Oamenii de ştiinţă au redescoperit un „oraş” demult pierdut, îngropat sub 30 de metri de gheaţă

Oamenii de ştiinţă au redescoperit un „oraş” demult pierdut, îngropat sub 30 de metri de gheaţă
📅 2024-11-28

Camp Century, baza construită în 1959 în nord-vestul Groenlandei, dar niciodată finalizată, a fost un loc secret de lansare a rachetelor balistice pentru ca acestea să ajungă în Uniunea Sovietică.

NASA a declarat că noua sa cartografiere arată baza abandonată „ca niciodată înainte”, la aproape 60 de ani după ce SUA a abandonat proiectul.

Descoperirea a fost făcută când cercetătorul NASA Chad Greene, ajutat de expertul agenţiei Alex Gardner, a survolat Groenlanda, în luna aprilie a acestui an, pentru a cartografia straturile de gheaţă şi a estima creşterea viitoare a nivelului mării.

„Căutam patul de gheaţă şi a ieşit Camp Century”, a declarat Gardner, descriind modul în care radarele lor de detectare au părut să indice tunelurile construite în bază. „La început nu am ştiut ce este”, a adăugat Gardner.

Deşi prezenţa bazei este cunoscută de ani de zile şi a mai fost detectată anterior, NASA a declarat că noua cartografiere arată structurile „într-un mod în care nu au mai fost văzute până acum”.

Oficial, Camp Century a fost creată pentru a testa tehnicile de construcţie sub gheaţă, dar adevăratul plan era strict secret - crearea unui loc de lansare ascuns în caz de conflict cu sovieticii.

Pe măsură ce gheaţa a început să strivească situl, SUA au abandonat proiectul şi au lăsat tabăra să se piardă încet în faţa elementelor naturii. Baza a fost abandonată în 1966, dar ceea ce SUA au lăsat în urmă - aproximativ 200.000 de litri de motorină şi deşeuri - a provocat o dispută cu privire la curăţare.

Groenlanda a cerut anterior Danemarcei - care deţine terenul - să îşi asume responsabilitatea, argumentând că danezii şi-au dat acordul pentru construirea bazei.

Spre sfârşitul primului său mandat, preşedintele ales Donald Trump a declarat că este interesat să cumpere Groenlanda de la Danemarca, descriind-o drept „în esenţă, o mare afacere imobiliară”.

Odată cu topirea stratului de gheaţă din Groenlanda, pământul de dedesubt poate dezvălui aur, rubine, diamante, cupru, olivină, marmură şi petrol. Topirea înseamnă că energia şi mineralele, care până acum erau inaccesibile, devin acum mai accesibile, dar creşterea nivelului mării determinată de schimbările climatice reprezintă un risc tot mai mare pentru comunităţile de coastă din întreaga lume.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ministrul PSD al Digitalizării Bogdan Ivan a fost la sediul TikTok înainte de alegeri, fără a informa autoritățile

Ministrul PSD al Digitalizării Bogdan Ivan a fost la sediul TikTok din Dublin chiar înainte de alegeri, fără a informa autoritățile statului despre acest lucru, a declarat vicepreședintele CNA Valentin Jucan, care îi cere acum demisia demnitarului.

Oamenii de ştiinţă au redescoperit un „oraş” demult pierdut, îngropat sub 30 de metri de gheaţă

Oamenii de ştiinţă de la NASA au redescoperit un „oraş” demult pierdut, îngropat sub 30 de metri de gheaţă, la 58 de ani după ce a fost abandonat ca bază americană în timpul Războiului Rece, relatează SkyNews.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării, convocat pe tema alegerilor. ”Posibile riscuri la adresa securității naționale

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, începând cu ora 14,00, la Palatul Cotroceni, a informat Administraţia Prezidenţială.  

Curtea Constituţională discută joi două cereri de anulare a alegerilor prezidenţiale. Ulterior, are loc şedinţă CSAT

Curtea Constituţională este aşteptată să decidă joi asupra a două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, depuse de doi competitori electorali, Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, clasaţi pe poziţiile 9 şi 12. 

„Rusia ar putea intra în război direct cu NATO”. Ce spune șeful spionajului german despre atacurile hibride ale Moscovei

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei de apărare reciprocă a alianţei, a declarat şeful serviciului de informaţii externe al Germaniei.

„Răbdarea Rusiei are o limită, dar se termină dacă este pusă la încercare la nesfârşit". Serghei Lavrov, amenințări voalate

Răbdarea Rusiei are o limită, spune ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Oficialul rus a făcut referire la atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune, autorizate de administrația Biden și de forțele aliate britanice și franceze.

Decizia radicală pe care trebuie trebuie să o ia Kievul pentru a-și consolida armata. Analiza unui oficial SUA

Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată, astfel încât să asigure efectivele necesare, a declarat un oficial american citat de Reuters.

O mare companie închide fabricile din Austria și Marea Britanie și își mută o parte din producție în România

Producătorul german de piese auto şi utilaje Schaeffler a anunţat miercuri că va închide două unităţi de producţie, una în Berndorf, Austria, şi alta în Sheffield, Anglia, ca parte a unui amplu plan de restructurare.

A murit Maria Alexandru, una dintre cele mai mari jucătoare de tenis de masă ale României. Avea un palmares incredibil

Maria Alexandru, fosta mare jucătoare de tenis masă, multiplă medaliată la Campionatele Mondiale și Europene, a murit la vârsta de 84 de ani.

Manifestații pașnice în toată țara împotriva lui Călin Georgescu. Anunțul Jandarmeriei despre protestul din Capitală

Tinerii din mai multe orașe din țară au ieșit să protesteze împotriva lui Călin Georgescu, asta după ce candidatul independent a intrat în cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale de pe prima poziție.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.