce un risc suplimentar, mai ales în produsele foarte perisabile, cum ar fi salata de boeuf sau alte tipuri de produse proaspete, la care durata de viață este destul de scurtă, până în 72 de ore. Ea se poate diminua la 50%."

Așadar, o salată care a stat câteva ore în fața invitaților ar trebui mâncată în 24, până la cel mult 36 de ore, pentru a nu risca să ne îmbolnăvim.

La fel se întâmplă și în cazul tobei de casă sau al lebărului. În condiții de păstrare la frigider, între 2 și 4 grade Celsius, acestea pot fi consumate o perioadă mai îndelungată.

 Cristian Dima, decan Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați: „Vorbim de o perioadă de două, până la maximum patru zile. Evident, această perioadă poate fi influențată de o serie de factori. Binecunoscutele sarmale, friptura, închidem masa cu cozonacul, alte prăjituri – acestea au o valabilitate de până la 7 zile, dacă sunt depozitate în condiții corespunzătoare."

Vidarea anumitor produse cu aparate speciale poate, de asemenea, să prelungească perioada recomandată de consum. Pe de altă parte, cu toții facem greșeli care ne pot pune sănătatea în pericol: de exemplu, umplem prea mult frigiderul. Durata recomandată de consum pentru alimente depinde foarte mult de condițiile de păstrare.

De aceea e important ca într-un frigider să punem lactatele în partea de sus, produsele din carne și ciorbele aici, în partea de jos, și jos de tot legumele. Ouăle trebuie păstrate de obicei pe ușă și se recomandă să fie într-un ambalaj din carton. Iar frigiderul, foarte important, trebuie să fie umplut la cel mult 70% din capacitate, în așa fel încât aerul să poată circula.

Unele produse specifice sărbătorilor de iarnă pot fi și congelate, însă o dată dezghețate, ele trebuie consumate integral.

Cazurile de indigestii și de toxiinfecții alimentare cresc semnificativ în perioada sărbătorilor.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Riscuri alimentare de Crăciun. Cum să prelungim valabilitatea preparatelor festive

Oricât de ispititoare ar fi, nu lăsați ore în șir toată mâncarea pe masa de Crăciun. Toba de casă, caltaboșii, salata de boeuf și sarmalele pierd jumătate din durata recomandată pentru consum odată ce stau pe platouri, afară.

Crăciun pe litoral. 12.000 de turiști se bucură de piscine încălzite și tradiții. O familie poate plăti chiar și 8.000 de lei

La malul mării a început vacanța de Crăciun. Trei zile și trei nopți vor petrece în Mamaia și la Eforie Nord aproape 12.000 de turiști.

Mii de turiști petrec Crăciunul în Maramureș, iar mulți dintre ei au petrecut Ajunul pe pârtie. Patru nopți costă 2.000 lei

Pensiunile din Maramureș sunt ocupate în această perioadă. Mii de vizitatori au venit pregătiți pentru un Crăciun în satele istorice dintre munți.

Iranul a ridicat interdicția WhatsApp și Google Play

Consiliul Suprem al Spaţiului Cibernetic iranian a adoptat prin vot o ridicare a interdicţiei aplicaţiei de mesagerie WhatsApp, restricţionată de peste doi ani, potrivit presei iraniene de stat, relatează AFP.

Pensiunile din Bucovina sunt pline de turiști. Au plătit între 1.800 și 7.500 de lei, de persoană, pentru Crăciun

Cei care au ajuns în Bucovina în aceste zile magice de sărbătoare, colinde și cadouri se bucură de plimbări cu sania și bucate preparate la stână. 

Petrecere de Crăciun la 1700 de metri altitudine. Turiștii se bucură de o vreme ideală la munte, cu zăpadă

Ninsorile le-au adus mare bucurie celor care îl așteaptă pe Moș Crăciun la munte. Au schiat prin ceață, s-au bătut cu bulgări de zăpadă și au sfârșit ziua la căldură în restaurante.

Statul vrea să protejeze companiile la care are acțiuni de ”preluări ostile”. Expert: ”De unde bani cu deficit de 8%?”

O ordonanță adoptată recent de Guvern va permite statului să-și majoreze pachetul de acțiuni la companiile la care este deja acționar, mai ales la cele considerate de importanță strategică.

Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște

Stabilirea calendarului pentru noi alegeri prezidențiale este una dintre urgențele guvernului proaspăt instalat.

Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI

17 pasageri ai unui avion elvețian care decolase din București cu destinația Zurich au fost răniți în urma unui incident grav. După o oră de zbor, aeronava s-a umplut cu un fum dens, iar pilotul a decis să aterizeze de urgență în orașul Graz din Austria.

Românii au investit o sumă record de 16,4 miliarde lei în titluri de stat Fidelis în acest an

Românii au investit 2,6 miliarde lei în cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.